Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Κροατία:Η πιο άδοξη ένταξη στην ΕΕ-Κυβέρνηση το κόμμα "ΚΙΚΙΡΙΚΟΥ"!!

Απόσπασμα από άρθρο του Γ.Δελαστίκ στο Εθνος

Σχεδόν κανένας δεν το πήρε χαμπάρι: την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, οι «27» της ΕΕ και η Κροατία υπέγραψαν στις Βρυξέλλες τη συνθήκη προσχώρησης αυτής της βαλκανικής χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση την 1η Ιουλίου του 2013. Εκείνο το πρωί η Ευρώπη συγκλονιζόταν από το βέτο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στη νέα συνθήκη της ΕΕ, που ήθελε να επιβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Οι πάντες μιλούσαν για τη ρήξη της Βρετανίας με την ΕΕ και φυσικά ούτε για αστείο δεν βρέθηκε κάποιος να πει... «φεύγει η Αγγλία, αλλά έρχεται η Κροατία»!

......

Πώς να μη γελάσει ειρωνικά λοιπόν κανείς ακούγοντας μια απερχόμενη πρωθυπουργό να διακηρύσσει ότι «εμείς θα ενταχθούμε στην ολότητα της ΕΕ» με τους κυβερνητικούς αναλυτές στο Ζάγκρεμπ να δηλώνουν ότι η Κροατία θα ενταχθεί και στην Ευρωζώνη το... 2020 (!), όταν κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι το ευρώ θα υπάρχει οπωσδήποτε με τη σημερινή του μορφή ακόμη και σε δύο - τρία χρόνια;
....Το διασκεδαστικό πάντως είναι ότι ενώ επί είκοσι σχεδόν χρόνια κυβερνά τη χώρα το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα HDZ της πρωθυπουργού Κόσορ, στις εκλογές της Κυριακής, 4 Δεκεμβρίου, σαρώθηκε από έναν κεντροαριστερό συνασπισμό με το φαιδρό όνομα... «Κικιρίκου»! Το «κικιρίκου» του κόκορα δηλαδή ως σύμβολο αφύπνισης του κροατικού εκλογικού σώματος! Ενα συνονθύλευμα αποτελούμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ένα Κόμμα Συνταξιούχων, ένα τοπικό κόμμα της Ιστριας και έναν αριστεροφιλελεύθερο σχηματισμό, με επικεφαλής τον κάθε άλλο παρά χαρισματικό και κατηγορούμενο ως «πολιτικά άφωνο» 45χρονο σοσιαλδημοκράτη, Ζόραν Μιλάνοβιτς, τέως διπλωμάτη, δεν αποτελεί σίγουρα την καλύτερη εγγύηση για μια αποτελεσματική κυβέρνηση, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Οι Κροάτες όμως έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδειχθεί φιλικότερη προς τον λαό από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, που τους τσάκισαν στη λιτότητα και είναι βουτηγμένες ως τον λαιμό στη διαφθορά.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Εξω η Σερβία, μέσα το Μαυροβούνιο!
Αξέχαστη έχει μείνει η φράση του Φρανσουά Μιτεράν, στα τέλη του 1991: «Η Κροατία είναι που αποτελούσε τμήμα του ναζιστικού μπλοκ, όχι η Σερβία»! Η Κροατία είναι όμως αυτή που εντάσσεται στην ΕΕ, όχι η Σερβία. Αρνήθηκαν και πάλι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν στη Σερβία το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη, παρόλο που στο Βελιγράδι υπάρχει άκρως φιλοδυτική κυβέρνηση, κυριολεκτικά υποτελής. Απαιτούν όμως από τους Σέρβους να υπογράψουν τον οριστικό διαμελισμό της χώρας τους και να «πουλήσουν» το Κόσοβο για να τους εντάξουν στην ΕΕ! Από την άλλη πλευρά, αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν τον Ιούνιο, σε έξι μήνες, τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Μαυροβουνίου, που κι αυτό αποσπάστηκε από τη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου