Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Κόλπο grosso! Ελληνες crackers έσπασαν το λογισμικό τράπεζας και...

 "Η" Online

Τρεις νεαροί crackers του Διαδικτύου στη Θεσσαλονίκη «έσπασαν» το λογισμικό της CITIBANK και έβαλαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 309.000 ευρώ.

Η απάτη όμως ανακαλύφθηκε από την τράπεζα και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έβαλε τέλος στην παράνομη δραστηριότητα των τριών φοιτητών, περνώντας χειροπέδες στους δύο από αυτούς. Πρόκειται για δύο Ελληνες, 21 ετών, φοιτητές Ιατρικής και Οδοντοτεχνικής αντίστοιχα, ενώ καταζητείται ο τρίτος συνεργός τους, βρετανικής υπηκοότητας, επίσης 21 ετών.
Οι τρεις crackers κατάφεραν να διεισδύσουν μέσω Διαδικτύου στο λογισμικό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών της τράπεζας και με μια παρέμβαση στη μέθοδο επεξεργασίας των δεδομένων που καθορίζουν τις ισοτιμίες πέτυχαν να εμφανίζεται το ευρώ και η βρετανική λίρα με την ίδια ισοτιμία (1 προς 1).
Στη συνέχεια προχωρούσαν σε εικονικές συναλλαγές, μετατρέποντας σε λίρες διάφορα χρηματικά ποσά που είχαν σε ευρώ. Αμέσως μετά μετέτρεπαν πάλι τις λίρες σε ευρώ, αλλά με την πραγματική ισοτιμία τους (0,85 λίρες προς 1 ευρώ) και καρπώνονταν τη διαφορά.
Με αυτή τη μέθοδο κατάφεραν μέσα σε μία εβδομάδα να κάνουν εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ και να αποκομίσουν συνολικά 309.102,38 ευρώ από τη διαφορά της ισοτιμίας. Η «πειρατεία» ανακαλύφθηκε κατά τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου της CITIBANK, η οποία προσέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Εξειδικευμένα στελέχη της τελευταίας εντόπισαν στη Θεσσαλονίκη τα ηλεκτρονικά «ίχνη» των τριών νεαρών και κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στην πόλη την περασμένη Παρασκευή, όπου συνέλαβε τους δύο Ελληνες.
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν δύο φάκελοι που περιείχαν τραπεζικά έγγραφα (αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές), δύο υπολογιστές, δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας και 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά και 100 δολάρια Αυστραλίας.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων.
Για τον λόγο αυτόν ενημερώθηκε η Επιτροπή για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ο 21 ετών Βρετανός συνεργός τους καταζητείται, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσό της ηλεκτρονικής απάτης.
Αργά το βράδυ οι νεαροί με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ ο καθένας. Οι δράστες ομολόγησαν την πράξη τους και υποστήριξαν ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα στην τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου