Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Προαναγγελία δελτίου νέας αντιλαϊκής θύελλας

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΕΕ
Καρατόμηση και διάλυση κοινωνικών δαπανών, βαριά χαράτσια και φόροι στο λαό, μέτρα για ανάπτυξη υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών
Να σημάνει παντού ταξικός συναγερμός! Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή στα σχέδια της συγκυβέρνησης και των ξένων συμμάχων της
Βγαλμένη από τα κιτάπια των μονοπωλίων είναι η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» της «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα, που έχει συγκροτήσει η ΕΕ. Ο Χ. Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας, δείχνει ότι για την ΕΕ και την ντόπια πλουτοκρατία είναι μονόδρομος η παραπέρα εσωτερική υποτίμηση και άρα καμιά απόκλιση δεν προβλέπεται από τις αντιλαϊκές στρατηγικές και τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα.Τόσο στη χτεσινή τοποθέτησή του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», όσο και στη συνάντηση που ακολούθησε με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, ο αξιωματούχος της ΕΕ έκανε σαφές ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά και ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να «διαθέσει περισσότερους πόρους», με στόχο να επιταχυνθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και οι ανατροπές.
Μετά την «εποικοδομητική συνάντηση» που είχε με τον υπό ανάληψη υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, οι δυο τους ξεκαθάρισαν τα βασικά πεδία δράσης της νέας συγκυβέρνησης, τα οποία και αφορούν:
-- Ελεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης: Βάζουν στο στόχαστρο τις κρατικές «δαπάνες» που έχουν απομείνει και που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες. Στόχος τους είναι η διάλυση και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων - ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά. -, ο αποκλεισμός από αυτά λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή «ελάχιστων» εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τέτοιων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές νόρμες της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης.
-- Αποδοτικότητα Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού: Η δήθεν «τεχνική στήριξη» της ΕΕ δεν είναι ούτε «αθώα», ούτε, πολύ περισσότερο, ταξικά ουδέτερη. Οι παρεχόμενες «συμβουλές» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων έρχεται για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη φορολογική λεηλασία που έχουν υποστεί τα λαϊκά νοικοκυριά.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ήδη άρχισαν να προαναγγέλλουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα. Διευκρινίζουν ότι η συζήτηση του νέου υπουργού με τον παράγοντα της ΕΕ επικεντρώθηκε στην «ανταλλαγή απόψεων» σχετικά με τη «φορολογική μεταρρύθμιση», τις «δημοσιονομικές προσαρμογές», τον «καλύτερο έλεγχο των δαπανών», την «αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών κυρίως στο θέμα της συλλογής των φόρων».
Στις προτεραιότητες του λεγόμενου «αναπτυξιακού πακέτου» είναι η άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που το Μάη απογειώθηκαν στα 6,8 δισ. ευρώ, και που θα αποδοθούν σε μεγαλοπρομηθευτές των νοσοκομείων, κατασκευαστικούς ομίλους κ.ά. Ο Ράιχενμπαχ δήλωσε πως η «μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου, προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας». Σχετικά με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε πως το πλαίσιο που αποφασίστηκε «δεν είναι της ώρας» για την περίπτωση της Ελλάδας.
Μεσίτες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Μιλώντας στο «Εκόνομιστ», ο Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν δύσκολοι δρόμοι». Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη και είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας αν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης τα οικονομικά της χώρας». Ο ίδιος έκανε λόγο για περιορισμό του δημόσιου τομέα κατά 25% τα επόμενα χρόνια και φυσικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων».
Τόσο από την ομιλία του όσο και από τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Χατζηδάκη, προέκυψε η σημαντική εμπλοκή της «Ομάδας Δράσης» (Task Force) σε ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων που άπτονται της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και η διάθεση για ενίσχυση τμημάτων του κεφαλαίου. Ενδεικτικά, φαίνεται ότι θα υπάρξει «βοήθεια» της Ομάδας στις συζητήσεις της συγκυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το θέμα της ρευστότητας προς τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις (καμία σχέση με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, έμπορους), ενώ για το ίδιο θέμα, την ερχόμενη βδομάδα θα έρθει στην Αθήνα και ο επίτροπος της ΕΕ Γ. Χαν.
Ο επικεφαλής της «Task Force» δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την αποφασιστικότητα του υπουργού Ανάπτυξης για την επίτευξη προόδου. Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης «να προχωρήσει γρήγορα με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις», όχι - όπως είπε - επειδή το επιβάλλει η Κομισιόν, «αλλά γιατί το θέλουμε εμείς υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας μας».
Στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης συζητήθηκαν, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη:
-- Η πρόοδος του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, η συμβολή της ΕΤΕπ, η σύσταση Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η επίσπευση υλοποίησης των προγραμμάτων, η επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων και η πορεία των 181 προγραμμάτων προτεραιότητας.
-- Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Εξαγωγές, αδειοδότηση, δημόσιες προμήθειες και ηλεκτρονικές προμήθειες, όπου εντοπίστηκε καθυστέρηση στα θέματα προμηθειών.
-- Η τεχνική βοήθεια για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι το θέμα συζητήθηκε ως προς τη λειτουργία της αγοράς μετά τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λήψη «ρυθμιστικών μέτρων», όπως, για παράδειγμα, για το αν χρειαστεί η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής για τα ύδατα.
Νωρίτερα, στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», ο Χ. Ράιχενμπαχ έθεσε 3 βασικές προτεραιότητες:
  • Την καταβολή στις επιχειρήσεις των οφειλών του κράτους
  • Τη διευκόλυνση πρόσβασης στα διαρθρωτικά κοινοτικά κονδύλια
  • Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Στο μεταξύ, η «Task Force» σύντομα θα καταθέσει έκθεση μέτρων για τη βελτίωση των κρατικών εσόδων, από ομάδα Δανών, Ολλανδών, Γάλλων και Γερμανών εμπειρογνωμόνων. Εντός του Ιούλη, θα έρθουν Ολλανδοί εμπειρογνώμονες για την παροχή συμβουλών σχετικά με την τόνωση των εξαγωγών.
Το ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, με έμφαση σε οικοδομή, τουρισμό, εμπόριο, εξετάζεται από κοινή ομάδα του ΟΟΣΑ, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του υπουργείου Ανάπτυξης. Υπάρχει ήδη έκθεση για την αντιμετώπιση της διοικητικής γραφειοκρατίας στις διασυνοριακές συναλλαγές, ενώ για την «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης υπάρχει ήδη πόρισμα από ΟΟΣΑ και Γάλλους τεχνοκράτες.
Στο «φουλ» για ιδιωτικοποιήσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, από το βήμα του «Εκόνομιστ», ανέδειξε τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης που αφορούν σε τομείς όπως η «καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών», δηλαδή για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, την «αναδιάρθρωση των δομών και φορέων» της δημόσιας διοίκησης, που συνεπάγεται μαζικά λουκέτα στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την πιστή εφαρμογή του κανόνα για την αναλογία προσλήψεων ενός εργαζομένου για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Σε ρόλο ντελάλη του πακέτου με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο επικεφαλής του «Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», Κ. Μητρόπουλος, έδωσε τις προτεραιότητες, που αφορούν σε ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία, παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού. Για εκχώρηση στους ιδιώτες προετοιμάζουν ακόμα ΕΛΠΕ, Εγνατία Οδό, ΕΥΔΑΠ και για το «εγγύς μέλλον» λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος κατεβαίνει στα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με την «προϋπόθεση ότι θα είναι θετικές οι αγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου