Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ο αέρας που τα παίρνει όλα

O ...άλλος Ευρωπαικός αέρας που ...φυσούσε, αλλά τελικά σταμάτησε και ..ξανάρχισε ο προηγούμενος που....είναι αέρας, καυσωνας κι ανεμοστρόβιλος μαζί σαρώνει τα πάντα.
Η "Ευρώπη" τώρα δικαιώνεται...

Το αρθρο από το ΙΣΚΡΑ 
 (Τι να σκέφτεται η Ζ.Κωνσταντοπούλου για όλα αυτά που έλεγε πως "η Ευρώπη ξαναγυρίζει στο ρόλο της που είναι η ευημερία των λαών": Και τι να λένε όλοι αυτοί οι σύντροφοί της που την άκουγαν; Απλά τίποτα. Μέρος της δουλειάς...)



ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΒΥΣΣΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ!


ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!


Με οικονομικό στραγγαλισμό, πλέον, εκβιάζουν οι αγορές τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου! Στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία, σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις αποδόσεις των κρατικών δεκαετών ομολόγων. Ο σχετικός τίτλος της Ισπανίας καταγράφει συνεχή ανοδική πορεία από την περασμένη Παρασκευή. Τότε, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 7,2% ενώ χθες έφτασε το 7,56% και σήμερα (25/7) το 7,65%!

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται στο 6,52% (527 μ.β.), του 5ετούς διαμορφώνεται στο 6,24% (592 μ.β.) και του 2ετούς στο 4,98% (509 μ.β.).

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, που πραγματοποιήθηκε χθες, η ισπανική κυβέρνηση άντλησε 3,04 δισ. ευρώ. Το μέσο επιτόκιο για τους 3μηνους τίτλους διαμορφώθηκε στο 2,434% (από 2,362% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία στις 26/6) ενώ για τους 6μηνους 3,691% (από 3,237% αντίστοιχα).


Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι 3 από τις 17 τοπικές κυβερνήσεις εξετάζουν σοβαρά ή έχουν ήδη ζητήσει την υπαγωγή τους στο ειδικό ταμείο ρευστότητας που έχει ιδρύσει η ισπανική κυβέρνηση και που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ. Μετά τις επαρχίες Βαλένθια και Μούρθια, και η Καταλονία εξετάζει το ενδεχόμενο να υπαχθεί στο ταμείο ρευστότητας.


Παράλληλα, επιταχύνεται η συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας, συμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν είχε σημειωθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%. Για το σύνολο του έτους, η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα κατά 1,5%.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις για την Ισπανία, η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Λ. ντε Γκίντος, αναζητεί στίρηξη από τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της ζώνης του Ευρώ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.


Η πρώτη συνάντηση του ντε Γκίντος ήταν με το Β. Σόιμπλε και έγινε χθες στο Βερολίνο. Στην κοινή ανακοίνωσή τους υπογράμμισαν «τη σημασία της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου, ιδιαίτερα την πλήρη οικοδόμηση μία λειτουργικής τραπεζικής ένωσης».

Αυτή η τραπεζική ένωση, αν υλοποιηθεί, θα αφαιρέσει ακόμα ένα εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αφού οι εποπτικές αρμοδιότητες του χρηματοοικονομικού συστήματος θα περάσουν σε ευρωενωσιακούς μηχανισμούς.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η κοινή ανακοίνωση του Λουίς ντε Γκίντος με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. "H κοινή στρατηγική για τη σταθερότητα της ευρωζώνης περιλαμβάνει την υιοθέτηση, ως το τέλος του έτους, ενός κοινού εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες της ευρωζώνης, με τη συμμετοχή της ΕΚΤ", σημειώνεται στην ανακοίνωση. "Αναμένουμε προτάσεις από την Κομισιόν ως το Σεπτέμβριο και την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων. Ο εποπτικός αυτός μηχανισμός θα ανοίξει το δρόμο για απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις υπό συγκεκριμένους όρους", προσθέτουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου