Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Kαταρρέουν Ιταλία-Ισπανία - IBEX 35 (-5,8%) FTSE MIB (-4,6%)!


Μπορεί το νέο πακέτο σωτηρίας των 100δις να εγκρίθηκε για την Ισπανία αντί όμως για πανηγυρισμούς έχουμε θρήνους και κατάρρευση τόσο στην Ισπαν΄λια όσο και την Ιταλία!
Mάλλον κάτι δεν πάει καλά....
Να τι γράφει το bankingnews.gr


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Ισπανία και Ιταλία - Υποβάθμισε την Ισπανία σε CC+ ο Egan Jones - Στο χείλος της χρεοκοπίας Βαλένθια και Σικελία - Υπό κατάρρευση IBEX 35 (-5,8%) και FTSE MIB (-4,6%) - Στο 7,16% η αποδοση στο ισπανικό 10ετές

(upd5)Τρομακτικές διαστάσεις τείνει να λάβει η δεινή δημοσιονομική κατάσταση των ισπανικών και ιταλικών περιφερειών, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραία για το μέλλον της Ιταλίας και της Ισπανίας, της 3ης και της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αντίστοιχα. Οι φόβοι για την Ισπανία και την Ιταλία κατακρημνίζουν τα χρηματιστήρια σε Μαδρίτη και Μιλάνο. Ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη καταρρέεει υποχωρώντας 5,8%, ενώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες πάνω από 4%. Στο 7,16% εκτινάχθηκε η απόδοση στο ισπανικό 10ετές ομόλογο.
Απώλειες έως 1% καταγράφουν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ καταρρέει σε νέα χαμηλά 2 ετών, στα 1,2150 δολ.

Τα χρέη των ισπανικών και ιταλικών περιφερειών περικλείουν σοβαρά τον κίνδυνο πραγματικής αποδόμησης της ισπανικής και ιταλικής οικονομίας....

Υποβάθμισε σε CC+ από CCC+ προηγουμένως την Ισπανία ο Egan Jones
Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα της Ισπανίας, ο αμερικανικός οίκος Egan Jones προχώρησε στην υποβάθμισή της αξιολόγησής της σε CC+ από CCC+ προηγουμένως.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλήρες πακέτο διάσωσης για την Ισπανία, αφού σύμφωνα με μεγάλη μερίδα εξ αυτών το εγκριθέν πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες δεν είναι αρκετό.
H ισπανική Βαλένθια ζητά οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να αποπληρώσει το χρέος της.
Να σημειωθεί εδώ πως άναψε πριν από λίγο, όπως αναμενόταν, το Eurogroup το πράσινο φως για την παροχή βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Οι επίσημες υπογραφές από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης για την αποδοχή των όρων που συνοδεύουν την παροχή βοήθειας θα μπουν την ερχόμενη Τρίτη.
Στο μεταξύ, στο 4,5% του ΑΕΠ θα ανέλθει το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας το 2013, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2013 και στο 1,9% το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαρρέουν από κυβερνητικές πηγές.
H ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 24,6% το 2012, στο 24,3% το 2013 και στο 23,3% το 2014. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται ύφεση 0,5% το 2013 και ανάπτυξη 1,2% το 2014 και 1,9% το 2015.
O Eυρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Olli Rehn, επισήμανε ότι η Ισπανία θα έχει μειώσει το έλλειμμά της ως το 2014.
Η Ισπανίδα υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Soraya Saenz de Santamaria, γνωστοποίησε στο μεταξύ ότι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε το σύμφωνο σταθερότητας της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, αλλά και το όριο των δαπανών για το 2013.
Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Jutta Urpilainen, επισήμανε ότι η έγκριση της δανειακής σύμβασης της Ισπανίας επιτρέπει τις πληρωμές προς τη χώρα τον Ιούνιο. Νωρίτερα, το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών ενέκρινε το Κοινουβούλιο της Φινλανδίας. Η συμμετοχή της Φινλανδίας στο ισπανικό πακέτο διαμορφώνεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις να φτάνουν τα 763 εκατ. ευρώ.
"Σαν Ευρωπαίοι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα", δήλωσε χθες με νόημα ο Φινλανδός Πρωθυπουργός, Jyrki Katainen, εμμένοντας στην εξεύρεση λύσης για την επίλυση της κρίσης.

Ιταλία
Την ίδια ώρα οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο πως και η Ιταλία θα είναι αναπόφευκτα το επόμενο θύμα... της κρίσης χρέους και η επόμενη χώρα που θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η ιταλική Σικελία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, παρά τις επίσημες διαψεύσεις. Τα απανωτά μηνύματα χαρακτηρίζονται ολοένα και περισσότερο ανησυχητικά.
Χθες ο διοικητής της αυτόνομης ιταλικής επαρχίας της Σικελίας Raffaele Lombardo, παραδέχθηκε πως η Σικελία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς η ιταλική κυβέρνηση της χρωστάει 1 δισ. ευρώ.
O Iταλός Πρωθυπουργός, Mario Monti, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί άλλη μετατροπή του προϋπολογισμού για το 2012.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου