Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Εκαναν «εγκαίνια» στον Θαπατέρο

Εnet
ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΖΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επί ποδός πολέμου είναι τα συνδικάτα στην Ευρώπη, καθώς η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης, αναγγέλλουν μέτρα λιτότητας που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της «γηραιάς ηπείρου».

«Υπουλε Θαπατέρο, μην τολμήσεις να κλέψεις τα λεφτά μου...», το «σαφές» μήνυμα των Ισπανών διαδηλωτών (φωτ. Reuters) «Υπουλε Θαπατέρο, μην τολμήσεις να κλέψεις τα λεφτά μου...», το «σαφές» μήνυμα των Ισπανών διαδηλωτών (φωτ. Reuters) Χθες, ήταν η σειρά της Ισπανίας να διαδηλώσει, στην πρώτη εργατική κινητοποίηση από την εποχή που ο σοσιαλιστής Λουίς Θαπατέρο ανέλαβε την εξουσία. Διαδηλώσεις και απεργίες προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες στην Ιταλία, η κορύφωση όμως για όλα τα κράτη της Ευρώπης θα είναι η πανεργατική, πανευρωπαϊκή απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου, που σύμφωνα με τον ξένο Τύπο ήδη οργανώνεται.

Η χθεσινή απεργία στην Ισπανία, που ακολουθήθηκε από διαδήλωση το βράδυ, αφορούσε τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετείχαν σε ποσοστό 75%, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας. Τα 2,5 εκατομμύρια δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν το 11% του συνόλου των εργαζομένων στην ιβηρική χώρα και θα υποστούν 5% μείωση του μισθού τους στο πλαίσιο γενικότερου σχεδίου περικοπών.

Τα μέτρα της κυβέρνησης Θαπατέρο, που πέρασαν από τη Βουλή με διαφορά μιας ψήφου, αποσκοπούν στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 11,2% το 2009 στο 6% το 2011 και κάτω από το όριο του 3% ώς το 2013. Περαιτέρω μέτρα, που αφορούν τα εργασιακά, ο Θαπατέρο θα φέρει σε συνδικάτα και εργοδοσία εντός των ημερών για διαβούλευση. Είναι όμως αποφασισμένος να τα θέσει σε ισχύ με διάταγμα στις 16 Ιουνίου, αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν.

Διαδήλωση για τις 19 Ιουνίου στη Ρώμη ανήγγειλε στην Ιταλία το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι με μακρύ σύνθημα: «Για μια άλλη οικονομική πολιτική, για την ανάπτυξη και την απασχόληση, κατά ενός άδικου προϋπολογισμού, για να δοθεί ο λόγος σε όλους όσοι πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης».

Την ημερομηνία γενικής απεργίας για το τέλος Ιουνίου αποφασίζει σήμερα το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το οποίο έχει ήδη καλέσει σε διαδήλωση του δημοσίου τομέα στις 12 Ιουνίου. Απεργία την 1η Ιουλίου θα κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ο οποίος επλήγη ιδιαίτερα από τις περικοπές του νέου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου