Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Krugman: Πιθανότητα 50% στο σενάριο εξόδου από το ευρώ

Απο το Capital.gr
Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συγκεντρώνει πιθανότητα 50% σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Paul Krugman, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

"Παρά τις τεράστιες θυσίες, αυτό που η Ελλάδα θα καταφέρει να κάνει τα επόμενα χρόνια είναι να αυξήσει το χρέος της από το 115% στο 140% του ΑΕΠ", δήλωσε ο Krugman μιλώντας στο Swiss Economic Forum.

"Και για κάποιο λόγο, θα πρέπει να πιστέψουμε ότι από το 2015 η Ελλάδα θα ξαναβρεί πρόσβαση στις [χρηματοοικονομικές] αγορές και όλα θα είναι καλά. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτό θα δουλέψει", πρόσθεσε.

Για την Ελλάδα, σημείωσε, "θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι 50% - 50% κάτι τέτοιο να συμβεί – να δούμε δηλαδή την έξοδο της από το ευρώ".

Ο Krugman υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει δραματικές αλλαγές στην πολιτική της προκειμένου να βγει από την κρίση. "Θα πρέπει σίγουρα να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση", σημείωσε.

Επισήμανε παράλληλα ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο τρίτο στάδιο της κρίσης, με τις χώρες να αντιμετωπίζουν δυσθεώρητα χρέη. "Δεν γνωρίζω αν αυτό θα καταλήξει σε τραγωδία ή όχι. Το τρίτο στάδιο ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου