Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Περίεργο δημοσίευμα περί "τρομοκρατικού χτυπήματος στα Νότια"

Ένα περίεργο αρθρο του σάιτ vimaonline.gr είδαμε σήμερα.

Το άρθρο με τίτλο "Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στα Νότια" είναι από αυτά που θέλουν προσεκτικό διάβασμα για να βγούν χρήσιμα συμπεράσματα για τους σχεδιασμούς που κάνει το σύστημα μπροστά στην κατάστση που διαμορφώνεται.
Με λίγα λόγια θα πούμε πως στρέφεται γενικά ενάντια σε πρωτοβουλίες, επιτροπές κατοίκων για τα χαράτσια κλπ. προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και συγχύσεις αλλά και ταυτίσεις με τρομοκρατικές ομάδες ή φυτώρια τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το ότι βάζει στην ίδια  μοίρα αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και τη Χρ.Αυγή μιλώντας για "αλυσίδα μίσους"... Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι το άρθρο μάλλον δείχνει μια κάποια 'συμπόνοια' για τις "επιθέσεις που δέχεται η Χ.Α."...

Πιθανόν βέβαια, και ενόψει εξελίξεων, εκλογών κλπ. , ο στόχος του δημοσιεύματος να βρίσκεται εντός κάποιου πιο σύνθετου και περίπλοκου σχεδιασμού.

Είναι μάλλον καθαρό ότι στο επόμενο διάστημα θα δούνε πολλά τα μάτια μας και σίγουρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή.


Το άρθρο
από το vimaonline

Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στα Νότια Προάστια

Του Γιάννη Καλογερά - Κονταρίνη


Φόβοι για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στα νότια προάστια εκφράζουν πηγές της ΓΑΔΑ μετά και τα τελευταία γεγονότα στην Γλυφάδα (εμπρησμός των γραφείων της Ν.Δ. Τοπικής Οργάνωσης Γλυφάδας).

Στα άλλοτε ήσυχα νότια προάστια έχουν αρχίσει και βρίσκουν καταφύγιο παρακλάδια ομάδων-οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Σε προηγούμενα άρθρα είχαμε τονίσει την ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής στα δημοτικά δρώμενα και σημειώναμε ότι μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν αρκετές ενέργειες που θα ξεπεράσουν τα όρια του νόμου, με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας και την κρίση αξιών στην ελληνική κοινωνία.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αγανάκτηση του κόσμου στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αρκετών συλλογικοτήτων πολιτών, είτε για να βοηθήσουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε για να διαμαρτυρηθούν για την υπάρχουσα κατάσταση.

Το τελευταίο όμως διάστημα αρκετές ομάδες που προσδιορίζονται στον ακραίο αριστερό και αναρχικό χώρο έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην νοτιοανατολική Αττική και προσπαθούν με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες να αλιεύσουν νέα μέλη προκειμένου να ριζοσπαστικοποιήσουν τις δράσεις τους.

Οι "Επιτροπές για τα χαράτσια", "Επιτροπές ενάντια στο μνημόνιο" κ.α. που αποτελούνται από πολίτες της "διπλανής πόρτας" φαίνονται ως κατάλληλες δεξαμενές για την επάνδρωση των καινούργιων ομάδων.

Κέντρο αυτών των ομάδων είναι οι δήμοι της Ηλιούπολης και Ελληνικού - Αργυρούπολης όπου έχουν βρει “ιδεολογικό” καταφύγιο.



Οι χώροι του "Συνεργείου" στην Ηλιούπολη και του "Υπόστεγου" στην Αργυρούπολη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους μαζί με τους βραχίονές τους στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων με εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες στους δρόμους της περιοχής.

Οι δύο οργανώσεις θεωρούνται συγκοινωνούντα δοχεία και αρκετές φορές έχουν διοργανώσει δράσεις από κοινού. Μάλιστα η πρώτη είχε δεχθεί επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών, ως πράξη αντεκδίκησης μετά από συμπλοκή ομάδων στο Ελληνικό.



Ήδη για τον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού αρκετοί μιλάνε για τα "Εξάρχεια των Νοτίων Προαστίων". Οι δημότες του δήμου βλέπουν παντού συνθήματα για "επανάσταση και εξέγερση του λαού", επαναστατικά πανό, καθώς και πολλά συνθήματα συμπαράστασης σε φυλακισμένους για εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές πράξεις.

Επίσης ριζοσπαστική ζύμωση γίνεται και στην "Κατάληψη του camping Βούλας" με χαρακτηριστικό γεγονός την ακραία συμπεριφορά ενός εξ αυτών εναντίον του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ότι “θα του πάρει το κεφάλι”, αλλά και εναντίον δημοτικών συμβούλων.

Το ότι ο ίδιος μετά από λίγες ημέρες κρατούσε πανό συγκεκριμένου κόμματος είναι ένα άλλο θέμα που θα το αναπτύξουμε σε μελλοντικό μας άρθρο.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γρ. Κωνσταντέλλος είχε χαρακτηρίσει τότε το camping Βούλας, ως την "Βίλα Αμαλίας" των νοτίων προαστίων.



Όλες αυτές οι ομάδες παρότι έχουν διαφορετικά ονόματα και στέκια έχουν κοινές ιδεολογικές αναφορές και αλληλοσυμπληρώνονται με στελέχη αναλόγως την δράση που θα πραγματοποιήσουν. Μάλιστα μία εξ αυτών χαρακτηρίζεται ως ο ιδεολογικός βραχίονας του athens Indymedia, της γνωστής αντιεξουσιαστικής ιστοσελίδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα πιο ενεργά μέλη φέρεται να είναι πρόσφατα απολυμένος υπάλληλος του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, και η αίσθηση που κυριαρχεί στην κοινωνία της πόλης είναι ότι η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργεί με την υλικοτεχνική βοήθεια μελών πολιτικής παράταξης του δήμου καθώς πολλοί αναρωτιούνται πώς καλύπτονται τα έξοδα της μονοκατοικίας στην Αργυρούπολη, την οποία έχουν ως έδρα.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Οι επιθέσεις κατά πολιτών που είναι μέλη της Χρυσής Αυγής ή ψηφοφόροι της, και γενικότερα με όσους δεν ακολουθούν την ιδεολογική τους ατζέντα εκφράζοντας διαφορετικές απόψεις, είναι στο στόχαστρο των συγκεκριμένων ομάδων. Φυσικά αρκετές ήταν και οι επιθέσεις αντεκδίκησης εκ μέρους της Χρυσής Αυγής τροφοδοτώντας έτσι την αλυσίδα του μίσους.

Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση από μέλη της οργάνωσης ΠΡΩΚΑΤ στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας κατά μελών της Χρυσής Αυγής και δημοσιογράφων.
Μάλιστα στις δράσεις τους συμπεριλαμβάνονται και στοχοποιήσεις ενημερωτικών μέσων.

Συγκεκριμένα στοχοποίησαν το vimaonline.gr, κατηγoρώντας μας για "πολιτική αλητεία" διότι δημοσιεύσαμε φωτογραφίες από την επίθεση στο δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας, προειδοποιώντας μας με "δυναμική απάντηση..." με ότι και αν σημαίνει αυτό.

Μετά την δολοφονία του Φύσσα και των Φουντούλη, Καπελώνη, έντονη ήταν η φημολογία για χτύπημα στο προπύργιο της Χρυσής Αυγής στα Νότια προάστια.
Τα γραφεία της στον Άλιμο είχαν δεχτεί αρκετές επιθέσεις, μικρής κλίμακος όμως. Τον τελευταίο καιρό όμως υπήρχε μια αίσθηση για κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τα συγκεκριμένα γραφεία στην συμβολή της παραλιακής Λ. Ποσειδώνος με την Αμφιθέας, με τις μεγάλες ταμπέλες του κόμματος ξενοικιάστηκαν, όχι γιατί δεν είχαν πια αντικείμενο ή είχαν φυλλοροήσει από στελέχη, αλλά διότι φοβούντουσαν για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Για αυτό τον λόγο, τα γραφεία των νοτίων προαστίων μεταφέρθηκαν λίγες πολυκατοικίες παρακάτω επί της παραλιακής χωρίς κανένα διακριτικό προκειμένου να μην δίνουν στόχο έως ότου τα πράγματα να ηρεμήσουν.

Πρόσφατη ήταν και η επίθεση στη εφορία Γλυφάδας με χειροβομβίδα που ευτυχώς δεν έσκασε. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το εκτελεστικό μέρος της ενέργειας αυτής, ανέλαβε μικρή ομάδα νεαρών ατόμων, υπό την έμπειρη καθοδήγηση "παλαιότερων" στελεχών που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και στρατολογούν νέα μέλη από συγκεκριμένες ομάδες αντι-εξουσιαστών στα νότια προάστια.



Πρίν από μερικές ημέρες επίσης, εμπρηστική επίθεση δέχτηκαν τα γραφεία και της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας δημοκρατίας στην Άνω Γλυφάδα με συνέπεια να καταστραφούν ολοσχερώς.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
Γεγονός είναι ότι ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σε συνδυασμό και με το πολωτικό πολιτικό κλίμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τέτοια πρωτόγνωρα φαινόμενα για τις τοπικές κοινωνίες στα νότια προάστια, θα ενταθούν.

Ήδη ανώτατοι αξιωματικοι της ΕΛΑΣ μιλούν για ριζοσπαστικοποίηση αυτών των οργανώσεων. To ενδεχόμενο δε, εντυπωσιακότερου χτυπήματος εξετάζεται με πολύ προσοχή, καθώς στα νότια προάστια υπάρχει πληθώρα σημείων όπου μπορεί να συγκεντρωθεί η "προσοχή" τρομοκρατικών οργανώσεων.

"Τα νότια προάστια αποτελούν εύκολο στόχο για τέτοιου είδους χτυπήματα καθώς προσφέρουν αρκετές εναλλακτικές οδούς διαφυγής” αναφέρει πηγή της ΓΑΔΑ.
“Η προσοχή μας μέχρι τώρα εστιαζόταν στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα θα πρέπει να κατέβουμε και στα νότια”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι “μετά και τα τελευταία γεγονότα είμαστε σε διαρκή επιφυλακή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου