Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Άρχισε η συζήτηση για "οικειοθελή συνεννόηση"... και όχι αναδιάρθρωση

 capital.gr

Του Γιάννη Αγγέλη

Ο "νέος" όρος για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα ακούει στο όνομα "οικειοθελής συνεννόηση" με τις αγορές και αφορά επέκταση της συμφωνίας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής με αλλαγή επιτοκίων -όπως πρόκειται να γίνει με το δάνειο της τρόικας- στα υπόλοιπα τρέχοντα ομολογιακά δάνεια που λήγουν την επίμαχη τετραετία 2012-2015.

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη στην έκτακτη έκδοσή του το "Κεφάλαιο", η Κομισιόν παρά τις ρητές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου (Όλι Ρεν) για απόρριψη κάθε ιδέας αναδιάρθρωσης του χρέους, ανεπισήμως εμφανίζεται να ευνοεί διαδικασίες "οικειοθελούς συνεννόησης" της ελληνικής κυβέρνησης με τις αγορές για την επιμήκυνση του ομολογιακού χρέους που λήγει τα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν, αλλά με "πρωτοβουλία της Ελλάδας και όχι των κοινοτικών αρχών...".

Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να παρακολουθείται ευνοϊκά από την Επιτροπή με την προϋπόθεση αυτή να μη δημιουργεί κλίμα συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους με ζημίες για τους ομολογιούχους, υποστήριξε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση υπηρεσιακός παράγοντας της Επιτροπής στο "Κεφάλαιο" και το Capital.gr.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια ακριβώς λύση χαρακτήρισε "αυτονόητη" με δηλώσεις του πριν από 48 ώρες στην Ουάσιγκτον ο Λουκάς Παπαδήμος, απορρίπτοντας παράλληλα κάθε ιδέα για αναδιάρθρωση του χρέους με haircut των κρατικών ομολόγων.

Επιπρόσθετα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε μετά το Eurogroup με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι ίσως η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα να μην είναι επαρκής όρος για την αντιμετώπιση της δυσκολίας που έχει η Ελλάδα με το χρέος, σπάζοντας το μορατόριουμ που υπήρχε μέχρι σήμερα για κάθε δημόσια συζήτηση επί του θέματος από πλευράς Συμβουλίου και Επιτροπής.

Σε τεχνικό επίπεδο η διαδικασία "οικειοθελούς συνεννόησης" προϋποθέτει την διατήρηση της υποχρέωσης αποπληρωμής της ονομαστικής αξίας του χρέους αλλά επιτρέπει "οικεία θελήσει" την συμφωνία μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου για την αλλαγή της διάρκειάς του και την αλλαγή του επιτοκίου.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επισήμως δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση μέχρι σήμερα, αλλά αν μια τέτοια διαδικασία δρομολογηθεί με πρωτοβουλία της Ελλάδας τότε η συμφωνία που έχει προηγηθεί με στην Σύνοδο Κορυφής για επιμήκυνση του δανείου της τρόικα για 7,5 χρόνια και η μείωση κατά μία μονάδα του επιτοκίου θα μπορούσε να αποτελεί μια βάση διαπραγμάτευσης.

Τραπεζικοί κύκλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης στην Αθήνα αν και αρνήθηκαν ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια τέτοια διαδικασία, διατυπώνουν την ανησυχία τους για το ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του επιτοκίου δανεισμού αλλά αύξησή του για το κομμάτι του χρέους που θα αντικατασταθεί με νέο μεγαλύτερης κατά 7,5 ή 10 χρόνια διάρκειας και σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα μείωσης της ονομαστικής του αξίας (δηλαδή haircut).



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου