Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Το παρασκήνιο Παπανδρέου, Soros και Goldman Sachs

Sofokleous 10

Ένας περίεργος μηχανισμός κάτι ετοιμάζει στην αγορά με ορόσημο την 15η Απριλίου. Τις τελευταίες μέρες πολλά και ενδιαφέροντα συμβαίνουν στο παρασκήνιο το οικονομικό και χρηματιστηριακό. Κάτι συμβαίνει στο παρασκήνιο του χρηματιστηρίου ένας περίεργος μηχανισμός που.....περιλαμβάνει και την Goldman Sachs κάτι ετοιμάζει. Ήδη στελέχη της GS βρίσκονται στην Ελλάδα και το αμέσως επόμενο διάστημα οι επαφές θα πυκνώσουν ακόμη περισσότερο.

Η GS προφανώς θέλοντας να στηρίξει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων. Κύκλοι που παρακολουθούν και γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στο οικονομικό και πολιτικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι προσεχώς θα ανεβάσουν την αγορά οι ξένοι με προφανή στόχο τις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα προηγηθεί η ολοκλήρωση του κύκλου της διόρθωσης δηλαδή να προηγηθεί μια σημαντική πτώση της αγοράς πολύ σύντομα για να ακολουθήσει επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα η άνοδος του χρηματιστηρίου. Φαίνεται ότι όσο πλησιάζουμε προς τις 15 Απριλίου τόσο το σχέδιο αυτό θα βαίνει προς υλοποίηση....

Στις 15 Απριλίου θα ανακοινωθούν νέα μέτρα και κατ΄ ουσία νέο μνημόνιο από την κυβέρνηση και εκεί παίζεται ίσως το τελευταίο χαρτί της κυβερνώσας παράταξης.
Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν εξετασθεί είναι κατά βάση 3 τουλάχιστον με βάση το ρεπορτάζ το οποίο στηρίχθηκε σε πηγή στο υπουργείο Οικονομικών.
Το ελληνικό δημόσιο μέσα στο 2012 να ζητήσει από τους μεγάλους κατόχους ομολόγων δηλαδή την ΕΚΤ κυρίως και τις ελληνικές τράπεζες αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές αντί να πάρουν πίσω το κεφάλαιο τους στην λήξη να ανανεωθεί η διάρκεια του ομολόγου για 5 ή 7 χρόνια. Π.χ. ομόλογο που λήγει το 2012 να λήξει το 2017 ή 2019. Οι όροι των ομολόγων δεν θα αλλάξουν αλλά το μόνο που θα συμβεί είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό δημόσιο θα απευθυνθεί σε group επενδυτών κατόχων ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα στηριζόμενη στην Ευρώπη και στους μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί ζητάει από τις διεθνείς αγορές όλα τα ομόλογα λήξης από 2 έως 5 χρόνια να ενταχθούν σε καθεστώς επιμήκυνσης με τροποποιημένους δηλαδή καλύτερους όρους. Δηλαδή να υπάρξει αλλαγή στα κουπόνια και στις αποδόσεις.
Η 3η λύση που εξετάζεται είναι να επαναγοραστεί μέρος του χρέους όχι όμως μόνο μέσω των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά κυρίως μέσω ενός πολλαπλού σχήματος. Το πλέον σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή είναι ότι οι αποφάσεις και η στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται ότι παίρνουν αυτό τον προσανατολισμό. Δηλαδή να επιμηκυνθεί μέρος καθώς το σύνολο είναι σχεδόν αδύνατο του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ περίπου.

Η συνδρομή των αμερικανικών επενδυτικών οίκων θα είναι προφανώς καθοριστική. Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η ιδιότυπη αναδιάρθρωση χρέους έχει πλεονεκτήματα. Δεν ταυτοποιείται με στάση πληρωμών άρα δεν πληρώνονται τα CDS, οι ομολογιούχοι δεν χάνουν επί της ουσίας και ταυτόχρονα δίδεται μια πολύ μεγάλη ανάσα στην κυβέρνηση να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της.

Σε όλο αυτό τον σχεδιασμό κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει και η Goldman Sachs θέλωντας να αποκτήσει προβάδισμα σε ορισμένα στρατηγικής σημασίας ζητήματα στην Ελλάδα.


Αν δεν πετύχει η επιμήκυνση παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης η οποία δηλώνει ότι δεν εξετάζει τέτοιο θέμα τότε νομοτελειακά θα έρθει το haircut της κλίμακας 30% με 40%.

Αν υπάρξει βίαιη προσαρμογή και όχι σχεδιασμένη σε ένα τέτοιο καθεστώς αναδιάρθρωσης το σοκ στην οικονομία και στο ΧΑ θα είναι πολύ μεγάλο, πάρα πολύ μεγάλο.

Η Goldman Sachs θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Ήδη έχει πάρει κάποιες θέσεις, έκλεισε άλλες ενώ είναι παράδοξο που πρόσφατα έκλεισε και long θέσεις. Στο παρασκήνιο συμβαίνουν πολλά. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πτυχές του παρασκηνίου, μας διαφεύγουν κομμάτια του πάζλ.
Κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs, του αμερικανικού επενδυτικού οίκου ο οποίος διαδραμάτισε ένα ξεκάθαρα αρνητικό ρόλο στην πορεία εκτροχιασμού της οικονομίας επισκέπτονται την Ελλάδα. H παρουσία της Goldman Sachs έχει ως στόχο να προτείνει λύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς και να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η παρουσία της Goldman Sachs ίσως να σηματοδοτεί και αλλαγή στάσης και τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις τράπεζες και στις μεγάλες εταιρίες από short σε long. Προσεχώς θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις.

Πολλοί μπορεί να έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα του Γερμανικού Der Spiegel για τα περί αναδιάρθρωσης αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα εξετάζει την αναδιάρθρωση χρέους. Το ελληνικό κράτος απέτυχε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο υγιούς λειτουργίας της οικονομίας η οποία χρεοκόπησε και έτσι έδωσε λαβή σε επενδυτικούς οίκους όπως η Goldman Sachs να κερδοσκοπήσουν άγρια μέσω των CDS των παραγώγων των ομολόγων.
Σημειώνεται ότι στην Goldman Sachs απευθύνθηκε το ελληνικό δημόσιο επί κυβέρνησης Σημίτη ώστε με λογιστικές αλχημείες και με το γνωστό swaps να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά.

Ταυτόχρονα αυτοί που εξώθησαν στην χρεοκοπία την οικονομία εμφανίζονται - στηριζόμενοι στην τεχνογνωσία τους - ως οι πεφωτισμένοι προτείνοντας λύσεις εξόδου από το αδιέξοδο.

Η Goldman Sachs είναι γεγονός ότι είχε διαδραματίσει περίπου πρωταγωνιστικό ρόλο στις αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο γεγονός είναι ότι μετά τις τελευταίες συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με αξιωματούχους του προέδρου Ομπάμα στις ΗΠΑ οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι αρχίζουν να αποκτούν πάλι πρόσβαση στην πολιτική εξουσία της Ελλάδος.

Από στιγματισμένοι επενδυτικοί οίκοι πλέον κατατάσσονται σε αυτούς που μπορεί το ελληνικό κράτος να συνεργαστεί. Στο πλαίσιο αυτό έφθασαν την Κυριακή στελέχη της Goldman Sachs και θα έχουν επαφές με πλήθος θεσμικών παραγόντων.

Με βάση πληροφορίες οι προτάσεις τους εστιάζονται στα εξής κομβικά ζητήματα. Στην αναδιάρθρωση χρέους και συγκεκριμένα στην λύση της επιμήκυνσης του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ. Το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων των 50 δις ευρώ αποτελεί πρόσφορο έδαφος για υπερκέρδη για τους ξένους που θέλουν να διαχειριστούν τέτοιες υποθέσεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου