Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πορτογαλία: Δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τήρηση του «μνημονίου»

tvxs

Έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση Σόκρατες, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύναψη συμφωνίας δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) στην Πορτογαλία.
«Αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα της κατάστασης, το PSD δε θα διστάσει να προσφέρει όλη τη βοήθεια που μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί το πρόγραμμα βοήθειας», δήλωσε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες.
«Το PSD ενδιαφέρεται να σωθεί η οικονομία από μια κατάσταση στην οποία δε θα υπάρχει συμφωνία για τη λήψη βοήθειας», είπε ο Πάσος Κοέλιο. «Η Πορτογαλία χρειάζεται αυτή τη βοήθεια.»
Οι δηλώσεις του έδωσαν ένα συναινετικό τόνο μετά το αίτημα της κυβέρνησης να υπαχθεί η χώρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με δάνεια που ενδέχεται να φθάσουν τα 80 δισ. ευρώ.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν απευθύνει έκκληση να υπάρξει διακομματική συμφωνία στην Πορτογαλία για τους όρους της συμφωνίας δανεισμού, που θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβάνουν νέα μέτρα λιτότητας, εν όψει και των πρόωρων εκλογών της 5ης Ιουνίου.
Η απερχόμενη κυβέρνηση παραιτήθηκε την 23η Μαρτίου μετά την καταψήφιση από την πορτογαλική βουλή του νέου πακέτου λιτότητας.
Ο Πάσος Κοέλιο δήλωσε πως, παρά το ότι το κόμμα του είχε απορρίψει τα μέτρα εκείνα, κατέστη σαφές έκτοτε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι υπέθετε, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η Πορτογαλία υπερέβη τα όρια που είχε θέσει για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό το 2010.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ άρχισαν την Τρίτη να εξετάζουν τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που θεωρούν αναγκαία πριν χορηγηθεί το τριετές δάνειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου