Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Κυριαρχία φαρμακευτικών και στα σκευάσματα μαριχουάνας


TVXS

Στον έλεγχο των μεγάλων φαρμακευτικών (Big Pharma) φαίνεται να περνά και η αγορά των φαρμακευτικών σκευασμάτων βασισμένων στην ινδική κάνναβη, με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Αρχής Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Το 2007, η GW Pharmaceuticals ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Otsuka, η οποία προέβλεπε την είσοδο του «Sativex» - υγροποιημένη μαριχουάνα – στην αμερικανική αγορά. Οι δύο φαρμακευτικές ολοκλήρωσαν πρόσφατα το Στάδιο ΙΙ, που περιλάμβανε έλεγχο αποτελεσματικότητας και δοκιμές του σκευάσματος. Πλέον έχουν περάσει στο Στάδιο ΙΙΙ, δηλαδή συνομιλίες με την Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων. Το στάδιο αυτό θεωρείται το τελευταίο πριν την κυκλοφορία του φαρμάκου στην αγορά.
«Η GW Pharmaceuticals ανακοινώνει σήμερα την έναρξη του Σταδίου ΙΙΙ του προγράμματος κλινικών δοκιμών του Sativex για την αντιμετώπιση του πόνου ασθενών σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου, που αντιμετώπισαν ανεπαρκή αναλγησία στη διάρκεια χρόνιας θεραπείας υποκατάστασης», δήλωσε η εταιρεία. «Η ένδειξη αυτή αντιπροσωπεύει τον αρχικό στόχο εισόδου του Sativex στις ΗΠΑ».
Το Sativex είναι παράγωγο ολόκληρου του φυτού της κάνναβης και όχι συνθετική ένωση. Ακόμη και η GW χαρακτηρίζει το σκεύασμα ως μαριχουάνα.
Κι ενώ η Ομοσπονδιακή αναμένεται να προχωρήσει στην έγκριση του φαρμάκου για τις μεγάλες φαρμακευτικές, μικρά καταστήματα που διαθέτουν φαρμακευτική μαριχουάνα με την άδεια των πολιτειακών αρχών δέχονται την επίθεση άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Η Lynette Shaw, ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια της Συμμαχίας για την Φαρμακευτική Μαριχουάνα με έδρα την Καλιφόρνια έμεινε έκπληκτη όταν το 2008 και το 2009 δέχτηκε την επίσκεψη της εφορίας. Η εφορία της επέβαλλε πρόστιμο βάσει του ομοσπονδιακού φορολογικού κώδικα, που προβλέπει ότι δεν επιτρέπονται επαγγελματικές φορολογικές απαλλαγές για εταιρείες που «πραγματοποιούν trafficking ελεγχόμενων ουσιών». Η Shaw άσκησε μήνυση κατά της εφορίας, καταγγέλλοντας επιχείρηση καταστροφής ολόκληρης της βιομηχανίας φαρμακευτικής μαριχουάνας.
Πρόσφατα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απείλησε με διώξεις δημόσιους υπαλλήλους που εγκρίνουν άδειες χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης. Το αποτέλεσμα ήταν ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Chris Gregoire να δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που θα επιστρέψει στο κράτος να εγκρίνει άδειες για καλλιεργητές.
Το Φεβρουάριο, η νομική ομάδα NORML προειδοποίησε ότι η Διοίκηση Φαρμακευτικής Συμμόρφωσης σκοπεύει να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, αλλά μόνο για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. «Σκοπός της Διοίκηση Φαρμακευτικής Συμμόρφωσης είναι να επεκτείνει το κυβερνητικό σχέδιο ΙΙΙ προκειμένου να συμπεριλάβει φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τη μαριχουάνα, διατηρώντας παράλληλα τις εγκληματικές απαγορεύσεις για τις ίδιες τις καλλιέργειες», δήλωσε ο Paul Armentano, εκ των επικεφαλών της νομικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου