Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η κρίση έκοψε το σεξ

καφενείο

Ούτε λίγο ούτε πολύ, περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ ξοδεύονται για την αγορά των λεγόμενων "life style" φαρμάκων, που κι αυτά ωστόσο με τη σειρά τους έχουν αρχίσει να δέχονται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Το 2010 οι πωλήσεις τους σε όγκο υποχώρησαν κατά 6% και σε αξία κατά 23% ενώ η πορεία τους στους πρώτους μήνες του 2011 είναι μάλλον απογοητευτική, αφού η πτώση των πωλήσεων φτάνει στο 38%. Εξέλιξη που συνδέεται και με το γεγονός ότι έχουν τεθεί εκτός συνταγογράφησης.
Τρεις είναι οι κύριες κατηγορίες των "life style" φαρμάκων και αφορούν στη στυτική δυσλειτουργία, την παχυσαρκία και την διακοπή του καπνίσματος.
Αλλες κατηγορίες που συναντώνται είναι για την αντισύλληψη, την τριχόπτωση, τη δερματική γήρανση ή τη φλεβική ανεπάρκεια.
Ονομάστηκαν life style καθώς η χορήγησή τους έρχονταν να καλύψει ανάγκες που συνδέονται με την βελτίωση της .......φυσικής κατάστασης, την ευεξία και εν τέλει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζεται η θεραπευτική τους αξία, αφού συνδυαστικά, ή για προφύλαξη χορηγούνται μαζί με κύρια την κύρια αγωγή για τα διάφορα νοσήματα. Εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '90, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση στα χρόνια που ακολούθησαν.
Πέρυσι μέσω φαρμακείων αγοράστηκαν 1.514.691 συσκευασίες φαρμάκων για τη στυτική δεισλειτουργία, την παχυσαρκία και τη διακοπή του καπνίσματος, αξίας 39,94 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον οργανισμό IMS Health. Oι πωλήσεις σε όγκο είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με το 2009 και ο τζίρος κατά 23%. Την ίδια ώρα στο πρώτο δίμηνο του 2011, διατέθηκαν 222.767 συσκευασίες, που είναι 19% λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, συνολικής αξίας 5,18 εκατ. ευρώ, που και αυτή με τη σειρά της είναι μειωμένη κατά 38%.
Τέλος και στο Viagra
Για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και μπορεί να συσχετίζεται με κάποιες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης, ξοδεύτηκαν πέρυσι 26,4 εκατ. ευρώ (898.701 συσκευασίες).
Ποσό που είναι μικρότερο έναντι του 2009 κατά 11%. Στο πρώτο δίμηνο φέτος οι πωλήσεις τους διαμορφώνονται σε 3,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή πτώση που φτάνει στο 30%.
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, το 2010 πωλήθηκαν 204.021 συσκευασίες φαρμάκων, κατά 28% λιγότερες σε σχέση με το 2009. Η αξία των πωλήσεων είναι κι αυτή μειωμένη κατά 46% στα 9,08 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο δίμηνο οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 62% στις 885.377 ευρώ.
Τη μικρότερη μείωση στις πωλήσεις καταγράφουν τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος. Ετσι το 2010 διατέθηκαν 411.969 συσκευασίες (-5% σε σχέση με το 2009), συνολικής αξίας 4,42 εκατ. ευρώ (-9% σε σχέση με το 2009). Στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς όμως η αξία των πωλήσεων υποχωρεί κατά 21% στις 702.400 ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τζίρος από τις πωλήσεις αντισυλληπτικών υπολογίζεται στα 11 εκατ. ευρώ και για την τριχόπτωση στα 3 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι αιτίες του φαινομένου
Βεβαίως, η πτωτική πορεία των πωλήσεων των "life style" φαρμάκων, δεν οφείλεται μόνο στην κρίση. Οπως θα πει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Σερέτης γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας Olvos, "η πτωτική πορεία που εμφανίζουν οι πωλήσεις, συνδέονται επίσης με τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων αλλά και στο γεγονός ότι όλα τα "life style" φάρμακα έχουν τεθεί εκτός συνταγογράφησης. Δεν αποζημιώνονται πια από την κοινωνική ασφάλιση".
Ο κ. Στυλιανός Καλογερόπουλος, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, πιστεύει πως "δεν θα έπρεπε να σταματήσει η αποζημίωση των φαρμάκων αυτών από την κοινωνική ασφάλιση, δεδομένου ότι δίνονται και για θεραπευτικούς σκοπούς. Θα μπορούσαν άλλωστε να βρεθούν τρόποι ελέγχου της ορθής συνταγογράφησης και της αναγκαιότητάς της". "Εκτιμώ ότι έτσι δημιουργούνται πολίτες δυο κατηγοριών", συνεχίζει, "σε αυτούς που μπορούν και σε αυτούς που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, λόγω οικονομικής δυνατότητας"
news24.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου