Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Μπλόκο στα κοινωνικά δίκτυα σε φάσεις αναταραχής εξετάζει η Βρετανία

Ακτιβιστικά


Στο πλαίσιο γενικευμένων κατασταλτικών μέτρων μετά τη βία που σάρωσε τη Βρετανία, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώνει ότι εξετάζει από κοινού με την Σκότλαντ Γιαρντ τρόπους για να διακόπτει σε περιόδους αναταραχής την αποστολή μηνυμάτων μέσω κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter) και υπηρεσιών όπως το BlackBerry Messenger.
Τα κοινωνικά δίκτυα και κυρίως η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων του BlackBerry χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο συντονισμού των ταραχών, αναφέρουν κυβέρνηση και Μητροπολιτική Αστυνομία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η κυβέρνηση, οι Αρχές και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν «κατά πόσο θα ήταν σωστό» να διακόπτεται η επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων «όταν γνωρίζουμε ότι συνωμοτούν για πράξεις βίας, ταραχές και εγκληματικές ενέργειες».
«Η Αστυνομία ήταν αντιμέτωπη με μία νέα κατάσταση με τους ταραξίες να χρησιμοποιούν την υπηρεσία BlackBerry Messenger, ένα κλειστό δίκτυο, για να οργανώσουν τις ταραχές. Πρέπει να το εξετάσουμε αυτό και να δούμε πώς θα τους προλάβουμε» επισήμανε.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν εν συνεχεία ότι συζητούν μαζί με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών με εταιρείες τηλεπικοινωνιών εάν οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων θα μπορούσαν να απενεργοποιούνται σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε συγκεκριμένες περιόδους. «Γνωρίζουμε ότι τα χρησιμοποίησαν [...] το ερώτημα είναι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να διακόψουμε [αυτή τη δραστηριότητα] ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.
Συζητάμε με τις υπηρεσίες πληροφοριών και ανθρώπους των εταιρειών. Δεν προτείνουμε ακόμη τίποτε» δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου