902.gr
Ισχυρές αντιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων, δείχνει το παζάρι για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η Γερμανία είναι αυτή που με την επιμονή της για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα δυναμιτίζει τα θεμέλια τις Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Β. Σόιμπλε, υποστήριξε σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν την εγγύηση των κυπριακών καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως είπε, η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Παρασκευής, ήταν ότι θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.
«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. Αλλά εκείνοι που δεν ήθελαν το bail-in ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για αυτή τη λύση και εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό» είπε ο Β. Σόιμπλε.
Αυξάνοντας τις πιέσεις προς τον κυπριακό λαό να δεχτεί να τον χαντακώσουν, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η κυπριακή Βουλή απορρίψει το σχέδιο, οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου ήταν επιτακτική για την προστασία του κοινού νομίσματος και σημείωσε για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα ότι βρίσκεται σε «μεγάλη δυσαναλογία σε σχέση με την γενική οικονομία και το ΑΕΠ».
Για «λάθος απόφαση» και «επικίνδυνο προηγούμενο» κάνει λόγο το Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο
Την αντίθεσή του στο σχέδιο που επιλέχθηκε για να οδηγηθεί η Κύπρος σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, εξέφρασε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), κάνοντας λόγο για «λάθος απόφαση» και «κακό σχέδιο που υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με τον Χανγκ Τραν, πρώτο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του IIF.
Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, «δημιούργησαν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο» αγγίζοντας «το απαραβίαστο των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων» και το «κακό φαίνεται να έχει γίνει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή «υπονομεύει την αξιοπιστία και το μοντέλο ασφάλειας των ευρωπαϊκών καταθέσεων» και «καθιστά πιο δύσκολη τη χρήση τους στο μέλλον» αν κριθεί αναγκαίο για να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά από μια κρίση πανικού στις τράπεζες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Άνιμπαλ Καβάκου Σίλβα, παρατήρησε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο» μετά και την απόφαση της Κύπρου, ασκώντας έμμεσα πιέσεις για να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική στη χώρα του, που βρίσκεται σε μνημόνιο.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την απόφαση για την Κύπρο, λέγοντας ότι «η εμπιστοσύνη των καταθετών είναι ένας από τους στυλοβάτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και «τα βιβλία μας διδάσκουν ότι σε περίπτωση έλλειψης εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, καμία χώρα, ή σχεδόν καμία, δεν γλιτώνει».
Κλ. Ρέγκλινγκ: Η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Κύπρου θα ήταν κίνδυνος για το ευρώ
Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε με αφορμή την απόφαση για την Κύπρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση. Είπε συγκεκριμένα στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Το ερώτημα αν η Κύπρος πρέπει να πληρώσει τα έξοδα για τη σταθεροποίηση της χώρας και των τραπεζών της, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης. Αλλά στο τέλος, πρέπει να υπάρχει συμβολή της Κύπρου σε ποσό ισοδύναμο με αυτό που επιτεύχθηκε στη συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής».
Πρόσθεσε ακόμα ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Κύπρου «θα ήταν κίνδυνος για το ευρώ».
Στη σταθερότητα του ευρώ, που καθιστά επιβεβλημένη την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου, επικέντρωσαν τις δηλώσεις τους οι Α. Μέρκελ, Φ. Ολάντ και Ζοζέ Μπαρόζο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο μετά από συνάντηση με τους Ευρωπαίους βιομηχάνους.
«Η σταθερότητα του ευρώ συνιστά μόνιμο θέμα ανησυχίας, όπως το είδαμε και στην Κύπρο» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο, ενώ ο Ζοζέ Μπαρόζο σημείωσε ότι «η κρίση επιμένει, όπως δείχνουν οι αναπτυξιακές προοπτικές, το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας των νέων και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο».
Κριτική από οίκους αξιολόγησης και «ναυαρχίδες» του αστικού οικονομικού Τύπου
«Κοντόφθαλμο, αυτοκαταστροφικό και άδικο» χαρακτηρίζει ο Economist το σχέδιο για την Κύπρο, εστιάζοντας κυρίως στο κούρεμα των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ.
«Η πολιτική του να σωθούν εύποροι Ρώσοι με τα χρήματα που θα δάνειζαν οι λιτοί Γερμανοί δεν θα πήγαινε πολύ μακριά» γράφει το περιοδικό, δείχνοντας το παρασκήνιο των ανταγωνισμών για το ποιος θα πληρώσει τη χασούρα που συνεπάγεται η καταστροφή κεφαλαίου στην κρίση.
Στο πεδίο της διαχείρισης, ο Economist ζητάει ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποδυναμωθεί ο δεσμός μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών», καταγγέλλοντας την Ευρωζώνη ότι «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ισότιμα το τραπεζικό χρέος με το εθνικό χρέος».
Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι αρνητικό για τις τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ οι επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των χωρών είναι αβέβαιες, αναφέρει σε έκθεσή του o οίκος αξιολόγησης Moody’s. «Η απόφαση να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες σηματοδοτεί την πρόθεση των φορέων χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης να διακινδυνεύσουν ευρύτερη αναταραχή στις αγορές προκειμένου να προωθήσουν άλλους στόχους πολιτικής», σημειώνει ο καπιταλιστικός οίκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου