Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Στα χέρια των κύπριων βουλευτών το μέλλον της Μεγαλονήσου (ΣΚΑΙ)

Σε εξέλιξη έκτακτο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό το Νίκο Αναστασιάδη. Κατόπιν θα συνομιλήσει με τους βουλευτές του κόμματός του. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.00 τοπική ώρα (1400 GMT).

Μια ιστορική απόφαση για το «αύριο» της Μεγαλονήσου καλούνται να λάβουν σήμερα Δευτέρα οι κύπριοι βουλευτές στην πιο κρίσιμη καμπή για τη χώρα μετά το 1974.

Με τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης και της ιστορίας στραμμένα πάνω της, η Κυπριακή Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει το σχέδιο διάσωσης των δανειστών που απαιτεί επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 10 δισ. ευρώ. Η κοινοβουλευτική συνέλευση είχε αρχικά οριστεί για την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε, ενώ κατά τη χθεσινή ημέρα σημειώθηκαν έντονες ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων.

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα έκτακτο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δεν βρέθηκε εξ αρχής καθώς συνομιλούσε με τη ρωσική πλευρά. Κατόπιν ο κ. Αναστασιάδης θα συνομιλήσει με τους βουλευτές του κόμματός του. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.00.

Το Κοινοβούλιο είναι σε έναν αγώνα δρόμου με το χρόνο για να επικυρώσει τη συμφωνία πριν οι τράπεζες ανοίξουν τις πύλες τους την Τρίτη το πρωί, καθώς η Δευτέρα είναι αργία.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να είναι θερμή καθώς υπάρχουν στη βουλή πτέρυγες που είναι αντίθετες με τη συμφωνία.


Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο, και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο διάσωσης, ενώ επικριτικό επί τους παρόντος εμφανίζεται ακόμη και το ΔΗΚΟ ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματος του ΔΗΣΥ (γράφημα από Wikipedia).

ΔΗ.ΣΥ. (20)
Α.Κ.Ε.Λ. (19)
ΔΗ.ΚΟ. (8)
ΕΔΕΚ (5)
ΕΥΡΩ.ΚΟ. (2)
Κ.Ο.Π. (1)
Ανεξάρτητος (1)

Σημειώνεται ότι δυο βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση απουσιάζουν εκτός Κύπρου και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ψήφου όπως στην Ελλάδα.

Μήνυμα συμπαράστασης, ενότητας και αισιοδοξίας προς τον κυπριακό λαό εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Σε χθεσινό δραματικό του διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζει τις πιο τραγικές στιγμές από την εισβολή του 1974 και τόνισε ότι διεκδίκησε και έδωσε μάχη μέχρι τέλος.

Παράλληλα ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες τονίζοντας ότι η λύση που επιλέχθηκε ήταν η λιγότερο επώδυνη υπό τις περιστάσεις.

«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και η αλλαγή έχει το ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Για κατάρρευση των δυο μεγάλων κυπριακών τραπεζών και επιστροφή στην κυπριακή λίρα αν δεν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Βουλευτής Δημοκρατικού Συναγερμού Μιχάλης Μαυρίδης.

Ηττοπαθή χαρακτήρισε την πολιτική του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας.

Την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου