Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Κυβέρνηση: Δε συμφωνούμε με τις κυρώσεις ... αλλά συμφωνούμε

Δύο μόλις μέρες πριν διαβάζω στο LEFT.GR:

Ν. Χουντής: Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
«Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής."

Χθες το βράδυ όμως ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της κυβ'ερνησης της 'Αριστεράς' σύμφώνησε ομόφωνα με τους άλλους ΥΠΕΞ της ΕΕ να επεκταθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο οι κυρώσεις που είχε υπογράψει και η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!

Με λίγα λόγια "δεν συμφωνούμε...αλλά συμφωνούμε και ομοφωνούμε"

Οποιοδήποτε σχόλιο περιττεύει.
Η πρώτη πρώτη πράξη αυτής της κυβέρνησης συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη. Ακριβώς από εκεί όμως.
Δυστυχώς...

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την απόφαση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία






Σε ανακοίνωσή του για τηναπόφαση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία, το Γραφείο Τύπου τηςΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τελικά, τρεις ημέρες κράτησαν οι λεονταρισμοί της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του νέου υπουργού Εξωτερικών απέναντι στην ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς την τέταρτη ημέρα η κυβέρνηση συντάχθηκε με την ΕΕ και ψήφισε τις ίδιες κυρώσεις προς τη Ρωσία μ' αυτές που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα κι άλλες.

Όσο κι αν προσπαθούν να κάνουν το μαύρο - άσπρο περί δήθεν "επιτυχίας" της ελληνικής διπλωματίας, η ουσία είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της σε μια απόφαση που είναι πλήρως ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων της περιοχής, με θύματα τους λαούς, ανάμεσά τους και τον ελληνικό λαό».

Γαλλία: Δάσκαλος κατέδωσε στην αστυνομία οκτάχρονο μαθητή, επειδή «εκθείασε την τρομοκρατία»902.gr

902.gr


Φωτογραφία αρχείου




Ένα οκτάχρονο παιδίανακρίθηκε από την αστυνομία στη Νίκαια της Νοτιοανατολικής Γαλλίας επειδή εξέφρασε μέσα στο προαύλιο του σχολείου του αλληλεγγύη προς τους δράστες των τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Γαλλία, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Το παιδί αρνήθηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή και να συμμετάσχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης που οργανώθηκε στο σχολείο του την επομένη της επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo», η οποία στοίχισε στις 7 Γενάρη τη ζωή σε 12 ανθρώπους, δήλωσε ο αστυνομικός αξιωματούχος Μαρσέλ Οτιέ.

Εξηγήσεις στην αστυνομία

Σύμφωνα με το δάσκαλό του, το παιδί εξέφρασε επίσης την «αλληλεγγύη» του προς τους δύο τζιχαντιστές αδελφούς που επιτέθηκαν στη σατιρική εφημερίδα. «Στο σημερινό πλαίσιο, ο διευθυντής του σχολείου αποφάσισε να επισημάνει στην αστυνομία αυτό που συνέβη», διευκρίνισε ο επιθεωρητής Οτιέ, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται επ' ουδενί για καταγγελία.

«Καλέσαμε το παιδί και τον πατέρα του για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς ένα οκτάχρονο αγόρι μπορεί να εκφράζεται τόσο ριζοσπαστικά», εξήγησε ο κ. Οτιέ. Το παιδί ανακρίθηκε επί 30 λεπτά, πριν από την ακρόαση του πατέρα του, ο οποίος είναι αστικά υπεύθυνος γι' αυτό. «Προφανώς το παιδί δεν καταλαβαίνει τι είπε. Δεν ξέρουμε πού πήγε και βρήκε αυτά τα λόγια», δήλωσε ο επιθεωρητής.

«Βαθιά σοκαρισμένοι»

Ο «Σύλλογος κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία» κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε η υπόθεση.

«Ο πατέρας και ο γιος του είναι βαθιά σοκαρισμένοι από τη μεταχείριση αυτή, η οποία φανερώνει τη συλλογική υστερία στην οποία έχει βυθισθεί η Γαλλία από τις αρχές Ιανουαρίου», σχολίασε ο εν λόγω σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 200 επεισόδια τα οποία συνδέονται με την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στις 8 Γενάρη έχουν αναφερθεί πως σημειώθηκαν στα σχολικά ιδρύματα της Γαλλίας, περίπου 40 από τα οποία επισημάνθηκαν στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Παρατείνονται οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας - Συμφωνεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

902



Την παράταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η ανακοίνωση έγινε από υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρτ Κόεντερς,που έκανε λόγο για «ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία» και διευκρίνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Επιπλέον, η ΕΕ θα προσθέσει στις αρχές Φλεβάρη, νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση, ενώ θα προετοιμάσει και «νέα μέτρα», ανακοίνωσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ίδια, εξήρε την «επικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας» και την προσήλωσή της «στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ».

Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη συνεδρίαση, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Το Συμβούλιο συμφωνεί να επεκτείνει, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, τα περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και οργανώσεων για την απειλή ή υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο του 2014 και συνεχώς ενημερώνονται, μέχρι το Σεπτέμβριο 2015. Επιπλέον, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει μέσα σε μια εβδομάδα μια πρόταση σχετικά με πρόσθετες καταχωρήσεις ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 9 Φεβρουαρίου 2015».

Η απόφαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών πρέπει να επικυρωθεί από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 12 Φλεβάρη. Εφόσον επικυρωθεί η απόφαση, οι κυρώσεις θα παραταθούν μέχρι και τον Σεπτέμβρη κατά συνέπεια και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ρώσων αξιωματούχων.

Την επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ψήφισε βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως έσπευσε να συγκαλύψει τη συμφωνία της με αυτήν την απόφαση. Μετά το θόρυβο που προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες για διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με την έκδοση της «κοινής ανακοίνωσης των 28 ηγετών της ΕΕ» για το θέμα της επέκτασης των κυρώσεων, σήμερα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, διακίνησε κείμενο, με το οποίο αντιστρέφει την πραγματικότητα. Αναφέρεται σε «σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, η οποία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες». Στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι «παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων» και ότι «οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων». Ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάςδήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι... «επελέγη ο διάλογος έναντι των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας»!

Στο περιθώριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με ομολόγους του. Μεταξύ αυτών ήταν ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Ρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, και ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, όπως επίσης και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.


ΥΠΕΞ Ε.Ε.: Αποφασίστηκε επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι το Σεπτέμβριο


newsit
Τη χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αποφάσισαν σήμερα ομόφωνα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά το έκτακτο Συμβούλιό τους που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.


Οπως ανέφερε μετά το Συμβούλιο η Υπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Υπουργοί των ¨28¨ αποφάσισαν ακόμη ότι μέχρι το επόμενο Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, θα ετοιμαστεί προσθήκη ονομάτων και οντοτήτων (entities) στην ήδη υπάρχουσα λίστα (π.χ. πρόσωπα και επιχειρήσεις των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει).

Επίσης, όπως είπε η κ. Μογκερίνι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο επόμενο Συμβούλιο θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση και θα υπάρξει προπαρασκευαστική δουλειά για περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα ληφθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η Υπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική εξήρε την ενότητα που τήρησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Συμβούλιο “βαθειά, πολύ λογική, αλλά και συναισθηματική”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η κ. Μογκερίνι είπε πως “ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τις θέσεις της κυβέρνησής του. Εγώ τηλεφώνησα στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα την Τρίτη όχι μόνον για να τον συγχαρώ και χθες μίλησα με τον κ. Κοτζιά. Εμμένουν φυσικά στις θέσεις τους, αλλά είναι προσηλωμένοι στην ενότητα της ΕΕ”.


"Όπως αναφέρει Το Βήμα, στο θέμα των κυρώσεων, όπου πολλοί εταίροι είχαν διατυπώσει ανησυχία ότι η Αθήνα θα στρεφόταν στην άσκηση βέτο, η παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων έναντι προσώπων μόνο για έξι μήνες αντί ενός έτους, όπως αρχικά προβλεπόταν ικανοποιεί την Αθήνα.

Τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα ισχύσουν πλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το σημαντικότερο είναι ότι αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.

Αφαιρέθηκε επίσης η σύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα της Ουκρανίας πάντως αναμένεται να απασχολήσει και την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου."

ΥΓ:Προφανώς κάποιοι μας δουλεύουν!
Αφού "αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων" και αυτά θα ισχύσουν ως το Σεπτέμβριο, γιατί θα συζητηθεί το θέμα ξανά το Φεβρουάριο;
Όπως λέει πιο πάνω το newsit(και όχι μόνο) "η κ. Μογκερίνι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο επόμενο Συμβούλιο θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση και θα υπάρξει προπαρασκευαστική δουλειά για περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα ληφθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο."

Άλλα κόλπα πραγματικά...
Ενδιαφέρον σίγουρα θα έχει και το τελικό κείμενο.
Η ικανοποίηση που εκφράστηκε από πολλούς στην ΕΕ για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα, δείχνει καθαρά το τί έγινε.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Γιάννης Γκιόκας στον ΑΛΦΑ



Mια πολύ καλή και τεκμηριωμένη παρέμβαση από το Γ.Γκιόκα.
Χωρίς περιττά, με απόλυτη ψυχραιμία και επιχειρήματα που δεν δέχονται χαμογελαστές αντιρήσεις.
Ακριβώς όπως έχουμε ανάγκη απέναντι σε μια κυβέρνηση που επιχειρεί και καταφέρνει να κερδίσει το παιχνίδι της ψυχολογίας.
Με την οικονομία όμως τι γίνεται;
Με τη ζωή μας δηλαδή στο κυρίως θέμα;
Εκεί   με την ΕΕ και το πλαίσιο που έχει επιβάλει τα πράγματα είναι πολύ σκληρά και δε σηκώνουν και πολλά χαμόγελα.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

«Μηχανή του χρόνου» και των …ψεκασμένων συνειρμών





Σήμερα -και όχι τυχαία- η διαδικτυακή «Μηχανή του χρόνου» φιλοξενεί θέμα-αφιέρωμα με τον τίτλο «Τι έκανε ο Τσε Γκεβάρα όταν έγινε υπουργός».

Η δεύτερη πρόταση του αφιερώματος της ιστοσελίδας είναι η εξής, ότι «(σ.σ. ο Φιντέλ Κάστρο) ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Κούβας. Αμέσως έσπευσε να καθησυχάσει τους Αμερικάνους για τις προθέσεις του και δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη μαζί τους».

Οι συνειρμοί που θέλει να δημιουργήσει η ιστοσελίδα είναι προφανείς τόσο στον τίτλο όσο και στο κείμενο του θέματος. Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι «ο Φιντέλ έκανε κυβέρνηση με τους "Ανεξάρτητους Κουβανούς" για να σώσουν το κοινό τους σπίτι, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ ακολούθησε σκληρή διαπραγμάτευση στον Κόλπο των Χοίρων...».

Και ξαφνικά μια Κυριακή...

Πολλοί καλλιτέχνες εκφράζουν τη χαρά τους και συμπαρατάσσονται με την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Τα βλέπει κι ο κοσμάκης και μπερδεύεται.
Λες να νικήσαμε τόσο εύκολα σκέφτεται...

Λες να δικαιώθηκαν τα όνειρα ξαφνικα μια Κυριακή...
Μακάρι βρε παιδί μου!
Οι άλλοι φάγανε τη ζωή τους στα ξερονήσια, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, πήρανε όπλα και βγήκαν στο βουνό και δεν το καταφέρανε. 
Κι εμείς οι τυχεροί με μια βόλτα στο εκλογικό τμήμα φέραμε τον κόσμο τούμπα! Ειδες τι σου είναι η σωστή "τακτική"! Μακάρι...

Κι αυτοί οι τρελοί του ΚΚΕ να μη βλέπουνε τίποτα!

Κι αλλάζουνε πλευρό ή συγκεντρώνονται στη δουλειά τους.



Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός

"Η Αριστερά στην εξουσία! Δεν είναι όνειρο πια. Είναι πραγματικότητα! Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς, που βασανίστηκαν και πέθαναν έχοντας ως όραμά τους το "να μην μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος αν όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι".
...Τώρα είναι στο χέρι μας και οφείλουμε να επανενώσουμε τον διαλυμένο κοινωνικό ιστό, να αντεπιτεθούμε στην ανθρωπιστική κρίση αντιτασσόμενοι στη λιτότητα και να επαναφέρουμε τον πολίτη στον χώρο της πολιτικής με τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού μας συστήματος. "


Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ηθοποιός

"Διαχείριση της νίκης χωρίς ακρότητες
Η κοινωνία πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από τις κοινές ελπίδες, να συνεννοηθεί χωρίς κραυγές αλλά με επιχειρήματα. Αυτό για μας είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να παραγάγουμε πολιτιστικό έργο, που είναι κινητήρια δύναμη της δημοκρατίας."


Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης

"Η αριστερή Ευρώπη μας περιμένει!"
...

Αυτά λένε οι πραγματικά σπουδαίοι καλλιτέχνες.

Κι εμείς οι τρελοί και μίζεροι να επιμένουμε ακόμη.
Κι αντι να βολευόμαστε με τη "χαρά", την "αισιοδοξία",  την "αξιοπρέπεια" και όλα αυτά τα ωραία, αλλά εύκολα στα λόγια, καθόμαστε και ασχολόυμαστε με τις ...λεπτομέρειες.

Για παράδειγμα ότι ο νέος υπουργός οικονομικών είναι ήδη γνωστός στην ΕΕ από τις πρώτες ώρες αλλά εμείς ακόμα δεν τον μάθαμε. Η κυβέρνηση τον ανακοίνωσε πρώτα στην τρόικα..
Ότι η (ετοιμη από πριν) κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έγινε σε 3 λεπτά, αλλά το ΚΚΕ πιεζόταν για το τι θα κάνει αν "χρειαστει" να ΄δωσει 2-3 ψηφους ανοχής στην κυβέρνηση της Αριστεράς...
Οτι η θέση των ΑΝΕΛ είναι ΄φοροελάφρυνση των εφοπλιστών για να έρθουν επενδύσεις.
Οτι "για το χαμόγελο και τη χαρά και το φρέσκο αεράκι που φυσάει" γίνεται πολύ κουβέντα, αλλά για το αν θα ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους οι απολυμένοι δε γίνεται καμία...

Εμείς πάντως δε θέλουμε να "επανενώσουμε τον κοινωνικό ιστό" που ποτέ δεν ήταν ενωμένος, ούτε χωρίς ακρότητες να "συνεννοηθούμε" μ'αυτούς που δεν έχουμε καμιά κοινή ελπίδα. Αυτός ο κόσμος είναι χωρισμένος στα δύο συνάδελφοι. 
Σε εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους κι αυτό δεν αλλάζει δίχως μάχη.

Με τους εχθρούς σου που σου κλέβουν τη μία και μοναδική ζωή σου δεν συνεννοείσαι. Τους πολεμάς. Και φυσικά δε βρίσκονται αλλού σε κάποιο "ξένο" κράτος εχθρικό. Είναι πλάι μας και εντός "της κοινωνίας".Το κράτος που μας τσακίζει είναι εδώ. Και δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει δικό μας αν δεν πάρουμε την εξουσία. 
Απλά και ξάστερα.
Εμείς δε θα χαθούμε μες στην απελπισία που τη ντύσανε στα μεταξωτά και την ονομάσανε "ελπίδα".
Ο κόσμος αυτός μπορεί να αλλάξει και θ'αλλάξει! 
Πραγματικά.
Βάρκιζα τέλος!


Το έγραψα προχθές το πρωί και θα το θυμάμαι κάθε μέρα.

"Θα λένε παραμύθια πως έρχεται ένας κόσμος που δεν υπάρχει,
ενας δήθεν ανθρώπινος καπιταλισμός
που θα τον λέμε "σοσιαλισμό με δημοκρατία", ένας φονιάς
καλόκαρδος, που θα λέει τα ψέματα
μ' ένα χαμόγελο γλυκό προτού τραβήξει το μαχαίρι.
Θα μιλάνε για μέρες καινούργιες, γεμάτες ρυτίδες κι αρρώστια παλιά.
Για μια ελευθερία γεμάτη αλυσίδες και κλειστές πόρτες.
Για μια λάμψη σκουριασμένη, μια ορθοστασία σκευρωμένη κι ετοιμόροπη.


"Όμως εγω δεν παραδέχτηκα την ήττα..."

Μια φορά τρελοί πάντα τρελοί -Εναντίον όλων

Βλέπω στα δελτια ειδήσεων τον τρόπο που παρουσιάζουν τα ξένα μέσα την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;


"Θρίαμβος της Αριστεράς"
Reuters: "Θρίαμβος κατά της λιτότητας...ο "40χρονος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα αναλάβει την πρωθυπουργία της πρώτης κυβέρνησης της ευρωζώνης η οποία αντιτίθεται στους όρους αποπληρωμής του χρέους μέσω των μνημονίων".

BBC: Ιστορική νίκη του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ
WSJ: Ιστορική νίκη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς
BILD: Ευρω-τρομάρα: Θρίαμβος του Τσίπρα
Guardian: "Η Ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη"!
New York Times:  "Η κάλπη έδειξε αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα" "....η νίκη αποτελεί τον θρίαμβο κατά των μέτρων λιτότητας."
The Times,:"Η Ευρώπη συγκλονίστηκε από την ελληνική επανάσταση κατά της λιτότητας"
Il Giornale "Κομμουνιστές στην κυβέρνηση""μετά τα αποτελέσματα των εκλογών η Ευρώπη τρέμει ..."!!!

Le Monde: "Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ""το αντιμνημονιακό ακραίο αριστερό κόμμα κέρδισε τη δεξιά ...ο διορισμός του Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει την έντονη αμφισβήτηση της μεθόδου διαχείρισης της κρίσης που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση"


Αντε να βγεις μετά εσύ σαν ΚΚΕ και να πεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά, ότι η νεα κυβέρνηση θα συνεχίσει από εκεί που σταματησε η προηγούμενη, ότι ελάχιστα θα αλλάξουν, ότι ο λαός θα πληρώσει και πάλι το μάρμαρο, κι ότι τίποτα δεν μπορεί ν'αλλάξει εντός του πλαισίου της ΕΕ και άλλες αλήθειες.

Ε, δε θα σε πάρουνε για τρελό;

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

 Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα





Σε ανακοίνωση η ΚΕ του ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματατων βουλευτικών εκλογών της 25ης Γενάρη του 2015 τονίζει:

«1. Η ΚΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους, που έδωσαν τη μάχη, συστρατεύτηκαν και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ποσοστά (+1%), ψήφους (+61.000) και βουλευτές (+3) σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό, τις ψήφους και τους βουλευτές του Ιούνη του 2012, εκλέγοντας 15 βουλευτές. Επιβεβαιώνεται η θετική τάση συσπείρωσης στο ΚΚΕ, ανάκτησης απωλειών ψήφων, εισροής νέων.

Ιδιαίτερα, θέλουμε να χαιρετίσουμε τους ψηφοφόρους που για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ, εκτιμώντας τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την ανιδιοτέλειά του, τη μαχητικότητά του στην πάλη για τα συμφέροντα του εργαζομένου λαού, ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλοι με όλες τις θέσεις του ΚΚΕ.

Καλούμε όσους έκαναν το θετικό βήμα και ψήφισαν για πρώτη φορά το ΚΚΕ να συνεχίσουν και να συναντηθούν μαζί μας στους καθημερινούς αγώνες, στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και νεολαίας, στο κίνημα, για τις επείγουσες διεκδικήσεις, για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και γενικότερα στην πάλη για να αλλάξει συνολικά χέρια η εξουσία. Αποτελεί ευθύνη

Ήταν κομμουνιστές!


Όχι κύριοι της ΝΕΡΙΤ!

Οι 200 της Καισαριανής δεν ήταν "αριστεροί" γενικά και αόριστα.

Ηταν κομμουνιστές κρατούμενοι της Ακροναυπλιάς και κάποιοι της Ανάφης.


Αυτοί που το εθνοσωτήριο καθεστώς του Μεταξά, παρέδωσε στους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση αντί να τους αφήσει ελεύθερους να πάνε στο βουνό και να μπούνε στον αγώνα.



Τους εκτέλεσαν οι Ναζί για αντίποινα, γιατί οι Ναζί προσδιόριζαν σαν κύριο εχθρό τους τους κομμουνιστές.

Ο Γερμανός διοικητής δεν διέταξε την εκτέλεση 200 ...αριστερών, αλλά την εκτέλεση κομμουνιστών.

Κι ο πρώτος και καλύτερος ήταν ο Ναπολέων Σουκατζίδης, που του χάρισε τη ζωή ο Γερμανός διοικητής μα εκείνος δε δέχτηκε αφού άλλος θα έπαιρνε τη θέση του.

Ηταν κομμουνιστές λοιπόν, κομμουνιστές!

 Κι όποιος του καίγεται το στόμα όταν πάει να πει τη λέξη, καλύτερα να μη μιλάει καθόλου.

Τελικό αποτέλεσμα εκλογων 25/1/2012


Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ελπίδα μετα λογικής

-Καλημέρα σας!
Είμαι ο δήμιος...
-Ορίστε;
-Ξέρετε κι εγώ τη δουλειά μου κάνω...
Με βάλανε... έτσι είν'αυτά...
Θα με ψηφίσετε;
Σας υπόσχομαι... Δεν θα καταλάβετε τίποτα! Σφάζω με το μπαμπάκι, με νεες τεχνικές, ευρωπαικές και υπερσύγχρονες!

-Μα τι άλλη λύση υπάρχει;
-Απολύτως καμιά. έτσι κι αλλιώς δεν τη γλυτώνετε με καμία κυβέρνηση.
Είμαι η μόνη σας ελπίδα!

-Κι αυτοί που λένε γι άλλη εξουσία; Πως άλλο κυβέρνηση, άλλο εξουσία;

-Ελάτε τώρα...Ακούτε άλλον να λέει τέτοια; Αυτά είναι μπερδεμένα πράματα. Αυτοί είναι μονοι τους, σεχταριστές. Μην καταντάμε να πιστεύουμε σε χίμαιρες...Λογικευτείτε.
Να ακονίσω;

Ελπίδα


Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν  ελπίδα

Μια ό,τι να ναι "φρέσκια ελπίδα" που  ν' αχνίζει απελπισία.
Μια νίκη που θα μυρίζει από μακριά συμβιβασμό, παραδοχή της ήττας

Μια πίστη που  δεν πίστεψε ποτέ ότι μπορούμε

Αφησαν το τέρας να τους νικήσει, να σκοτώσει αυτή τη  μέσα τους ελπίδα,
παραδόθηκαν, κουράστηκαν να παλεύουν
και τώρα πουλάνε
μια "ελπίδα"  κοκκαλιάρα και ρακένδυτη ,
ένα πουκάμισο αδειανό σαν κρύο σώμα.


Ο κόσμος δεν αλλάζει λένε.
Τ' όνειρο αυτό έχει πια πεθάνει.
Ας παίξουμε το παιχνίδι των κυβερνήσεων.
Με την άδεια και την έγκριση τους

Ας ανατριχιάσουν τα ξερονήσια.
Ας τρίξουνε τα κόκκαλα των εκτελεσμένων που τα έπαιξαν όλα κορώνα γράμματα.
Ας ξανανοίξουν οι πληγές των βασανισμένων που δεν υπόγραψαν τη δήλωση.

Αυτός ο κόσμος λένε δεν αλλάζει...

Η "νεα ελπίδα" τους είναι ότι η ελπίδα πέθανε,
Η "ελπίδα" τους είναι ότι ο κόσμος δε θ'αλλάξει ποτέ.
Η ελπίδα που απελπίστηκε και τα βρήκε με τους νικητές.
Τώρα παίζει ζάρια με το δήμιο πάνω απ' το ίδιο της το πτώμα.

"όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα..."

Θα λένε παραμύθια πως έρχεται ένας κόσμος που δεν υπάρχει,
ενας δήθεν ανθρώπινος καπιταλισμός
που θα τον λέμε "σοσιαλισμό με δημοκρατία", ένας φονιάς
καλόκαρδος, που θα λέει τα ψέματα
 μ' ένα χαμόγελο γλυκό προτού τραβήξει το μαχαίρι.

Θα μιλάνε για μέρες καινούργιες, γεμάτες ρυτίδες κι αρρώστια παλιά.
Για μια ελευθερία γεμάτη αλυσίδες και κλειστές πόρτες.
Για μια λάμψη σκουριασμένη, μια ορθοστασία σκευρωμένη κι ετοιμόροπη.


"Όμως εγω δεν παραδέχτηκα την ήττα..."

Κι εσύ μη χαίρεσαι και μη χαμογελάς
Δεν ξεφορτώθηκες την τρέλα μας.
Ακόμα και γυμνοί και καταμόναχοι
μ' ένα χαμόγελο διασχίζουμε χειμώνες
Τη νύχτα φίλο δεν την κάναμε ποτέ
ούτε χαθήκαμε στο δρόμο μες το χιόνι.
Κρατάμε ακόμα το κερί μας αναμμένο
Σα σίδερο
κι από τις δυό μεριές.
Στο τώρα και στο αύριο
Εκεί που η ιστορία θα ξαναρχίσει απ'την αρχή.

Εκεί που ο άνθρωπος θα ψηλώνει πιο πολύ απ΄ τον ουρανό.
Εκεί που ο Θεός θ' απέχει μόνο ένα βήμα.

Εκεί που εργάτες άγγελοι θ'αρπάζουνε τον κόσμο από τους ώμους
και θα τον σφίγγουνε στην αγγαλιά τους και θα λένε
"Όλη αυτή την ομορφιά τη φτιάξαμε εμείς
με το δικό μας το μυαλό και τα δικά μας χέρια
και δεν τηνε χαρίζουμε ποτέ, ποτέ ξανά!
Δικός μας είναι ο κόσμος!"

Νομίζετε πως ξερετε τι πάει να πει ελπίδα...
Η ελπίδα είναι τρέλα και φωτιά
που όσο σε καίει τόσο πιο πολύ  τη θες και την αντέχεις.
Η ελπίδα είναι πίστη και πράξη κι εμμονή.
Είναι δόντια σφιγμένα και βλέμμα κόκκινο.
Η ελπίδα είναι ρούχο που δε βγαίνει από πάνω σου.
Η ελπίδα είναι όλα ή τίποτα.

Δεν ξεμπερδεύετε έτσι εύκολα με τα μεγαλα και τα δύσκολα.
Εμείς να ξέρετε καλά
 θα βρούμε δρόμο να τα κάνουμε όλα απλά,
σαν τραγουδάκια και σα φίλους
να τα σφυράμε μέρα νύχτα στις παρέες
Και κάθε μερα θα μας παίρνουν το μυαλό
Και κάθε μέρα νέοι τρελοί και νέες καινούργιες νότες
θα συμπληρώνουν το σκοπό.

Μεχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη, μέχρι τη ζωή την πραγματική,
μέχρι την ελευθερία, μέχρι τον άνθρωπο

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Γιώργος Σαρρής: Γιατί ΚΚΕ


Γιατί στα ορυχεία της μιας και μοναδικής ζωής που μας δόθηκε υπάρχει τόσο χρυσάφι που μας ανήκει, τόσο χρυσάφι που πρέπει να αγγίξουμε εμείς, να εξορύξουμε εμείς και να χαρίσουμε στο τώρα και το μέλλον εμείς, κι όχι να το αφήνουμε στα σκυλιά με σκυφτό το κεφάλι.

Για να σταματήσουμε επιτέλους να κλείνουμε και με το δικό μας χερι το στόμα του ονείρου, που ουρλιάζει πως είναι εδώ και ψάχνει σώμα για να ζήσει!


Γιατί μες το αίμα μας φυσάει ένα αεράκι καλοκαιρινό από ένα αύριο που μας παίρνει το μυαλό και δε μας αφήνει να ησυχάσουμε.

Για να γίνουν τα λάθη φίλοι, όπλα και συμπεράσματα για τη λύτρωση κι όχι θλιμμένοι απολογισμοί στα υπόγεια μιας χαμένης και ηττημένης ζωής.


Γιατί το ΚΚΕ είναι οι χθεσινοί νεκροί, οι βασανισμένοι κι οι εξόριστοι που ακόμη περιμένουν να δώσει κάτι η θυσία τους για να ησυχάσουν, είναι οι τόσοι αδικημένοι που απαιτούν ευτυχία και δίκιο σ' αυτή τη ζωή, είναι τα εκατομμύρια βλέμματα των παιδιών που ζητάνε όλη τη χαρά που τους αξίζει απ' το αύριο, που ζητάνε να ζήσουν σ΄έναν άλλο όμορφο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση.


Γιατί έτσι κι αλλιώς εκεί έξω μες στη βροχή υπάρχει ένας κόσμος γυμνός, μια ζωή που πονάει και περιμένει να βγούμε νικώντας το φόβο, να την αγκαλιάσουμε, να την πάρουμε στα χέρια μας και να την κάνουμε δική μας.


Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πίσω.


Γιατί πώς αλλιώς να ξεδιψάσει "αυτό το πάθος μας για κάτι μακρινό" εκτός απ' το να συνεχίσουμε να βαδίζουμε ακούραστα πλάι στους εργάτες κάτω από τις κόκκινες σημαίες.



Περιοχή συνημμένων

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

«Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες, ούτε από τους τσάρους...» ― Η «ματωμένη Κυριακή» στην Πετρούπολη του 1905

οικοδόμος




Μια μέρα σαν σήμερα, στις 22 Γενάρη του 1905 χιλιάδες εργάτες της Πετρούπολης, με επικεφαλής τους έναν παπά, τον Γκαπόν, που ήταν πράκτορας της Ασφάλειας, ξεκινούν από τις εργατικές συνοικίες για τα Χειμερινά Ανάκτορα, προκειμένου να υποβάλουν υπόμνημα στον Τσάρο με τα αιτήματά τους. Η πομπή ήταν απολύτως ειρηνική. Ωστόσο, τα τσαρικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ, δολοφονώντας δεκάδες διαδηλωτές.
Η Κυριακή αυτή θα μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή». Απευθυνόμενοι στους εργάτες, οι Μπολσεβίκοι θα τονίσουν τότε σε προκήρυξή τους: «Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, δεν πρέπει να ταπεινωνόμαστε μπροστά στον άσπονδο εχθρό μας, αλλά να τον γκρεμίσουμε από το θρόνο... Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών. Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες, ούτε από τους τσάρους». Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», η επανάσταση απλώθηκε σ' ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωση την ένοπλη Δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας.


Η «ματωμένη Κυριακή»
Παναγιώτης Καραβασίλης (Ριζοσπάστης, 20 Γενάρη 2007)


«Γιατί, αλήθεια φίλοι μου, πέστε μου τι άλλο είναι λοιπόν η παντοδυναμία απ' την απέραντη τούτη δίψα. Να 'σαι τόσο πρόσκαιρος, και να κάνεις όνειρα τόσο αιώνια» (Τάσος Λειβαδίτης)

Η 22η (9η) του Γενάρη του 1905 έχει καταγραφεί στην ιστορία του επαναστατικού κινήματος ως η «άγνωστη επανάσταση» ή «ματωμένη Κυριακή» της Πετρούπολης. Είχαν προηγηθεί δεκάδες μικρές εξεγέρσεις κατά του στυγερού τσαρικού καθεστώτος. Στην πρωτοπορία ήταν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, εργάτες - αγρότες και διανοούμενοι που στέναζαν κάτω από το βούρδουλα της απολυταρχίας. Πνίγηκαν όλες στο αίμα. Ο τσαρικός δεσποτισμός είχε επιβληθεί κατά κράτος - με οργανωμένη την αστυνομική μηχανή και τις μυστικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Ο λιμός και ο λοιμός ήταν επιστέγασμα που μαζί με τη θνησιμότητα που έφτανε στο 30%, συμπλήρωναν την εικόνα της Ρωσίας. Σ' αυτήν την κατάσταση βρέθηκαν το Γενάρη του 1905 140.000 εργάτες που βάδισαν με σφιγμένες τις γροθιές από απελπισία προς τα χειμερινά ανάκτορα του τσάρου, έχοντας επικεφαλής τον ιερέα Γκαπόν - όπως αποδείχτηκε ιστορικά, είχε σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες.


Η ιστορική «γενική δοκιμή» του Κόκκινου Οχτώβρη, δώδεκα χρόνια μετά, ήταν σε εξέλιξη απ' τα πράγματα. Η εκμετάλλευση των εργατών στο εργοστάσιο «Πουλιτόφ» στην Πετρούπολη και οι απολύσεις εργατών κορύφωσαν τις κινητοποιήσεις των «κολασμένων». Με επικεφαλής τους πυρήνες των μπολσεβίκων, που αποκάλυψαν το ρόλο του Γκαπόν, έβαλαν τη φωτιά και ενημέρωναν τους εξαθλιωμένους εργάτες: «Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να έρθει αν είναι έργο των εργατών. Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες, ούτε από τους τσάρους» έγραφαν στην κόκκινη προκήρυξή τους. Ο τσάρος Νικόλαος ο Β΄ έπνιξε στο αίμα τους εξεγερμένους προλετάριους. Πάνω από 1.500 εξαθλιωμένοι σκοτώθηκαν από τις ορδές του στρατού και της αστυνομίας, ενώ χιλιάδες τραυματίστηκαν. Εβαλαν οι προλετάριοι με τα σώματά τους και το αίμα τους τα πρώτα θεμέλια για τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917. Σε μια εποχή που οι βιομηχανικοί εργάτες διπλασιάζονται στη Ρωσία (1887-1910) μετά τη «ματωμένη Κυριακή» ολοκληρώνεται το ιστορικό πλαίσιο της εξέλιξης. Μπαίνουν τα θεμέλια για τη γέννηση των πρωτοπόρων Σοβιέτ ως μηχανισμών της λαϊκής εξουσίας των εργατών και της αγροτιάς.


Η επανάσταση του 1905 μπορεί να «έκλεισε» υπέρ της αντίδρασης, αλλά ο ιστορικός κύκλος έμελλε να κλείσει υπέρ των επαναστατικών λαϊκών δυνάμεων το 1917: «Ηταν μία γενική δοκιμή... χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη η νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917... Η επαναστατική διαπαιδαγώγηση του προλεταριάτου προχώρησε μέσα σε μία μέρα τόσο όσο δε θα μπορούσε να προχωρήσει μέσα σε μήνες και χρόνια άχαρης, συνηθισμένης κακομοίρικης ζωής... Κάθε μήνας αυτής της περιόδου ισοδυναμούσε, από την εκμάθηση των βάσεων της πολιτικής επιστήμης - και από τις μάζες και από τους αρχηγούς και από τις τάξεις και από τα κόμματα - με ένα χρόνο "ειρηνικής συνταγματικής ανάπτυξης"» (Απαντα Λένιν). Εκατόν δύο χρόνια από τη «ματωμένη Κυριακή» του 1905 στη Ρωσία η ιστορία διδάσκει ότι ο κινητήριος μοχλός της παραμένει το προλεταριάτο, επικεφαλής των εξελίξεων. Ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς η εντεινόμενη συνεχώς βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού πλήττει βάναυσα τους λαούς.


Εικόνα: Πίνακας Ρώσου ζωγράφου που απεικονίζει τη "Ματωμένη Κυριακή"

4 τελευταίες δημοσκοπήσεις: GPO, ΜETRON Analysis, PALMOS, RASS





Bloomberg: O Μάριο Ντράγκι στριμώχνει Τσίπρα και αντιμνημονιακούς


"Hμερησία"



Δημοσίευμα με τίτλο: «Πίεση Ντράγκι στους αντι-μνημονιακούς υποψηφίους, με τη σύνδεση της ποσοτικής χαλάρωσης στην καλή συμπεριφορά» (Draghi Corners Greek Anti-Austerity Candidate by Tying Stimulus to Good Behavior), φέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σε αυτό επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτει όρια πρόσβασης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που αποκλείουν την Ελλάδα τουλάχιστον για έξι μήνες, αυξάνοντας έτσι την πίεση για οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να εξετάσει τις απαιτήσεις των επίσημων (κρατικών) πιστωτών της χώρας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση της ΕΚΤ «κλειδώνει» την Ελλάδα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου επιλυθούν ζητήματα πολιτικής που εγείρονται στην εκλογική αναμέτρηση.

Το κυριότερο, μεταξύ αυτών, όπως αναφέρεται, είναι η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της ΝΔ, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπό το φως των δεσμεύσεών του να οδηγήσει σε ευρύ συμβιβασμό την τρόικα των πιστωτών.

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ έως τον προσεχή Ιούλιο εξαιτίας ορίων στο ύψος των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η κεντρική τράπεζα από μια εκδότρια χώρα, επεσήμανε ο πρόεδρος της, Μ.Ντράγκι, σήμερα στη Φραγκφούρτη. Η Ελλάδα πρέπει, επίσης, να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, η οποία έχει «κολλήσει», καθώς αγορές ομολόγων δεν μπορούν να γίνουν ενόσω πραγματοποιούνται αξιολογήσει του είδους αυτού, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

«Αυτό είναι ένα καρότο για τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει σε συμφωνία με την τρόικα» δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στελέχους της Bank of America Merrill Lynch. «Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο εάν υπάρξει συμφωνία. Αυτό είναι το καλύτερο στο οποίο θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ο κ.Τσίπρας έχει δεσμευτεί να πείσει την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη να απομειώσουν την αξία του ελληνικού χρέους που διακρατούν, ώστε να του επιτρέψουν να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να δημιουργήσει απασχόληση. Είπε αυτήν την εβδομάδα ότι αποκλεισμός της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα σήμαινε την τιμωρία μια χώρας η οποία υποφέρει ήδη εδώ και χρόνια από λιτότητα.

Το υπάρχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου. Δίχως περαιτέρω βοήθεια η κυβέρνηση θα «μείνει» από χρήματα έως τον Ιούνιο, δήλωσαν δυο αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg, αυτόν τον μήνα.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 33,3% του χρέους τής κάθε εκδότριας χώρας. Τούτο κρατά την Ελλάδα στο περιθώριο, τουλάχιστον μέχρι να αποπληρώσει τον Ιούλιο χρέος που διακρατά η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Δεν έχουμε κάποιον ειδικό κανόνα για την Ελλάδα. Βασικά έχουμε κανόνες για όλες τις χώρες», είπε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις πριν μπορέσουμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα».

Ν.Μπογιόπουλος- Μαυρίστε τους φασίστες Νεοναζί της χρυσής αυγής!





Πηγή: enikos.gr
Του Νίκου Μπογιόπουλου.


Ό,τι θα ακούσετε παρακάτω, αυτός ο εμετός, είναι από τηλεφωνική συνομιλία του Δεβελέκα,οδηγού/σωματοφύλακα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Πειραιά και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής.

Σημείωση: Η συνομιλία καταγράφηκε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενώ προηγουμένως η Χρυσή Αυγή είχε εκδώσει ανακοίνωση (http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/politiko-susthma) όπου υποστήριζε ότι η ίδια δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία.



Η δολοφονία, έλεγε τότε η Χρυσή Αυγή, οφειλόταν σε «καθαρά οπαδικά και σίγουρα όχι πολιτικά κίνητρα». Ακούστε, τώρα τα πραγματικά κίνητρα των δολοφόνων, διατυπωμένα με το ύφος και το «ήθος» που αρμόζει στα χιτλεροειδή:


Την Κυριακή, λοιπόν, στις εκλογές, συμμετέχουν κι αυτοί. Αυτοί που εδώ βλέπουμε τον υποφυρερίσκο τους, τον Χρήστο Παππά, σε μια από τις πολλές επισκέψεις του στον τάφο του Μουσολίνι στο χωριό Πρεντάπιο της Ιταλίας. Ο «πατριώτης» χρυσαυγίτης αποδίδει φόρο τιμής στο ίνδαλμά του: Τον Μουσολίνι! Ο Παππάς, ευλαβικός προσκυνητής στον τάφο του φασίστα. Του δικτάτορα που επιτέθηκε στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940...


Την Κυριακή ζητούν ψήφο κι αυτοί. Αυτοί που εδώ ακούμε και βλέπουμε πάλι τον χιτλερικό Παππά να «εκπαιδεύει» μωρά παιδιά στον ναζιστικό χαιρετισμό. «Απολαύστε» τον:

Την Κυριακή στις εκλογές συμμετέχουν κι αυτοί. Αυτοί που τα «ιδανικά» τους είναι τόσο σάπια ώστε να τα αρνούνται υποκριτικά ακόμα και οι ίδιοι! Αυτοί που ορκίζονταν στην «εθνικοσοσιαλιστική τους τιμή», αλλά τώρα παριστάνουν ότι «δεν έχουν καμία σχέση με το ναζισμό».Τόση και τέτοιου είδους είναι η «τιμή» που έχουν…


Ας πάρουμε μια γεύση από την «καμία σχέση» της Χρυσής Αυγής με το ναζισμό. Ιδού η «καμία σχέση» τους με τον ναζισμό:


«Τι εμπόδιο μπορεί να σταθεί στο δρόμο μας αφού ακόμη και σήμερα νοιώθουμεΕΚΕΙΝΟΝ να μας οδηγεί (...) με τη σκέψη και την ψυχή μας δοσμένη στη Μνήμη του Μεγάλου μας Αρχηγού, υψώνουμε το δεξί χέρι ψηλά, χαιρετούμε τον Ήλιο και με το θάρρος που μας επιβάλλει η Στρατιωτική μας Τιμή και το Εθνικοσοσιαλιστικό μας καθήκον κραυγάζουμε γεμάτοι πάθος, πίστη στο μέλλον και στα οράματά μας: HEIL HITLER!» (Από το άρθρο του Μιχαλολιάκου για τον Χίτλερ, Χρυσή Αυγή, τεύχος 26, Μάιος 1987)...



Ο Κασιδιάρης είναι ένας απ’ αυτούς που – όπως έχει δηλώσει - «δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό». Ιδού ένα δείγμα από την «καμία σχέση» του με τον ναζισμό: Μόλις πριν τέσσερα χρόνια, στο έντυπο της Χρυσής Αυγής, στις 20/4/2011, ο Κασιδιάρης, με το ίδιο χέρι πάνω στο οποίο έχει φιλοτεχνήσει τη σβάστικα, έγραφε ύμνους για το «ανανεωτικό» και «πνευματικό» κίνημα του ναζισμού. «Θαυμάστε»:


«Ποιο θα ήταν το μέλλον της Ευρώπης και ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου, αν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (…) δεν σταματούσε την ανανεωτική πορεία του Εθνικοσοσιαλισμού; Είναι βέβαιο ότι θεμελιώδεις αξίες που πηγάζουν ως επί το πλείστον από την ελληνική αρχαιότητα, θα κυρίευαν πνευματικά όλα τα κράτη και θα όριζαν τις τύχες των λαών. Ο ρομαντισμός ως πνευματικό κίνημα και ο κλασικισμός θα υπερίσχυαν (…).





Ο υμνητής της «ανανεωτικής πορείας του εθνικοσοσιαλισμού», ο υμνητής του «ρομαντισμού» και του «πνευματικού κινήματος» του χιτλερισμού, αυτός είναι που όπως (λεβέντικα…) δηλώνει «δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό»! Αυτά τα αποθεωτικά για το «ανανεωτικό» και «πνευματικό» κίνημα του ναζισμού γράφονταν από τον «δεν έχω καμία σχέση με τον ναζισμό» ανήμερα της επετείου του θανάτου του Χίτλερ….

Την Κυριακή, λοιπόν, στις εκλογές, συμμετέχουν κι αυτοί:






Εδώ, στη χώρα της Κάνδανου και της Βιάνου, στη χώρα των Καλαβρύτων, του Διστόμου και του Χορτιάτη, στη χώρα του τοίχου της Καισαριανής και των 100 ολοκαυτωμάτων πόλεων και χωριών, ζητούν ψήφο αυτοί:





Τώρα, λοιπόν, τώρα που έχουν αποκαλυφθεί, τώρα που μόνο ένας φασίστας, τώρα που μόνο ένας ναζί δεν θα ένιωθε αποστροφή γι’ αυτή την εγκληματική συμμορία, τώρα που είναι πια καθαρό πωςκάθε ψήφος προς τη μαύρη νύχτα της Χρυσής Αυγής συνιστά επιδοκιμασία του ναζιστικού εγκλήματος και της φασιστικής χολέρας, τώρα καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τον απεγκλωβισμού των ανθρώπων που πιάστηκαν στον παραπλανητικό ιστό αυτής της ναζιστικής συμμορίας. Τώρα είναι επιβεβλημένο να δοθεί στη μαυρίλα του ναζισμού

Μεγάλη άνοδος 5% στο Χ.Α.Α.! -Αισιοδοξία για νίκη ΣΥΡΙΖΑ...


Τελικά όπως φαίνεται η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τρομάζει "τις αγορές" αλλά προκαλεί και μεγάλο ενθουσιασμό.

Φαίνεται ότι οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με "το ένα πιάτο φαί" που υποσχέθηκε ο Α.Τσίπρας χθες από την Ομόνοια  και επανέρχονται δυναμικά στην αγορά.


Το +5% αυτή την ώρα 11.30 πμ δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Το ερώτημα είναι τι δουλειά έχουν οι Αριστεροί ψηφοφόροι με όλα αυτά;

Ας το σκεφτούν καλά λοιπόν κι ας δυναμώσουν το ΚΚΕ έστω και την τελευταία στιγμή.

Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί οι αγώνες του λαού.

Όσο για τους "επενδυτές" ας ενδιαφερθούν άλλοι.

Εμείς επενδύουμε σε άλλες ελπίδες.

PALMOS για TVXS: 10 μονάδες διαφορά αλλά 149 για ΣΥΡΙΖΑ!








Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (κατανομή των αναποφάσιστών με βάση τη δήλωσή τους και αναγωγή επί των έγκυρων) για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ποσοστό 36% και ακολουθούν ΝΔ 26%, Ποτάμι 7,5%, Χρυσή Αυγή 7,5%, ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ 4,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5% και λοιπά κόμματα 9,5%. 

Κατανομή εδρών: 
149   ΣΥΡΙΖΑ, 
72  ΝΔ, 
21 Ποτάμι 
21 Χρυσή Αυγή
 15  το ΚΚΕ 
12 το ΠΑΣΟΚ 
10 οι ΑΝΕΛ

Metron Analysis για Παραπολιτικά: 4 στους 10 δεν είναι βέβαιοι- ΣΥΡΙΖΑ 36%, ΝΔ 30,7%, ΚΚΕ 4,9%


4 στους 10 δεν είναι βέβαια για αυτό που θα ψηφίσουν


Προβάδισμα 5,3 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας METRON ANALYSIS για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 36%% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 30,7%. Τρίτο κόμμα σύμφωνα με την μέτρηση είναι το ΠΟΤΑΜΙ με 7,2% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,9%, το ΠΑΣΟΚ με 4%, οι ΑΝΕΛ με 4,2% ενώ το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου καταγράφει ποσοστό 1,6%.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος ως πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα ενώ λίγα 24ωρα πριν την κάλπη, 4 στους 10 δεν είναι βέβαια για αυτό που θα ψηφίσουν

Δημοσκόπηση GPO:ΣΥΡΙΖΑ 32,5% ΝΔ 26,5% ΚΚΕ 5% ΑΝΕΛ 3,4% ΚΙΔΗΣΟ 3%


Δημοσκόπηση RASS: ΣΥΡΙΖΑ 31,2 ΝΔ 27, Ποτάμι 6,3, ΚΚΕ 5,5, ΧΑ 4, 5 ΠΑΣΟΚ 4 ΑΝΕΛ 3,1 ΚΙΔΗΣΟ 2,2


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Στο Σύνταγμα χτυπάει η καρδιά του λαού! - Όλοι στη συγκέντρωση του ΚΚΕ



Σήμερα στις 7:00 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας


Κανένας να μη λείψει από το προσκλητήριο του ΚΚΕ. Δηλώνουμε όλοι «παρών»! Οσοι τα τελευταία χρόνια δώσαμε τη μάχη για να μη δεχτεί άλλες απώλειες ο λαός, για να αναχαιτιστεί η επίθεση από την ΕΕ, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Οσοι διεκδικούμε την αποκατάσταση των απωλειών του λαού. Στέλνουμε μήνυμα λίγες ώρες πριν ανοίξει η κάλπη: Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, ισχυροποιούμε τη δική μας φωνή, τη μοναδική εγγύηση για λαϊκή αντιπολίτευση και υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και την επόμενη μέρα των

Οι μισοί Ρώσοι βλέπουν θετικά... τον Στάλιν!

'Οποτε στην Ελλάδα, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ή του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου, κάποιος μιλήσει με θετικό τρόπο για τον Ιωσήφ Στάλιν, το λιγότερο που δέχεται είναι χλευασμός. Συνήθως δέχεται επίθεση και μάλιστα άγρια. 
"Μα είναι δυνατόν;" λένε. "Αυτόν το δολοφόνο;" συμπληρώνουν με απόλυτη σιγουριά.

Όταν τους ρωτήσεις που στηρίζουν όλα αυτά που λένε, απαντήσεις δεν υπάρχουν. 
Τα στηρίζουν σε "ό,τι ακούγεται γύρω"..."σ'αυτό που λένε όλοι", που φυσικά το άκουσαν στο ΣΚΑΙ, το διάβασαν σε κάποια αστική εφημεριδα, απ'αυτές που στήριζαν συνήθως τη λεηλασία μας αυτά τα χρόνια, αλλά βέβαια και σε "πληροφορίες"(που ποτέ δεν τεκμηριώνονται ικανοποιητικά) που βρήκαν στα σάιτ της Χ.Α, ή διάφορων "αριστερών" που έχουν συμφωνήσει να παρέχουν αυτή την υπηρεσία στο σύστημα εδώ και δεκαετίες.
Όμως τι λένε αυτοί που έζησαν τον Στάλιν;
Αυτοί που λογικά θα έπρεπε πρώτοι απ'όλους να μισούν τη "θηριωδία" του; Αυτοί που θα έπρεπε, αν όλα τα "όσα λέγονται" ήταν αληθινά, να ακούνε Στάλιν και να τρέχουν.

Αυτοί λοιπόν, εκεί στη Ρωσία, έχουν θετική άποψη!
Τα υπόλοιπα είναι νομίζουμε τουλάχιστον για προβληματισμό.
Γιατί προφανώς ο Ιωσήφ Στάλιν δεν ήταν το τέρας που λένε τα δυτικά ΜΜΕ.
Ήταν ο νικητής του φασισμού, ο άνθρωπος που καλώς ή κακώς λάτρεψε ο λαός της τότε Σοβ. Ένωσης, ήταν αυτός που μπήκε στο μάτι των καπιταλιστών πιθανόν όσο κανένας άλλος.
Γι αυτό άλλωστε και οι τόσες επιθέσεις.

Να σημειώσουμε ότι και στη Ρωσία η προπαγάνδα κατά του Στάλιν και της εποχής του ζει και βασιλεύει.

Το βρήκαμε στο  press-gr
(φυσικά και το press-gr δεν παραλείπει να γράψει τα περί "της εποχής της παντοδυναμίας του εκτέλεστηκαν κλπ..." Αυτό που δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει είναι να εξηγήσει το γιατί συμβαίνει αυτό. Προφανώς οι Ρώσοι είναι κολλημένοι, καθυστερημένοι ή κάτι τέτοιο. Η απλά όλα αυτά είναι "ανεξήγητα"...)


Οι μισοί Ρώσοι βλέπουν θετικά... τον Στάλιν



Με θετικό "μάτι" βλέπουν τον Ιωσήφ Στάλιν, σχεδόν οι μισοί Ρώσοι της χώρας, καθώς θεωρούν ότι διαδραμάτισε "θετικό" ρόλο στη ρωσική ιστορία.

Αυτό ανέδειξε δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ένα ποστό που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Στάλιν έπαιξε "αναμφισβήτητα θετικό ρόλο" για το 16% των ερωτηθέντων (το ποσοστό αυτό ήταν 9% τον Μάρτιο του 2013) ενώ το 36% πιστεύει ότι ο ρόλος του ήταν "μάλλον θετικός" (ποσοστό αμετάβλητο σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του 2013).

Αρνητική γνώμη για τον Στάλιν εξέφρασε σχεδόν το ένα τρίτο των Ρώσων: το 9% θεωρεί ότι ο ρόλος του ήταν "αδιαμφισβήτητα αρνητικός" και το 21% ότι ήταν "μάλλον αρνητικός".

Η στάση των Ρώσων και των ρωσικών αρχών απέναντι στον Στάλιν παραμένει αμφίσημη: επισήμως καταγγέλεται το καθεστώς του τρόμου που επέβαλε από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τον θάνατό του το 1953, όμως πολλοί τον τιμούν για το ρόλο του στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2012 σε μια άλλη δημοσκόπηση ο Στάλιν είχε χαρακτηριστεί "η σημαντικότερη προσωπικότητα" της Ρωσίας παρ' όλο που στην περίοδο της παντοδυναμίας του εκτελέστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, άλλοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ολόκληρες φυλές (Τσετσένοι, Τάταροι της Κριμαίας και άλλοι) εκτοπίστηκαν.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Συγκινητικός Γ. Φαρσακίδης: Tόσο, μα τόσο περήφανος για το Κόμμα, το Κόμμα μας!








Τη στήριξή του στο ΚΚΕ εκφράζει ο εικαστικός - λογοτέχνηςΓιώργος Φαρσακίδης. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Με την ανατροπή και το ξεπούλημα της Σοβιετικής Ένωσης και τα "πουλιά που μίσεψαν σιαγμένα σ' άλλους τόπους" είχε έρθει στη χώρα μας μια διανοούμενη Σουηδέζα κυρία. Είδε η κυρία κατάπληκτη να ανεμίζει στον Περισσό η κόκκινή μας σημαία και ξέσπασε όλο οργή: "Μα πώς το τολμάν, κόκκινη σημαία και σφυροδρέπανο! Πώς το επιτρέπει το κράτος, γιατί δεν επεμβαίνει η αστυνομία;...".

Θυμάμαι εκείνη τη μέρα είχα νιώσει τόσο, μα τόσο περήφανος για το Κόμμα, το Κόμμα μας.

Και ό,τι και αν πεις, το Κουκουέ είναι και παραμένει το Κόμμα της ελπίδας, το Κόμμα της εργατιάς, το Κόμμα των αμέτρητων θυσιών του λαού μας.

Με ευχές από καρδιάς για μια νικηφόρα εκλογική αναμέτρηση».

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

 Ουκρανία: Σε επιστράτευση καλεί 50.000 έφεδρους το Κίεβο

902

Φωτό αρχείου AP


H αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κήρυξε σήμερα για τέταρτη φορά μερική επιστράτευση, δείχνοντας τις προθέσεις της να δώσει στρατιωτική «λύση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Ουκρανία, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς από φασιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, και την αντίδραση των κατοίκων σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που προχώρησαν στην ανεξαρτητοποίησή τους, αρνούμενες να αναγνωρίσουν τη νέα εξουσία.

Κλιμακώνει την επίθεση του Κίεβο


Η επιστράτευση αφορά περίπου 50.000 άνδρες και έχει διάρκεια 90 ημερών ενώ θα την ακολουθήσουν άλλες 2 ανάλογες εντολές προκειμένου ο αριθμός των στρατιωτών να φθάσει στους 104.000 άνδρες. Η επιστράτευση αφορά εκείνους που έχουν περάσει κατά το παρελθόν από στρατιωτική εκπαίδευση στα τεθωρακισμένα, στο πυροβολικό, αλεξιπτωτιστές, οδηγούς και άνδρες του μηχανικού σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Την ίδια ώρα, στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Στο Ντονέτσκ, ριπές όπλων αντηχούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σήμερα το πρωί σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο.

Στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε το επίκεντρο σφοδρών μαχών, η ένταση των συγκρούσεων μοιάζει να έχει μειωθεί, όπως υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Στη γειτονική περιοχή του Λουγκάνσκ βλήματα όλμων έπληξαν μία πολυκατοικία στην πόλη Στσάστι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι και να καταστραφούν τουλάχιστον 30 διαμερίσματα, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Διαψεύδει η Ρωσία αποστολή στρατιωτών

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του Κιέβου ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου. «Η χθεσινή ανακοίνωση από το Κίεβο σχετικά με την υποτιθέμενη διέλευση μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα δεν αξίζει καν να την σχολιάσουμε. Είναι εντελώς ανόητη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Κ. Πελετίδης: Ο Δήμος Πατρέων ούτε έκανε ούτε πρόκειται να κάνει απολύσεις




Ο Δήμος Πατρέων ούτε έκανε ούτε πρόκειται να κάνει απολύσεις


Ο Δήμος Πατρέων ούτε έκανε, ούτε πρόκειται να κάνει απολύσεις ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, απαντώντας σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου τα οποία αναφέρουν ότι οι 16 εργαζόμενοι στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων απολύθηκαν.


Σε συνέντευξη Τύπου ο Κ. Πελετίδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη Δημοτική Αρχή, από όπου κι αν προέρχονται αυτά.


Ο Κ. Πελετίδης σημείωσε:



«Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν δημοσιεύματα, αλλά και ανακοινώσεις που ανακαλύπτουν απολύσεις στο δήμο [βλ. συνήθη ύποπτο "Βαθύ Κράτος", σχόλια], οι οποίες όμως είναι ανύπαρκτες. Δεν γνωρίζουμε αν είναι ενταγμένα σε ένα σχέδιο μπροστά στις βουλευτικές εκλογές.


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χρησιμοποιούν ασύστολα ψεύδη για να δημιουργήσουν ερωτηματικά και αμφιβολίες για την πολιτική συνέπεια της Δημοτικής Αρχής.


Η Δημοτική Αρχή στήριζε και στηρίζει το δικαίωμα στη σταθερή απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους. Διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλες οι πιεστικές ανάγκες, ιδιαίτερα στις κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και τομείς. Η Δημοτική Αρχή ούτε έκανε, ούτε κάνει απολύσεις.


Γι' αυτό προειδοποιούμε να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη Δημοτική Αρχή, από όποιους και για οποιοδήποτε λόγο και αν παίζονται.


Οι 16 εργαζόμενοι στον Κοινωνικό Οργανισμό παλεύουν μαζί με το Σωματείο τους με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής και το ΔΣ του Οργανισμού ενάντια στην άρνηση του αρμόδιου επιτρόπου να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής τους, με το επιχείρημα ότι οι 16 συμβασιούχοι δεν καλύπτουν ανάγκες και ότι το υπάρχον προσωπικό μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, τα ΚΑΠΗ και τη Βοήθεια στο Σπίτι.


Η κυβέρνηση και το αστικό κράτος παρεμβαίνει προκλητικά και σκόπιμα για να μην καλύψει ο δήμος πιεστικές ανάγκες, να μην επεκτείνει το δίκτυο των παιδικών σταθμών για να εξυπηρετηθούν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.


Προσπαθούν με όλα τα μέσα να υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, για να καταργηθεί η σταθερή απασχόληση και να περάσει η λειτουργία όλων των κοινωνικών υπηρεσιών στα σκλαβοπάζαρα των κοινωνικών συνεταιρισμών που στηρίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.


Οι εργαζόμενοι του Κοινωνικού Οργανισμού, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, δίνουν μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει με όλα τα μέσα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να επεκτείνουν τη λειτουργία τους οι κοινωνικές δομές. Όσο για τους λασπολόγους, τους αξίζει μόνο η περιφρόνηση».


Σε ανακοίνωσή της και η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» - οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στηλιτεύουν το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν και μάλιστα στις 15 Γενάρη!


«Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τους ίδιους τους εργαζόμενους, με το κλαδικό συνδικάτο των ΟΤΑ που βρίσκεται στο πλευρό τους, αλλά και με τον κοινωνικό οργανισμό του δήμου πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν γίνει απολύσεις, ότι οι 16 εργαζόμενοι θα εργαστούν κανονικά τη Δευτέρα, ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους διεκδικώντας από την κυβέρνηση να πληρωθούν, αλλά και για το σύνολο των δικαιωμάτων τους και ότι η δημοτική αρχή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πληρωθούν, να λειτουργήσουν οι δομές και οι υπηρεσίες του οργανισμού, ότι στηρίζει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζομένων και των γονιών στην εναντίωσή τους σε αυτή την εξέλιξη. Μας δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα: Γιατί η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο μιλάει για απολύσεις; Επίσης, πρέπει να πούμε ότι η ανακοίνωση αυτή ουδέποτε συζητήθηκε σε διοικητικό συμβούλιο και για το ζήτημα αυτό δεν τοποθετήθηκαν οι δυνάμεις της Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης». (Διαβάστε όλη την ανακοίνωση στο συνημμένο)
902

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Δ.Τσουκαλάς(ΣΥΡΙΖΑ):"Στηρίξτε της τράπεζες της πατρίδας μας..."



Πραγματικά απίστευτο!

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Τσουκαλάς καλεί το λαό που λεηλατήθηκε, να καταθέσει 1 ευρώ στις τράπεζες σαν συμβολική πράξη στήριξης του τραπεζικού συστήματος!
"Η ανατροπή είναι κοντά"(!) λέει στη σελίδα του ο κ.Τσουκαλάς.

Ποια ανατροπή; Και των τελευταίων δικαιωμάτων που μας έχουν απομείνει για να σωθεί το σύστημα και οι τράπεζές του από τον ΣΥΡΙΖΑ;;

Αν δεν είναι αυτό ο απόλυτος εξευτελισμός των αγώνων των ιδεών και των ιδανικών της προδικτατοτικής Αριστεράς, που καπηλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε τι είναι.

Εκτός από την "Αριστερά" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την "Αριστερά" της σωτηρίας της επιχειρηματικότητας, τώρα έχουμε και την Αριστερά των Τραπεζών!
Eλείστε τους φτωχούς τραπεζίτες...

Λέει η ανακοίνωσή του στη σελίδα του:


"Θυμίζει δυστυχώς άλλες εποχές η φοβική προπαγάνδα της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς και των εταίρων τους που συγκυβέρνησαν, που παρασύρουν στην ουσία τους απλούς πολίτες να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τις Τράπεζες.
...

Έχουν και το θράσος να λένε ότι αν ο κόσμος δεν τους ψηφίσει θα καταρρεύσει και το Τραπεζικό Σύστημα. Στην ουσία προσπαθούν να πανικοβάλλουν όσους έχουν μέχρι τώρα επιβιώσει από τη μνημονιακή λαίλαπα για να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
...Με την ιδιότητά του π. Προέδρου της ΟΤΟΕ των εργαζομένων στις τράπεζες, σας καλώ ως συμβολική πράξη στήριξης του τραπεζικού συστήματος και της πατρίδας μας, να καταθέσουμε συμβολικά 1 ευρώ ο καθένας μας στις Ελληνικές τράπεζες.
Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι την ανατροπή.
Αυτή την εβδομάδα γράφουμε ιστορία."


Πράγματι αυτοί άνθρωποι γράφουν ιστορία...
Τι να πει κανείς; 
Δεν υπάρχουν λόγια.

ΥΓ. Το είδα στο RED ATTACK και ειλικρινά δεν το πίστεψα

«Η Μάχη του Αλγερίου» (La Battaglia Di Algeri, 1966)


Τέχνη εν κινήσει



Ως συμβολή στην προσπάθεια κατανόησης της αποτρόπαιας και καταδικαστέας δολοφονίας των 10 δημοσιογράφων της εβδομαδιαίας πολιτικής/σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι από φανατικούς ισλαμιστές, αναρτούμε ένα αφιέρωμα στην υπέροχη ταινία του Gillo Pontekorvo, "η μάχη του Αλγερίου".

Redflecteur

Όποιος αποικιοκράτης/κατακτητής βρίσκεται στη γη κάποιου άλλου εφαρμόζοντας κάτω από τον έλεγχο του στρατού το ειδικό νομικό καθεστώς γνωστό και ως «Κώδικας των Ιθαγενών» (Code d’ Indigénat), που μεταβάλλει τους πολίτες σε υπηκόους λεηλατώντας τον πλούτο, τα δικαιώματα, τη γλώσσα, την κουλτούρα και την ιστορία μέσω διώξεων, φυλακίσεων, μαζικών δολοφονιών και πογκρόμ, μπορεί να ρίξει μια ματιά στη «Μάχη του Αλγερίου» για να δει τι τον περιμένει…

Αυτό ακριβώς είναι η «Μάχη του Αλγερίου», μια ταινία με άμεση τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής, ένα αριστουργηματικό αντιαποικιοκρατικό ασπρόμαυρο φιλμ (ιταλοαλγερινής παραγωγής) για την αλγερινή επανάσταση, του ιταλού κινηματογραφιστή Τζίλο Ποντεκόρβο και του φωτογράφου Μαρτσέλο Γκάτι. Η ταινία είναι γυρισμένη στα πραγματικά πεδία των μαχών (στα σοκάκια και τις συγκοινωνούσες ταράτσες του Καζμπάχ) και βασισμένη στο βιβλίο του Σααντί Γιασίφ «Αναμνήσεις από τη Μάχη του Αλγερίου». Ο Γιασίφ είχε συλληφθεί το 1957 και καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά η ποινή δεν πρόλαβε να εκτελεστεί. Αμέσως μετά την απελευθέρωση (1962) έγινε μέλος της πρώτης μεταπελευθερωτικής κυβέρνησης, η οποία και αποφάσισε να γυριστεί μια ταινία με το θέμα του βιβλίου.

Ο Ποντεκόρβο βρήκε στήριξη και χρηματοδότηση από τον πρώτο πρόεδρο της ανεξάρτητης πια Αλγερίας, Μπεν Μπελά, ο οποίος όμως είχε αρχικά εκφράσει επιφυλάξεις: «Στην αρχή θεώρησα ότι μια τέτοια ταινία θα ήταν σπατάλη, μιας και ήμασταν φτωχή χώρα. Ο Γιασίφ ωστόσο μού είπε ότι ο αγώνας μας δεν ανήκει μόνο στον αλγερίνικο λαό, ανήκει σε όλους τους καταπιεσμένους του κόσμου, και δεν μπορούσαμε να τους προδώσουμε. Έτσι, καταφέραμε και βρήκαμε τα λεφτά για την ταινία».



(Την ταινία μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ με αγγλικούς υποτίτλους)


Μόνο και μόνο

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Μια πονηρη δημοσκόπηση από την PI και την AYΓΗ- Η απάντηση είναι ΙΣΧΥΡΌ ΚΚΕ!


Mια πραγματικά πονηρή δημοσκόπηση από την PI για την ΑΥΓΗ.

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερα ποσοστά από άλλες δημοσκοπήσεις πλησιάζει τα ποσοστά αυτοδυναμίας αλλά όχι τις έδρες που απαιτούνται.
2. Οι ΑΝΕΛ τοποθετούνται οριακά ακριβώς στη γραμμή του 3% ώστε να κερδίζουν 8 έδρες (για να υπάρχει απάντηση στο "με ποιόν θα συνεργαστείτε") αλλά επίσης να αφαιρείται το 3% από τα εκτός Βουλής κόμματα κι ετσι η αυτοδυναμία να χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Αν οι ΑΝΕΛ είχαν  π.χ. 2,8% αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε περίπου 150 έδρες.
Από που θα προκύψει λοιπόν το επιπλέον ποσοστό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει "σταθερή κυβέρνηση";
3. Το ΚΚΕ παίρνει 7% δηλ. μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες δημοσκοπήσεις. Άρα, υπονοεί η δημοσκόπηση,  έχει περιθώριο να "χαρίσει¨" κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ που το έχει ανάγκη!

Πιο μελετημένα δε γίνεται! Η επιστήμη των δημοσκοπήσεων στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντησή μας είναι: ΚΚΕ, ΚΚΕ, ΚΚΕ!

Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, ο λαός, αφού δεν έχει αυτός την εξουσία αλλά οι εχθροί του δηλ. οι καπιταλιστές, θα είναι αντικειμενικά στην αντιπολίτευση.
Εκεί λοιπόν στο πλάι του θα βρίσκεται και το ΚΚΕ.

ΙΣΧΥΡΉ ΛΑΙΚΉ ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ!

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τέτοια κυβέρνηση έχετε;


 Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko





Ας τη φανταστούμε κάπως έτσι - μια κυβέρνηση που:

Πρώτο:
Θα είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα του λαού και όπως μονομερώς οι εχθροί του λαού του επέβαλαν Μνημόνια, εκείνη ενεργώντας στο όνομα του λαού εξίσου μονομερώς (πώς αλλιώς;) θα καταργήσει χωρίς δεύτερη κουβέντα τα Μνημόνια.

Δεύτερο: Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες σε βάρος του λαού. Πώς; Εντοπίζοντας άμεσα και στέλνοντας τον λογαριασμό στα 559 «πατριωτάκια» μας που μέσα στα χρόνια της κρίσης, όταν 6,3 εκατομμύρια Έλληνες ρίχτηκαν στη φτώχεια, εκείνοι είδαν τα πλούτη τους να εκτινάσσονται στα 76 δισ. δολάρια («Βήμα», 24/8/2014) και να ανέρχονται στο 45% του ΑΕΠ της χώρας.

Τρίτο: Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες σε βάρος του λαού εντοπίζοντας άμεσα και στέλνοντας το λογαριασμό σε εκείνα τα 11 «πατριωτάκια» μας που μέσα στα χρόνια της κρίσης, όταν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ρίχτηκαν στην ανεργία, εκείνοι (έρευνα της «Wealth-Χ» και της ελβετικής τράπεζας «UBS») είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται από 16 δισ. δολάρια το 2013 στα 18 δισ. δολάρια το 2014 κατέχοντας (11 μόλις άνθρωποι) σχεδόν το 10% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Τέταρτο: Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες σε βάρος του λαού εντοπίζοντας άμεσα και στέλνοντας τον λογαριασμό σε εκείνο το 10% του πλουσιότερου πληθυσμού της χώρας που τα χρόνια της κρίσης, την περίοδο που στην Ελλάδα έφτασαν να υποσιτίζονται 686.000 παιδιά (έκθεση Unicef), αυτή η μειοψηφία είδε τα πλούτη της να εκτινάσσονται φτάνοντας σήμερα στο σημείο να κατέχει το 56,1% του εγχώριου πλούτου από το 48,6% που συγκέντρωνε το 2007(έκθεση της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse»).

Πέμπτο: Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες σε βάρος του λαού εντοπίζοντας άμεσα και στέλνοντας τον λογαριασμό σε εκείνους που διατηρούν κεφάλαια τοποθετημένα στο εξωτερικό ύψους 140 δισ. ευρώ, όταν ένας στους δυο Έλληνες αναγκάζεται να δανειστεί ή να εκποιήσει περιουσιακά του στοιχεία για να επιβιώσει (έρευνα ΓΣΕΒΕΕ).

Έκτο: Μια κυβέρνηση σε μια χώρα όπου ο εργάτης, ο αγρότης, ο βιοπαλαιστής έχασαν το 40% του εισοδήματός τους τα τελευταία χρόνια, θα στείλει τον (αντίστοιχο) λογαριασμό σε όλους τους προηγούμενους καθώς και σε εκείνους που φοροαποφεύγουν μέσω Λουξεμβούργου ή άλλων «παραδείσων», σε εκείνους που ο αφορολόγητος «πατριωτισμός» τους περνάει μέσα από «λίστες Λαγκάρντ», μέσα από εμβάσματα δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό, μέσα από «οφ σορ» εταιρείες κι από άλλα τέτοια «νόμιμα και ηθικά».

Έβδομο
: Μια κυβέρνηση του λαού που όπως μονομερώς οι εχθροί του λαού του έχουν φορτώσει στην καμπούρα του ένα χρέος που αφενός ο λαός το έχει πληρώσει χίλιες φορές κι αφετέρου δεν το δημιούργησε αυτός, εκείνη θα απαλλάξει το λαό από αυτό το χρέος, θα αρνηθεί να το πληρώσει, θα το διαγράψει μονομερώς (πως αλλιώς;) διακηρύσσοντας προς εγχώρια και ξένα όρνεα πως ό,τι φάγατε – φάγατε.

Όγδοο: Μια κυβέρνηση που θα «εξηγήσει» στους τραπεζίτες πως τα 250 δισ. ευρώ που έχουν «δανειστεί» αυτά τα χρόνια είναι λεφτά του λαού, αφού ο λαός τα έχει πληρώσει, και άρα θα τεθούν στην υπηρεσία του λαού, θα τεθούν στην οικονομική αναγέννηση της χώρας μέσα από ένα παραγωγικό και πανεθνικό σχεδιασμό με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Ένατο: Μια κυβέρνηση που όπως μονομερώς οι εγχώριοι και ξένοι «σωτήρες» του λαού του επέβαλαν μια δανειακή σύμβαση που θέτει τη χώρα υπό το αγγλικό δίκαιο και υπό την δικαιοδοσία του δουκάτου του Λουξεμβούργου, εκείνη το ίδιο μονομερώς (πώς αλλιώς) θα κάνει την δανειακή σύμβαση χαρτοπόλεμο και χωρίς καμία διαπραγμάτευση θα την πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ.

Δέκατο: Μια κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα θα εξασφαλίσει δουλειά, ψωμί, σύνταξη, θέρμανση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια στο λαό και θα τα εξασφαλίσει επειδή ακριβώς θα αρνηθεί να ξαναδώσει έστω και ένα τρύπιο ευρώ σε κερδοσκόπους και τοκογλύφους και επειδή ό,τι παράγει πλούτο στον τόπο δεν θα το χαρίζει στους «επενδυτές», δεν θα το βάζει ενέχυρο στις «Αγορές», αλλά θα το θέσει στην υπηρεσία του λαού, που σημαίνει: Τέλος στο ξεπούλημα και στο πλιάτσικο, πέρασμα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλων των τομέων στρατηγικής σημασίας στην οικονομία, από την ενέργεια, τον ορυκτό, επίγειο και εναέριο πλούτο μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, τις δημόσιες μεταφορές και φυσικά τον τραπεζικό τομέα.

Ενδέκατο: Μια κυβέρνηση που δεν θα αναγνωρίζει στα «κολέγια των Επιτρόπων», σε καμία ΕΕ και σε κανένα ΔΝΤ το «δικαίωμα» να ρημάζουν και να υπονομεύουν την οικονομία της χώρας, που θα ενεργεί με γνώμονα την ανύψωση του παραγωγικού επιπέδου του τόπου και την αναδημιουργία της Ελλάδας, διεκδικώντας αμοιβαία επωφελείς σχέσεις στο πλαίσιο της αλληλεξάρτησης εντός του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος και του παγκόσμιου «καταμερισμού εργασίας».

Δωδέκατο: Μια κυβέρνηση που δεν θα επιτρέπει στα ΝΑΤΟ και στις Κομισιόν να ποδοπατούν την εθνική κυριαρχία και την λαϊκή αξιοπρέπεια, που δεν θα θεωρεί «μονόδρομο» τα δεσμά τους, και που στα παιχνίδια των εκβιασμών, των απειλών και των υπονομεύσεων θα αντιτάσσει την λαϊκή οργάνωση, τη λαϊκή θέληση, τη λαϊκή αποφασιστικότητα και την πατριωτική και διεθνιστική αλληλεγγύη.

Άσχημη θα ήταν μια τέτοια κυβέρνηση; Δεν φαντάζομαι. Αλλά έχω και πλήρη επίγνωση ότι, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, στο ερώτημα προς τους υποψήφιους κυβερνώντες αν «έχετε τέτοια κυβέρνηση» να μου προτείνετε, η απάντηση που θα λάμβανα θα ήταν ότι… η φαντασία μου καλπάζει.

Διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι τόσο φαντασιόπληκτος δεν είμαι ώστε να πιστεύω ότι μπορεί στις 26 Ιανουαρίου να έχω μια τέτοια κυβέρνηση. Εντούτοις δεν νομίζω (με το συμπάθιο κιόλας) ότι θα πρέπει να παραιτηθώ από το να θέλω μια τέτοια κυβέρνηση.

Και φυσικά δεν νομίζω (με το συμπάθιο κιόλας), ακόμα κι αν δεν μπορώ να έχω μια τέτοια κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να παραιτηθώ από το δικαίωμά μου, την παραπάνω Δευτέρα, να έχω μια τέτοια αντιπολίτευση.

Ποτάμι: Μια χαρά τα λέει το μέιλ Χαρδούβελη-"Βρομούσε νέες μυρουδιές σαπίλας..."

Μια χαρά τα λέει το μέιλ Χαρδούβελη" είπε ο εκπρόσωπος του "Ποταμιού" Λ.Λιαρόπουλος στο ΣΚΑΙ.
Και το είπε απαντώντας στον Σ.Ζαριανόπουλο που αποκάλυψε ότι το μέιλ Χαρδούβελη θέτει ακριβώς τα ίδια ζητήματα και απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ για το επομενο εξάμηνο.

Και αυτά είναι η απαίτηση για εξακολούθηση στη γραμμή της φθηνής εργασίας για το κεφάλαιο, τη μείωση φορολογίας για τις επιχειρήσεις, τα κίνητρα για νέες επενδύσεις κλπ.

Ολα αυτά όμως το "αντι-δεξιό" Ποτάμι τα βρίσκει μια χαρά!
"Έτσι θα πάμε μπροστά..." είπε ο Λ.Λιαρόπουλος.

Μιλάμε για το "πραγματικά νέο στην πολιτική"...

Καλά τα έλεγε εκείνος ο ποιητής:

Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο.
Σέρνονταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί
Βρομούσε νέες μυρουδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει.


ΥΓ: Μια ματιά στους πολιτικούς που φέρνουν το "νέο στην πολιτική" όπως ο κ.Λιαρόπουλος.
Ο εκπρόσωπος του "νέου" κ.Λιαρόπουλος έχει βρεθεί στις πιο κάτω θεσεις:

1975-87: Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΠΕ σε θέματα Υγείας. Υπ. Εθν.Οικονομίας(ΝΔ)
1976-77: Επιστημ. Συνεργάτης του Υφυπ. Κοινων.Υπηρεσιών .(ΝΔ)
1977-81: Σύμβουλος του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών και Προϊστάμενος της Ομάδας
Προγραμματισμού Υγείας στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών. (ΝΔ)
1982-84: Εντεταλμένος Σύμβουλος στον  ΟΑΕΔ(ΠΑΣΟΚ).
1984-87: Υποδιοικητής του ΙΚΑ.(ΠΑΣΟΚ)
1985-89: Μέλος Δ.Σ. της ΕΤΒΑ.
1987-89: Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΟΝΙΚΗ
1994 - σήμερα: Εθνικός Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στον ΟΟΣΑ για θέματα Υγείας.
1994 - 1995: Μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας για την αναμόρφωση του
Συστήματος Υγείας στης Ελλάδας.
1998 - σήμερα : Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής
1998 – 1999 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας
1999 -2001: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Α.Δ. (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου)
2001 - 2003: Πρόεδρος Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (Πε.Σ.Υ) Αττικής.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Το αδύνατο

«Πως να πιστέψουν οι άπιστοι τι θάματα μπορεί να γεννήσει η πίστη; Ξεχνούν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου, τρομάζεις… γιατί δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άνανδρες πράξεις σου, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους. Ξέρεις πως εσύ, όχι η μοίρα, όχι η τύχη, μήτε οι άνθρωποι γύρω σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι και αν κάμεις, ό,τι και αν γίνεις ακέραιη την ευθύνη. Και ντρέπεσαι τότε να γελάς, ντρέπεσαι να περγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο. Καλά πια καταλαβαίνεις πως αυτή 'ναι η αξία του ανθρώπου: να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο· και να 'ναι σίγουρος πως θα το φτάσει, γιατί ξέρει πως αν δε λιποψυχήσει, αν δεν ακούσει τι του κανοναρχάει η λογική, μα κρατάει με τα δόντια την ψυχή του κι εξακολουθεί με πίστη, με πείσμα να κυνηγάει το αδύνατο, τότε γίνεται το θάμα, που ποτέ ο αφτέρουγος κοινός νους δε μπορούσε να το μαντέψει: το αδύνατο γίνεται δυνατό».


Απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης»

Ο σώφρων κ. Δραγασακης: Όλα καλά με τις τράπεζες


Σαν σοβαρός και σώφρων Ευρωπαίος  πολιτικός τοποθετήθηκε ο Γ.Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθκε με την προσφυγή 2 μεγάλων τραπεζών, ΑΛΦΑ και EUROBANK στο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA!

Δεν διαπίστωσε τιποτα το πραγματικά αρνητικό στο όλο θέμα και δεν είδε ούτε αυτός το πόσο ασταθής είναι τελικά η περίφημη "σταθερότητα" στην Ευρωζώνη, για την οποία ματώνει ο λαός. Δεν είδε τίποτα το επικίνδυνο στον τρόπο που φέρονται οι αγορές και οι τράπεζες ενώ καθόλου δεν φάνηκε να τον προβληματίζουν τα 5 ψωροδίς που φαινεται να ζητούν οι 2 τράπεζες και τα οποία θα φορτωθούν κι αυτά στη δική μας πλάτη.

"Η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στα πλαίσια του ευρωσυστήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84" γράφει το capital.gr.

Mιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα ούτε να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες αλλά δεν θα κυβερνήσουμε και με το πιστόλι στον κρόταφο»
 «Πρέπει να καταλάβουν ορισμένες δυνάμεις  πως έχουμε δημοκρατία και ο λαός με την ψήφο του έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίζει για αλλαγή πολιτικής», κάτι που και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Coeure τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του."

Στη συνέχεια και αφού χαρηκε με τη Δημοκρατία που έχουμε αλλά και με τη λαική κυριαρχία είπε
πως τα προβλήματα είναι γνωστά αλλά οι εξελίξεις είναι υπό έλεγχο. ...«Όποιος θέσει ζήτημα αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων θα κινδυνολογήσει» και κατόπιν συμπλήρωσε: «αν αδειάσουν τα δημόσια ταμεία, θα ευθύνονται αποκλειστικά όσοι τα άδειασαν και όχι εκείνοι που θα τα παραλάβουν άδεια».
Πιο κάτω διαβάζουμε στο άρθρο του capital.gr
"Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη φορολογική πολιτική, άμεσος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των ήδη θεσμοθετημένων φορολογικών συντελεστών προκειμένου να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ που κινείται σε χαμηλά επίπεδα. "
...
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η απομείωση του δημόσιου χρέους και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν και θα αναζητηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. «Το χρέος πρέπει να γίνει κοινωνικά βιώσιμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.....
...ενώ εκτίμησε πως και άλλες κυβερνήσεις συμφωνούν με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, υποστήριξε πως η Αριστερά θέλει να απαλλάξει τη χώρα από την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται και ότι αμέσως μετά τις εκλογές o ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και παραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα αντικαταστήσει το μνημόνιο."

Παράξενου τύπου η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Δραγασάκη...
Μια "Αριστερά" που στηρίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που βάζει στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων(!) των ήδη θεσμοθετημένων φορολογικών συντελεστών..., μια "Αριστερά" που δεχεται το χρέος και απλά θέλει να το απομειώσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα(;), μια "Αριστερά" που ετοιμάζει "πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" για να αντικαταστήσει το μνημόνιο.
Τέλος μια "Αριστερά" που δε βλέπει σαπίλα  καπιταλιστική που για να σώσει το τομάρι του λεηλατεί τους εργαζόμενους, αλλά αδιέξοδες και λάθος πολιτικές που θα διορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέλλον του συστήματος στα χέρια του πράου Δραγασάκη και του σώφρονος ΣΥΡΙΖΑ.

"Μακάριοι οι πραείς ότι αυτοί ότι αυτοί κληρονομήσουσι ... την εξουσία"

Τι μας περιμένει...
Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς...
Οσο για εδώ στη γή... δυσκολα τα πράγματα.
Τα πήραν άλλοι. 
Πρωτα η οικονομία της πατρίδας...


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για μετεκλογικές «κολιγιές»

902







Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για κάθε είδους κολιγιές με όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης -πλην Χρυσής Αυγής- αφήνει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη, oύτε λίγο ούτε πολύ παραδέχτηκε ότι, κατά τη γνώμη του, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά με οποιοδήποτε κόμμα, εκτός της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, είπε πως «δεν είναι δυνατόν (...) να μην επιχειρήσει ευρύτερα ανοίγματα στην κοινωνία και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Στη παρατήρηση της δημοσιογράφου πως ο ΣΥΡΙΖΑ «το μόνο που έχει πει είναι ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασία με το ΚΚΕ», ο Κ. Τσουκαλάς απάντησε: «Όχι. [ο ΣΥΡΙΖΑ] έχει υπονοήσει ότι αν χρειαστεί θα προσπαθήσει να διευρύνει τις συνεργασίες με όλους εκείνους οι οποίοι αποδέχονται ένα minimum προγραμματικών κατευθύνσεων. Και πιστεύω ότι μετά τις εκλογές εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο οι οποίες θα αποδεχτούν ότι πρέπει…».

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια και αφού η δημοσιογράφος ρώτησε αν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ ή το κόμμα του Παπανδρέου (τα ανέφερε ονομαστικά), απάντησε: «Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα (...) δε νομίζω ότι μπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων κανένα είδος συνεργασίας (...) θα συνεργαστεί με εκείνους με τους οποίους θα βρεθεί να συμπλέει σε θεμελιώδη θέματα».

Τέλος, με τα λεγόμενά του, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στην ουσία άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού», αναφέροντας πως «ούτως ή άλλως υπάρχει ανάγκη συνεργασιών. Μη βλέπετε μέχρι σήμερα που η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα ήταν εξ αντικειμένου αδύνατη με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα. Μεθαύριο οι συνεργασίες θα είναι απαραίτητες ή τουλάχιστον οι συμπλεύσεις ή οι ανοχές, οι συναινέσεις». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό επί του παρόντος, αλλά «δεν είναι θέμα αρχής, είναι θέμα συγκυρίας»!

Παρά τις προεκλογικές κορόνες και τις κοκορομαχίες που βλέπουμε στα τηλεπαράθυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του συστήματος έχουν την κοινή βάση ώστε να συγκροτήσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και θα το κάνουν. Αυτή η κοινή βάση είναι η αποδοχή του μονοδρόμου της ΕΕ, η αναγνώριση του χρέους (που είτε ολόκληρο είτε μέρος του πρέπει να το πληρώσει ο λαός), η αποδοχή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που σημαίνει μαύρη ζωή για τους εργαζόμενους. Οι μικροδιαφορές τους όσον αφορά το μείγμα διαχείρισης δεν είναι αρκετές για να σταθούν εμπόδιο σε αυτό.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δεν θα μεταλλαχθεί μετά τις εκλογές, δεν θα βγει στο «παζάρι» για κυβερνητικές καρέκλες. Θα κατατεθεί στους αγώνες, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να παρθούν πίσω οι τεράστιες απώλειες που είχε ο λαός τα τελευταία χρόνια, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές.

Δ.Κουτσούμπας! Ρωτάμε πότε... του Αγίου ποτέ;



Και ρωτάμε:

Ποιον αντεργατικό νόμο, των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Μήπως θα καταργήσει την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση, το δουλεμπόριο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, τη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη δουλειά για τους νέους; Μήπως θα επαναφέρει το 8ωρο;

Ποιον αντιασφαλιστικό νόμο θα καταργήσει, όταν η σύνταξη για τις νέες γενιές εργαζομένων θα είναι μια άγνωστη λέξη;

Θα επαναφέρει τα όρια συνταξιοδότησης στα προ κρίσης επίπεδα;

Θα δώσει πίσω τις μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις;

Θα φέρει μήπως πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος δεν πρόκειται να πάρει πίσω αυτά που του έκλεψαν, γιατί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για ανάκτηση των απωλειών και επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα.

Γιατί ακόμα κι αν δοθεί η 13η σύνταξη κι αυτή μόνο για τις συντάξεις ως 700 ευρώ, θα δοθεί στο βάθος της 4ετίας, λένε.

Η 14η πότε θα δοθεί;

Ο 13ος και ο 14ος μισθός πότε θα επανέλθουν; Του Αγίου "Ποτέ".

(Από την ομιλία στο ΣΕΦ)

Πολύ καλή παρέμβαση Γ.Πρωτούλη στο MEGA!




"Eμείς στήριξη στην   ΕΕ μονοπώλια στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να δώσουμε"!
"Είπε ο κ.Τσίπρας ότι βεβαιως συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ. Είπε και κάτι λεβέντικα, ότι συμμετέχουμε αλλά με ψηλά το κεφάλι! Τι ακριβώς εννοεί; Ότι συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, στο μακέλεμα των λαών... αλλά με ψηλά το κεφάλι..."

Μια παρέμβαση που αξίζει τον κόπο να τη δούμε.