Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

FT: Δώστε σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο


«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο του ΔΝΤ και της ΕΕ» τονίζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε σημερινό της δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφύγουν ένα Grexit».

«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους», υπογραμμίζουν οι FT, αναγνωρίζοντας πάντως πως δεδομένων των πολιτικών συνθηκών σε άλλα κράτη και στη Γερμανία, η συζήτηση για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα σκληρές υποχρεώσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων, από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μάταιη.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως σε αντίθεση με τις εκλογές της Ελλάδας το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά πώς ο νέος έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πιστωτές θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μία ειλικρινή και ενεργή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων.

Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επιτήρηση των προσπαθειών, απευθυνόμενοι στην έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτό το καθεστώς ξένη τιμωρίας επί πέντε έτη. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου