Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Παρατείνονται οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας - Συμφωνεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

902Την παράταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η ανακοίνωση έγινε από υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρτ Κόεντερς,που έκανε λόγο για «ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία» και διευκρίνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Επιπλέον, η ΕΕ θα προσθέσει στις αρχές Φλεβάρη, νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση, ενώ θα προετοιμάσει και «νέα μέτρα», ανακοίνωσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ίδια, εξήρε την «επικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας» και την προσήλωσή της «στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ».

Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη συνεδρίαση, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Το Συμβούλιο συμφωνεί να επεκτείνει, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, τα περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και οργανώσεων για την απειλή ή υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο του 2014 και συνεχώς ενημερώνονται, μέχρι το Σεπτέμβριο 2015. Επιπλέον, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει μέσα σε μια εβδομάδα μια πρόταση σχετικά με πρόσθετες καταχωρήσεις ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 9 Φεβρουαρίου 2015».

Η απόφαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών πρέπει να επικυρωθεί από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 12 Φλεβάρη. Εφόσον επικυρωθεί η απόφαση, οι κυρώσεις θα παραταθούν μέχρι και τον Σεπτέμβρη κατά συνέπεια και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ρώσων αξιωματούχων.

Την επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ψήφισε βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως έσπευσε να συγκαλύψει τη συμφωνία της με αυτήν την απόφαση. Μετά το θόρυβο που προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες για διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με την έκδοση της «κοινής ανακοίνωσης των 28 ηγετών της ΕΕ» για το θέμα της επέκτασης των κυρώσεων, σήμερα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, διακίνησε κείμενο, με το οποίο αντιστρέφει την πραγματικότητα. Αναφέρεται σε «σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, η οποία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες». Στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι «παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων» και ότι «οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων». Ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάςδήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι... «επελέγη ο διάλογος έναντι των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας»!

Στο περιθώριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με ομολόγους του. Μεταξύ αυτών ήταν ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Ρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, και ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, όπως επίσης και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.


ΥΠΕΞ Ε.Ε.: Αποφασίστηκε επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι το Σεπτέμβριο


newsit
Τη χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αποφάσισαν σήμερα ομόφωνα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά το έκτακτο Συμβούλιό τους που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.


Οπως ανέφερε μετά το Συμβούλιο η Υπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Υπουργοί των ¨28¨ αποφάσισαν ακόμη ότι μέχρι το επόμενο Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, θα ετοιμαστεί προσθήκη ονομάτων και οντοτήτων (entities) στην ήδη υπάρχουσα λίστα (π.χ. πρόσωπα και επιχειρήσεις των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει).

Επίσης, όπως είπε η κ. Μογκερίνι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο επόμενο Συμβούλιο θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση και θα υπάρξει προπαρασκευαστική δουλειά για περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα ληφθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η Υπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική εξήρε την ενότητα που τήρησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Συμβούλιο “βαθειά, πολύ λογική, αλλά και συναισθηματική”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η κ. Μογκερίνι είπε πως “ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τις θέσεις της κυβέρνησής του. Εγώ τηλεφώνησα στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα την Τρίτη όχι μόνον για να τον συγχαρώ και χθες μίλησα με τον κ. Κοτζιά. Εμμένουν φυσικά στις θέσεις τους, αλλά είναι προσηλωμένοι στην ενότητα της ΕΕ”.


"Όπως αναφέρει Το Βήμα, στο θέμα των κυρώσεων, όπου πολλοί εταίροι είχαν διατυπώσει ανησυχία ότι η Αθήνα θα στρεφόταν στην άσκηση βέτο, η παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων έναντι προσώπων μόνο για έξι μήνες αντί ενός έτους, όπως αρχικά προβλεπόταν ικανοποιεί την Αθήνα.

Τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα ισχύσουν πλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το σημαντικότερο είναι ότι αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.

Αφαιρέθηκε επίσης η σύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα της Ουκρανίας πάντως αναμένεται να απασχολήσει και την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου."

ΥΓ:Προφανώς κάποιοι μας δουλεύουν!
Αφού "αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων" και αυτά θα ισχύσουν ως το Σεπτέμβριο, γιατί θα συζητηθεί το θέμα ξανά το Φεβρουάριο;
Όπως λέει πιο πάνω το newsit(και όχι μόνο) "η κ. Μογκερίνι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο επόμενο Συμβούλιο θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση και θα υπάρξει προπαρασκευαστική δουλειά για περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα ληφθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο."

Άλλα κόλπα πραγματικά...
Ενδιαφέρον σίγουρα θα έχει και το τελικό κείμενο.
Η ικανοποίηση που εκφράστηκε από πολλούς στην ΕΕ για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα, δείχνει καθαρά το τί έγινε.

4 σχόλια:

 1. σύντροφε ψύχραιμα, μη μας πάθεις και κανένα εγκεφαλικό.
  Άλλωστε 1917+98* μας μείνανε ως την επανάσταση.
  (εννοώ χρονάκια)

  * το άθροισμα βγαίνει προσθέτοντας στο 1917 και τη διαφορά του από το τρέχον έτος (αυτό που βρισκόμαστε αν νοιώθεις)*
  * γιατί υποψιάζομαι πως δεν διαβάζεις ούτε αυτά που αναρτάς. Γιατί αν τα διάβαζες δεν θα έγραφες τέτοιες μαλακίες. Το γαρ πολύ της θλίψεως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κάποιος γελοίος έγραψε εδ΄'ω ότι λέω μαλκιες λόγω θλίψης. Επειδη εγω ό,τι γράφω το γράφω επώνυμα και δεν κρυβομαι σαν αυτούς που γραφουν συνθηματα στις τουαλέττες, ας μας γράψει κ το ονομα του να εκτεθει κι αυτός. Αν τολμάει φυσικά.
  Το μαυρο δε γινεται ΄'ασπρο γιαυτο ας αφησουν τα σάπια. Αποσαπιλα έχουμε χορτάσει.
  Η Ελλάδα χθες, συμφωνησε και ψηφισε επέκταση των μέτρων που είχε ψηφίσει ο Βενιζελος της κυβερνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ πριν, μέχρι το Σεπτέμβριο. Αλλά σε 2 βδομάδες στην επόμενη συνεδρίαση στις 10/2, θα συζητήσουν κ νεα μ'ετρα! Εκαναν μαλιστα κ επιτροπή για να τα μελετήσει κ θα τα επιβαλουν όταν χρειαστεί.Αυτό λεει η απόφαση κι ας αφήσουν τα σάπια περι "ανεξάρτητης" πορείας.
  Η απόφαση λεει ότι για την κρίση εκεί φταίει η Ρωσία κ γι αυτό της επιβάλλονται κυρώσεις.Αυτη ήταν η θεση του ΣΥΡΙΖΑ προ κυβερνησης; Θα μας τρελάνουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ ενδιαφερον λεχει και η υπστηριξη του Βηματος προς τον Κοτζια! Ικανοποιει την ελληνική πλευρά λεει ότι η επέκταση των κυρώσεων είναι μονο για 6 μηνες αντι για 12! Αφου σε 10 μερες θα αποφασίσουν επιπλέον κυρώσεις! Αλλα κόλπα πραγματικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΒΗΜΑ:Το σημαντικότερο είναι ότι αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.

  ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΉΘΕΙΑ: Οπω; γράφει ολος ο ελληνικός και ξενος τυπος:"Επίσης, όπως είπε η κ. Μογκερίνι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο επόμενο Συμβούλιο θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση και θα υπάρξει προπαρασκευαστική δουλειά για περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα ληφθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο."!!!
  Πραγματι...αφαιρεθηκε καθε αναφορά! Και πιο πανω λεει το newsit:"...οι Υπουργοί των ¨28¨ αποφάσισαν ακόμη ότι μέχρι το επόμενο Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, θα ετοιμαστεί προσθήκη ονομάτων και οντοτήτων (entities) στην ήδη υπάρχουσα λίστα (π.χ. πρόσωπα και επιχειρήσεις των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει)."

  ΑπάντησηΔιαγραφή