Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Κοινές θέσεις του Κ. Κ. Πορτογαλίας και του Μπλόκου της Αριστεράς κατά της παρέμβασης του ΔΝΤ και της χρεοκοπίας

αριστερό βήμαhttp://aristerovima.gr/details.php?id=2125  


 

Οι αντιπροσωπίες των Κ.Κ. Πορτογαλίας και Μπλόκου της Αριστεράς συναντήθηκαν στο Κοινοβούλιο για να “ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις” για την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, σε μια στιγμή που η πορτογαλική κυβέρνηση βρίσκεται στη Βουδαπέστη για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπαγωγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ, που θα επιφέρει σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές κοινωνικών δαπανών, με αντίτιμο τα αργύρια  80 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν τα ομόλογα του πορτογαλικού χρέους που κρατούν οι τράπεζες. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο γ.γ. του ΚΚΠ Τζερόνιμο ντε Σούσα, η παρέμβαση του ΔΝΤ , “θα προκαλέσει μεγάλα βάσανα στους Πορτογάλους εργαζόμενους και στο λαό για πολλά χρόνια”.
Στην ανακοίνωσή του ύστερα από τη συνάντηση, το Κ.Κ. Πορτογαλίας τονίζει ότι είναι “απαράδεκτη η εξωτερική χρηματοπιστωτική επέμβαση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ” που ζητά ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζ. Σόκρατες –με την υποστήριξη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του προέδρου της δημοκρατίας-- και ότι αυτό που χρειάζεται είναι άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους [για την επανεκτίμηση των προθεσμιών, των επιτοκίων και των ποσών που πρόκειται να πληρωθούν] και η σύγκλιση της δράσης χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα χρέους, για να σταματήσει η κερδοσκοπική κλιμάκωση, η καταλήστευση των εθνικών πόρων και νέες επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.
Τα δύο κόμματα θεωρούν καίριας σημασίας το ότι προωθούν μια διαδικασία σύγκλισης θέσεων, για να παρουσιάσουν αριστερή εναλλακτική πολιτική λύση  ενάντια στη δεξιά πολιτική και για να ανοίξει ο δρόμος για μια αριστερή κυβέρνηση ( όπως διατυπώνεται η πρόταση του Μπλόκου) ή μια πατριωτική και αριστερή κυβέρνηση (όπως διατυπώνεται η πρόταση του ΚΚΠ). Και τα δύο κόμματα θα κατέβουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις επερχόμενες εκλογές , αλλά τονίζουν ότι βρίσκονται σε σύγκλιση μέσα στο Κοινοβούλιο και στους κοινωνικούς αγώνες και θα εργαστούν για να οικοδομήσουν μια εναλλακτική λύση που θα απευθύνεται σε όλους τους Πορτογάλους. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις τους επόμενους μήνες.
Σε ερώτηση, μετά τη συνάντηση, αν το Σ.Κ. “χωράει” σ΄ αυτή της σύγκλιση της Αριστεράς, ο συντονιστής του Μπλόκου Φρανσίσκο Λουσά απάντησε: “Αυτό το Σ.Κ. είναι στη Βουδαπέστη για να προτείνει μείωση των συντάξεων, εμείς θέλουμε μια πολιτική που να πολεμάει τη χρεοκοπία και να εστιάζει στις θέσεις εργασίας”. Και ο ντε Σούσα του ΚΚΠ είπε: “Το Σ.Κ. είναι δεμένο με τη δεξιά πολιτική”.
Το ΚΚΠ καλεί σε ενίσχυση του Συνασπισμού Δημοκρατικής Ενότητας (συνασπισμός του Κ.Κ. με τους Πράσινους), θεωρώντας ότι έτσι θα δοθεί πλήγμα στη δεξιά πολιτική, αλλά τονίζει ότι “Αυτό το γεγονός δεν εμποδίζει τη σύγκλιση, όπως έχει γίνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, που θα εκφράζει την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, την απόρριψη των περιοριστικών πολιτικών και μέτρων ή την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων”, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας.

(Πηγές: Οι ιστότοποι του ΚΚΠ και της Esquerda, εφημερίδας του Μπλόκου, 8/4/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου