Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η Ώρα της Γης – τώρα και σε συσκευασία Μισής Ώρας!

ghost-notes

Το παρακάτω δεν είναι δικό μου. Είναι άρθρο ενός καλού φίλου και πιστού αναγνώστη. Έτσι, για να μη λέτε ότι είμαι εγώ ο κακός... πάλιο-χίπιδες!

Η Ώρα της Γης – τώρα και σε συσκευασία Μισής Ώρας!

Αισίως τελείωσε η Ώρα της Γης, κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι παραμέλησαν τους εγωισμούς τους και έσπευσαν να ενώσουν τις φωνές τους και να συμμετάσχουν στην παγκόσμια περιβαλλοντική κινητοποίηση. Πράγματι, ενωμένοι καταφέραμε πολλά. «Απ΄ ό,τι φάνηκε η δράση μας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη στέφθηκε με επιτυχία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Βελλίδης, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

Δεν διαφωνώ με την χρησιμότητα της Ώρας της Γης, αφού κατάφερε να κάνει χιλιάδες ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα. Όπως το ποδόσφαιρο.

Διαβάζουμε πως στην Ελλάδα η κατανάλωση μειώθηκε κατά 300 μεγαβάτ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, στις 20.29 το φορτίο του δικτύου ανερχόταν στα 6.800 μεγαβάτ, ενώ μόλις ξεκίνησε η Ώρα της Γης έπεσε στα 6.500. Μία ώρα αργότερα το φορτίο του δικτύου αυξήθηκε και πάλι κατά 300 μεγαβάτ. Η παραγωγή ενέργειας όμως πόσο μειώθηκε; Καθόλου. Μηδέν. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε ένα εργοστάσιο δεν αποθηκεύεται αλλά καταναλώνεται ή χάνεται . Συνεπώς οι εταιρείες παραγωγής (η ΔΕΗ στην Ελλάδα) προσπαθούν να λειτουργούν κοντά (1-2% πάνω) στην ζήτηση. Κατά την Ώρα της Γης, ουδείς λογικός άνθρωπος στην ΔΕΗ θα έπαιρνε το ρίσκο να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας σε κάποιο εργοστάσιο αφού η ανταπόκριση του κοινού δεν θα ήταν αξιόπιστα προβλέψιμη. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα εργοστάσια χρειάζονται ώρες για να ξεκινήσουν ή να σταματήσουν.

Διαβάζουμε πως με κεριά φώτισαν την ελπίδα. Τα κεριά δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά στο να φωτίζουν. Και ρυπαίνουν. Πρακτικά 2 κεριά ελκύουν περισσότερο CO2 από μια μικρή λάμπα…

2 σχόλια:

  1. Λοιπν διαβαζοντας το αρθρο στο λινκ, ξερεις τι μου εκανε εντυπωση; Οι πρωτες χωρες σε καταναλωση ενεργειας ειναι αυτες με τα μεγαλυτερα οικονομικα προβληματα. Δεν ξερω αν ειναι τυχαιο η απλα οι ανθρωποι δεν εχουν το χρονο και το μυαλο να σκεφτουν τετοια πραγματα οταν σκεφτονται την επιβιωση, αλλα μου εκανε εντυπωση...
    Καλο Σκ γιωργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να φυγει το σκοτάδι αντί να βγούμε στο δρόμο ανάβουμε τα φώτα. Υπάρχει κι αυτή η εκδοχή:) Κι εμενα μου εκανε εντυπωση πάντως. Λες να μας δουλεύουνε και να μας χρεώνουνε παραπάνω ή μήπως οι συσκευές μας αλλά και όλος ο εξοπλισμός στην παραγωγή είναι παλιάς τεχνολογίας και καίει. ΠΧ. Τα παλιά aircondition δεν εχουν σχεση στην κατανάλωση με τα νεας τεχνολογίας. Αυτό πιο πιθανό

    ΑπάντησηΔιαγραφή