Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Πάνω από 500 οι νεκροί - Αυξάνονται συνεχώς - Μακελειό σε βάρος του λαού (ΦΩΤΟ - VIDEO)

902.gr

Εντολή στην αστυνομία να πυροβολεί «στο ψαχνό»


Ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει συγκρούσεις στην πλατεία Ράμπα στο Κάιρο, που είχαν οχυρωθεί οι οπαδοί του Μόρσι





Συνεχίστηκαν και την Πέμπτη οι διαδηλώσεις και οι βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις κρατικές δυνάμεις καταστολής και τους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο και άλλες αιγυπτιακές πόλεις. Το αίμα ρέει για δεύτερη μέρα, μετά την επιχείρηση καταστολής της Τετάρτης με επίκεντρο τις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και τις συγκρούσεις που την ακολούθησαν. Κάθε λεπτό που περνά, ακόμη και τώρα, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις. Ο λαός μακελεύεται «κάτω από ξένη σημαία», για τα συμφέροντα και τις αντιθέσεις των διάφορων τμημάτων της αστικής τάξης της Αιγύπτου.

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των νεκρών: Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έχουν σκοτωθεί 578 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο η ιστοσελίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων αναφέρει ότι οι νεκροί φτάνουν περίπου τους 2.600. Μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι σκοτώθηκαν 228 άνθρωποι, σύμφωνα με τις επίσημες κρατικές ανακοινώσεις. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες (2.926 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας), αλλά και οι συλλήψεις στις οποίες προχωρά η αστυνομία.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 43 αστυνομικοί, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, σκοτώθηκαν από σφαίρες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν όπλα στις δύο πλατείες που είναι συγκεντρωμένοι εδώ και ένα μήνα οι οπαδοί του Μόρσι. Κατηγορηματικά αρνούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ότι υπήρχαν όπλα στις κατασκηνώσεις τους στις δύο πλατείες.

Συνεχίστηκαν την Πέμπτη οι διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από το μεσημέρι της Πέμπτης, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η αιγυπτιακή κυβέρνηση από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης και μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης στο Κάιρο και σε 10 ακόμα περιφέρειες της χώρας, και παρά το γεγονός ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου, για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι έδωσεεντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες» στις οποίες προβαίνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται και ο πόλεμος προπαγάνδας ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που συγκρούονται, την κυβέρνηση και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τα τμήματα της άρχουσας τάξης που το κάθε στρατόπεδο εκφράζει, με αποτέλεσμα πολύ δύσκολα οι όποιες πληροφορίες να επιβεβαιώνονται. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πολλές φορές ενέργειες που αποδίδονται στο ένα ή το άλλο αστικό μπλοκ από τα ΜΜΕ, είναι προϊόν προβοκάτσιας των αντιπάλων του.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως τα πτώματα 250 ανθρώπων που σκοτώθηκαν βρίσκονται ακόμη σε τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες κρατικές ανακοινώσεις.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνωνέβαλαν σήμερα στο Κάιρο φωτιά στην έδρα της διοίκησης μιας επαρχίας, την επομένη της αιματηρής διάλυσης των συγκεντρώσεων τους από την αστυνομία και το στρατό. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «CBC» έδειξε επίσης εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας. Η επαρχία της Γκίζας αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου.

Επίσης, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε δύο επαρχίες της Αιγύπτου (στο Σινά και στο Ασιούτ) από οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσαν αστυνομικές πηγές.

Τουλάχιστον επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς (στο βόρειο Σινά) την Πέμπτη, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών υγείας της Αιγύπτου.

Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. «Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ακόμη, οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην πόλη του Σουέζ, στους στρατιωτικούς εισαγγελείς παραπέμφθηκαν 84 πρόσωπα (ανάμεσα του μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων), με κατηγορίες για φόνους και πυρπολισμούς εκκλησιών.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: «Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι».

Ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, δήλωσε την Πέμπτη στο «Reuters» πως δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης πυροβολήθηκαν στη διάρκεια των επιδρομών της αστυνομίας την Τετάρτη. Σημείωσε επίσης πως δε γνωρίζει πού βρίσκονται οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων και είπε πως έξι από αυτούς έχασαν τους γιους και τις κόρες τους.

«Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι», πρόσθεσε. «Θα δεχθούμε ή όχι μια νέα στρατιωτική τυραννία στην Αίγυπτο»;

Ανταγωνισμοί και υποκρισία αποτυπώνονται στις διεθνείς αντιδράσεις

Την Πέμπτη, συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τα γεγονότα στην Αίγυπτο. Γίνεται φανερή από τη μία η υποκρισία των διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και από την άλλη η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η προσπάθεια ισχυρών αστικών κρατών να βελτιώσουν τις θέσεις τους σε μία χώρα «πέρασμα» πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και η αρθρογραφία της Πέμπτης για την Αίγυπτο σε μεγάλες αστικές εφημερίδες.

Εγκλωβισμένος ο λαός

Από τα ίδια τα γεγονότα, προκύπτει ότι αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η αυτοτελής, ταξική δράση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Αιγύπτου ενάντια στην αστική τάξη και τα πολιτικά κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της.

Η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» και τα συνθήματά της οδήγησαν το λαό να μακελεύεται μέσα στα αστικά πολιτικά στρατόπεδα που δεν έχουν σχέση με τα δικά του συμφέροντα. Η εναλλαγή δυνάστη στην αστική διαχείριση, από το Μουμπάρακ στο Μόρσι και τώρα από το Μόρσι στο στρατό, όχι μόνο δεν αποτέλεσε «άνοιξη» για το λαό, αλλά, αντίθετα, τον έφερε να ματοκυλίζεται στο Κάιρο, τουλάχιστον 2,5 χρόνια τώρα...

«Ο αιγυπτιακός λαός χρειάζεται να παλέψει για τα δικαιώματά του, χαράσσοντας το δικό του αυτοτελή δρόμο, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των διαφόρων μερίδων της αιγυπτιακής αστικής τάξης που χρόνια τώρα τον καταδυναστεύουν, να παλέψει για τη δική του εξουσία».(Από το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα γεγονότα στην Αίγυπτο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου