ΕΘΝΟΣ
Τουλάχιστον 343 νεκροί και 2.000 τραυματίες είναι ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που πλήττουν τις τελευταίες δύο ημέρες όλη τη χώρα, η οποία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Την ίδια ώρα η Μουσουλμανική Αδελφότητα αυξάνει τον αριθμό σε 2.600 νεκρούς.
Οι σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές, υποστηριζόμενες από το στρατό, έκαναν έφοδο σε δύο «στρατόπεδα» καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την Τετάρτη στο Κάιρο. Γρήγορα τα αιματηρά επεισόδια επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι αναφορές σχετικά με τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενες, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, dpa. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο σήμερα για 343 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και 43 αστυνομικών. Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών που σκοτώθηκαν στο Κάιρο μόνο, ανέρχεται στους 300.
Παράλληλα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανατρέψει το «στρατιωτικό πραξικόπημα» και ότι παραμένει αφοσιωμένη στον ειρηνικό ακτιβισμό ύστερα από τα πολύνεκρα επεισόδια που προκλήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τα «στρατόπεδα» καθιστικής διαμαρτυρίας των ισλαμιστών.
«Θα παραμείνουμε πάντα ειρηνικοί. Παραμένουμε ισχυροί, αποφασισμένοι και αμετακίνητοι», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ.
«Θα συνεχίσουμε μέχρι να ανατρέψουμε αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν εκκλησία και σπίτια που ανήκαν σε χριστιανούς στην νότια πόλη Ασιούτ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της κρατικής εφημερίδας al-Ahram.
Οι υποστηρικτές του Μόρσι φέρεται ότι επιτέθηκαν με βόμβες μολότωφ νωρίς σήμερα το πρωί στην εκκλησία και στα σπίτια, σύμφωνα με το δημοσίευμα που προσθέτει ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.
Λεηλασίες και παραιτήσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωσε ότι 21 αστυνομικά τμήματα και 7 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες επαρχίες του Καίρου.
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεκάδες ισλαμιστές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα του κτιρίου να τυλιχτούν στις φλόγες, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Al-Ahram.
Οι βίαιες συγκρούσεις οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπραντέι, να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπήρχαν ειρηνικές εναλλακτικές. «Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δυστυχώς αυτοί που επωφελούνται από όσα συνέβησαν σήμερα είναι αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαζάμ Μπεμπλάουι επέμεινε ότι οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασπάσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι είχαν κατασκηνώσει για παραπάνω από ένα μήνα. «Το θέμα είχε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό από οποιαδήποτε χώρα που σέβεται το κράτος και τους πολίτες της», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας. «Το κράτος έπρεπε να παρέμβει για να διασφαλίσει την προστασία και την ηρεμία των πολιτών». Ο Μπεμπλάουι επαίνεσε την αστυνομία λέγοντας ότι «ζητήσαμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να ενεργήσουν με αυτοέλεγχο και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τις αρχές για την απαράμιλλη αυτοσυγκράτησή τους», είπε.
Η ομιλία του μεταδόθηκε αφότου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παράλληλα την απαγόρευση κυκλοφορίας, για ένα μήνα (από τις 19:00 έως τις 06:00) στο Κάιρο και ακόμα 12 επαρχιακές πόλεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτραπεί σε ισλαμιστές να δημιουργήσουν νέα στρατόπεδα διαμαρτυρίας. «Υπάρχει πλήρης συντονισμός με τις ένοπλες δυνάμεις και δεν θα επιτρέπονται πλέον οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου», είπε.
Η 17χρονη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκοτώθηκε όταν δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας.
Η Αδελφότητα αρνείται να αναγνωρίσει ως νόμιμη τη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ανέβηκε στην εξουσία υποστηριζόμενη από το στρατό, αναφέρει το dpa.
Νεκροί και δημοσιογράφοι
Ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έχασαν τη ζωή τους και δύο δημοσιογράφοι οι οποίοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στο Κάιρο στην προσπάθειά τους να καταγράψουν τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του έκπτωτου Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.
Πρόκειται για τον εικονολήπτη Μικ Ντιν, 61 ετών, που εργαζόταν για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και την Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ, 26 ετών.
Ο 61χρονος εικονολήπτης εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια για τον όμιλο BSkyB, αρχικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ. «Η απώλεια του πολυαγαπημένου συναδέλφου μας είναι αισθητή σε όλο το Sky News. Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι με τη σύζυγο και την οικογένειά του», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του καναλιού Τζον Ράιλι.
Η Αμπντ Ελαζίζ, μία Αιγύπτια δημοσιογράφος, ήταν σε άδεια όταν πυροβολήθηκε, ανέφερε ο εκδοτικός οίκος Gulf News, όπου εργαζόταν η 26χρονη. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι έφυγε. Ήταν παθιασμένη με τη δουλειά της και είχε μπροστά της μια πολλά υποσχόμενη καριέρα», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του οίκου, Μαζάρ Φαρόκι.
Μία φωτογράφος του Ρόιτερς πυροβολήθηκε στο πόδι, την ώρα που απαθανάτιζε τις εικόνες των συγκρούσεων. Η Ασμά Γουαγκί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έλαβε θεραπεία για τραύμα από σφαίρα.
«Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τους συναδέλφους μας που θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο ώστε να μας μεταφέρουν τα γεγονότα, τις ειδήσεις, τις εικόνες και τα βίντεο που βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοράσεις μας. Στο Ρόιτερς η ασφάλεια αποτελεί για εμάς μέγιστη προτεραιότητα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να την εξασφαλίσουμε», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Ρόιτερς, Στίβεν Άντλερ.
Εκκλήσεις για συμφιλίωση
Άμεσες ήταν οι διεθνείς επικρίσεις για τα πολύνεκρα επεισόδια της Τετάρτης. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τα επεισόδια ως «ένα σοβαρό πλήγμα προς τη συμφιλίωση», ωστόσο τόνισε ότι μια πολιτική λύση είναι πιθανή. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός αν και η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη μετά τα σημερινά γεγονότα», είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφιλίωση και εξέφρασε τη λύπη του που οι «αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν αντ' αυτού να χρησιμοποιήσουν βία ως μέσο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων».
Έκκληση έκανε σήμερα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάννα συγκλιθεί σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει μέτρα ύστερα από την «σφαγή», όπως χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια, στην Αίγυπτο.
«Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκλιθεί σύντομα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την καταστολή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση των διαδηλώσεων υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.
«Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ που μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν που δήλωσε ότι «τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους».
Τα χθεσινά επεισόδια καταδίκασε το Κατάρ, που υποστήριξε την κυβέρνηση Μόρσι, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, ενώ η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή βοήθειας προς το Κάιρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου