Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Συρία: Να ολοκληρωθούν οι έρευνες ζητά ο ΟΗΕ - Βιάζεται η Βρετανία - Αντίδραση από τη Ρωσία

902.gr
Ο Λ. Μπραχίμι (φώτο: AP)
Οι επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα, οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία που πραγματοποιούν έρευνες για το αν και ποιος χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕΜπαν Κι Μουν χρειάζονται τέσσερις ημέρες ακόμη για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους. Ωστόσο, θα χρειαστούν όπως είπε χρόνο για να «αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις».

Στην ίδια λογική, κινήθηκε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι, ο οποίος σημείωσε ότι η ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης ενάντια στη Συρία θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακόμη και αυτά βέβαια, τα οποία σε καμία περίπτωση δε κόβουν τη φόρα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, φαίνεται ότι είναι ...ψιλά γράμματα για τον πρωθυπουργό της ΒρετανίαςΝτέιβιντ Κάμερον ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει σήμερα μια πρόταση ψηφίσματος στο ΣΑ με την οποία θα καταδικάζεται η «επίθεση με χημικά» της 21ης Αυγούστου στη Συρία, θα χρεώνεται η ευθύνη στην κυβέρνηση Άσαντ και θα εγκρίνεται η λήψη των «απαραίτητων μέτρων» για την προστασία τάχα των αμάχων.

Στην κατεύθυνση υποστήριξης του συγκεκριμένου ψηφίσματος τάχθηκε και η Γερμανία.«Χαιρετίζουμε την βρετανική πρωτοβουλία να οδηγήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει ξανά την χρήση χημικών όπλων στην Συρία. Καλούμε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα την Ρωσία, να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία και να συμβάλουν σε μια κοινή στάση από την παγκόσμια κοινότητα κατά της χρήσης χημικών όπλων μαζικής καταστροφής στην Συρία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Και το ΝΑΤΟ, ήδη ...αποφάνθηκε ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για επίθεση με χημικά όπλα, αφού ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα πως μία πλειάδα από πηγές συγκλίνουν στο ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για τη χρήση χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία. Παρότι βέβαια, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο αντίθετο, δηλαδή στο ότι πρόκειται για προβοκάτσια, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε, ότι μία τέτοια ενέργεια είναι «απαράδεκτη και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τίτοφ, υποστήριξε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να περιμένει πρώτα την έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού προτού αποφασίσει σχετικά με την Συρία. «Το να συζητάμε την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού να παρουσιάσουν την έκθεσή τους οι επιθεωρητές είναι τουλάχιστον άκαιρο», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. «Στηρίζουμε τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν σύμφωνα με τις οποίες είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη συριακή κρίση», πρόσθεσε ο Τίτοφ.

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα της Συρίας, η Ρωσία ήδη τρεις φορές έχει χρησιμοποιήσει το βέτο το οποίο διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εμποδίσει κλιμάκωση της επέμβασης στην Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου