Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Στους δημόσιους αποκεφαλισμούς ανταγωνίζεται η Σαουδική Αραβία το ISIS


Εχουν εκτελεστεί 38 Σαουδάραβες και ξένοι πολίτες από την αρχή του 2015





Η εκτέλεση ενός βιαστή και δύο δολοφόνων την Τρίτη σε κεντρικές πλατείες του υπερσυντηρητικού βασιλείου αυξάνουν σε 38 τον αριθμό των θανατοποινιτών που έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους στη Σαουδική Αραβία, με το Ριάντ να εφαρμόζει την εσχάτη των ποινών με «πρωτοφανή» ρυθμό, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η εκτέλεση 38 Σαουδαράβων και ξένων πολιτών από την έναρξη του 2015, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, είναι αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με αυτόν της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, σε μια χώρα όπου ο βιασμός, η ανθρωποκτονία, η μοιχεία, η ληστεία και η διακίνηση ναρκωτικών τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών, βάσει της Σαρίας, του ιερού ισλαμικού νόμου.

Ωστόσο οι ειδικοί αποκλίνουν ως προς τα αίτια της αύξησης αυτής που καταγράφεται από τους τελευταίους μήνες του 2014, στα τέλη της βασιλείας του Αμπντάλα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα πέθανε στις 24 Ιανουαρίου και ο βασιλιάς Σαλμάν τον διαδέχθηκε. «Αυτό είχε αρχίσει πριν από τον Σαλμάν» ανέφερε διπλωματική πηγή. «Οι αρχές θέλουν να δείξουν ότι είναι απόλυτα αποφασισμένες να προασπίσουν την ασφάλεια του βασιλείου και ότι ο κόσμος μπορεί να στηρίζεται σε αυτές».

Ο στόχος είναι η αποτροπή, ωστόσο η πολιτική αυτή μπορεί επίσης να έχει σχέση με τη συμμετοχή του βασιλείου στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που προσπαθεί να εξουδετερώσει την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διευκρινίζει η ίδια πηγή. Η συμμετοχή αυτή έχει εγείρει φόβους για αντίποινα στο βασίλειο, εκτιμούν ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου