Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Τιμές πετρελαίου, Τεχεράνη και η κριση ως ευκαιρία

Σε όλους τους τελευταίους κύκλους από το 2008 ως τώρα η πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών είναι αντίθετη με την πορεία των τιμών του πετρελαίου.
Αυτό σημαίνει οτι οι τζογαδόροι των αγορών, που δεν δίνουν φυσικά δεκάρα για το τί ανθρώπινο κόστος έχουν οι κινήσεις τους, βρίσκουν ή δημιουργούν αφορμές για να αλλάξουν θεσεις από τα χρηματιστήρια μετοχών στα προιόντα(κυρίως στο πετρέλαιο) και αντίστροφα. Στην πρώτη βόλτα μάλιστα όπως θυμαστε ίσως κάποιοι, η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει τα 150δολ/βαρέλι στα ψηλά της όταν τα χρηματιστήρια μετοχών βούλιαζαν το Σεπτέμβρη του 2008, και 35δολ/βαρέλι 2-3 μήνες μετά, όταν οι μετοχές άρχισαν να ισορροπούν.
Σε κάποια τέτοια φαση είμαστε και τώρα.

Το ξαφνικό συμβάν στην Τεχεράνη και η ένταση που δημιουργείται, εκτός του ότι είναι επικίνδυνη βρωμάει όσο τίποτα. Ηδη μιλούν για τιμές πάνω απο 200 δολ/βαρέλι σε περίπτωση εμπάργκο!

Σ' αυτό το αίσχος ζούμε, στην εποχή των αγορών, και προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Οπως και όλα τα άλλα εγκλήματα που συμβαίνουν γύρω τον τελευταίο καιρό.
Η κρίση ως ευκαιρία που λένε κι οι ορθολογιστές κυνικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου