Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ενας επενδυτής ομολόγων λέει...

 To βρήκα σε σχόλιο οικονομικού σάιτ όπου εκτός από τους διάφορους μανιακούς του τζόγου μπορείς να βρείς και πιο συγκροτημένες και στοιχειοθετημένες απόψεις και να μάθεις πράγματα.
Δημοσιεύω το σχόλιο λοιπόν για όποιον ενδιαφέρεται.

"Θα επιθυμούσα ως κάτοχος ομολογων και επενδυτης και το κυριοτερο ως Ελληνας να πω τα εξής για να ξερει ο Ελληνας πολιτης επιτελους την αληθεια.


1. Τα ομολογα δεν πουλιουνται στο 40 ή 50% της ονομαστικής αξίας τους. Τουλαχιστον οχι αυτα αμεσης ληξης ( 2011 -2012 ). Αυτά αμεσης ληξης πουλιουνται στο 60%-85% ( 22 ΔΕΚ 2011 εχει τρεχουσα τιμη στο 85% ενω αυτο του Μαρτιου 2012 εχει τιμη στο 64% ).


2. Δεν διατιθονται ουσιαστικα ομολογα προς πωληση. Η Αγορα λογο των χαμηλων τιμων εχει παγωσει κυριολεκτικα. Δηλαδη μπορει να μιλαμε για ονομαστικη τιμη στο 40%-50%-60%-85% αλλα το βαθος της αγορας ειναι τοσο μικρο σαν να λεμε οτι η εθνικη εχει πεσει στο 1 € αλλα αν παει κανεις να αγορασει μετοχες της θα βρει προς πωληση 10 ή 20 κομματια. Αυτο σημαινει οτι για να αγορασει κανεις ουσιαστικα Ελληνικα ομολογα θα πρεπει να αγορασει αρκετα ακριβοτερα απο αυτα που ακουτε και δημοσιευονται γιατι απλα ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ.


Αυτο και μονο σημαινει οτι τα ομολογα τεχνικα αξιζουνε τοσο. πραγματικα αξιζουνε πολυ παραπανω.


3. Ως κατοχος ομολογων του Ελληνικου δημοσιου τα αγορασα με σημαντικο discount πιστευοντας οτι το Ελληνικο κρατος θα καλυψει τις υποχρεωσεις του απεναντι στα φυσικα προσωπα. Αυτο ειναι και θεμιτο. Θα μπορουσα να επενδυσω τα χρηματα μου και σε μετοχες της Εθνικης στα 2 Ευρω και να πιστευω οτι καποια στιγμη θα ανακαμψει. Αυτο που δεν ειναι θεμιτο ειναι να υποστει ο Ελληνας ( παντα μιλαω για φυσικα προσωπα ) το οποιοδηποτε haircut οταν οι ξενοι επενδυτες δεν συμμετεχουνε.


Και μιλοντας για ξενους επενδυτες μιλαω για την ΕΚΤ η οποια αγορασε κατα μεσω ορο στο 85% και θα εισπραξει στο 100%. Οταν μιλαμε για την ΕΚΤ μην νομιζετε οτι μιλαμε για εναν φορεα. Η ΕΚΤ ειναι κανονικη τραπεζα με ισολογισμο και ιδια κεφαλαια. Απλα επιτελει θεσμικο ρολο. Για οσους δεν γνωριζουνε η ΕΚΤ εχει ιδια κεφαλαια μολις 6 ΔΙΣ Ευρώ. Ολες οι αλλες αγορες γινονται με δανεικα μιας και η ιδια μπορει να εκδιδει εγγυησεις και να εισπρατει δανεικα κεφαλαια ( παραγωγη χρηματος δηλαδη ).


Οταν λοιπον λεμε οτι η ΕΚΤ εχει αγορασει 60 ΔΙΣ ( απο οσο γνωριζω το ποσο ειναι ανω των 76 ) τοτε μιλαμε για ενα κοστος επενδυσης στα 51 ΔΙΣ και ενα κερδος στα 9 ΔΙΣ!!!! δηλαδη το 150% των ιδιων κεφαλαιων της. Να θυμισω εδω για οποιον δεν γνωριζει το 33% της ΕΚΤ ειναι εγγυημενο και καλυμενο απο το γερμανικο ΔΗΜΟΣΙΟ. Το υπολοιπο καλυπτεται και εγγυατε απο τις υπολοιπες χωρις της Ευρώπης μεταξυ των οποιων και η Ελλαδα.


Και λεω εγω ως ελληνας πολιτης. Γιατι εγω να υποστω haircut και να χασω τις αποταμιευσεις μου και η κατα τα αλλα θεσμικη ΕΚΤ να βγαλει και κερδος απο πανω. Αν ειναι να γινει haircut στους ιδιωτες τοτε θα πρεπει να γινει στο 100% των δανειστων.


Η με ποιο απλα λογια 360 ΔΙΣ εχει χρεος το εθνος μας τοτε haircut στα 180 και εγω πρωτος απο ολους θα συμετασχω στο εγχειρημα. Αλλα αυτο το " εξαιρειτε ο ενας, εξαιρειτε ο αλλος, εξαιρειτε ο τριτος " και τελικα θα την πληρωσει ο "μαλ..." δεν νομιζω οτι αξιζει τον κοπω. Εγω τουλαχιστον μαλ... δεν ειμαι και ας εχω μαλθακους πολιτικους.






Και κλεινοντας σχετικα με τα νομικα επιχειρηματα. Δεν προβλεπετε καμια νομικη διαφοροποιηση μεταξυ θεσμικων, φυσικων ή της ΕΚΤ. Συνεπως οτι ειναι να γινει θα γινει μεσω ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, γιαυτο και ζητανε εξαιρεση των φυσικων προσωπων γιατι ειναι αδυνατον να ρωτηθουνε ολοι. Διαφορετικα αν ψαξουνε νομικη λυση να επιβαλουνε haircut σε μεριδα μονο των δανειστων και υπαρξει εστω και ενας πολιτης που θα τους παει στα δικαστηρια να ξερετε οτι θα χασουνε και μαζι θα καταρευσει και ολη η παραμυθολογια της ΕΚΤ η οποια αν της επιβληθει haircut θα χασει το 150% των ιδιων κεφαλαιων της.






Απλα για να μην μας φλομωνουνε συνεχει φουμαρα. Χωρις Εθελοντικη βαση η ΕΚΤ παει περιπατο και το ξερουνε. Το χειροτερο δε ειναι οτι η ΕΚΤ εχει αγορασει ομολογα υψους ανω των 350 ΔΙΣ απο ολη την "κακια ευρωπη". ξερετε τι θα γινει αν χασει απο την Ελλαδα το 50% των Ελληνικων ομολογων ? Και για οποιον δεν το καταλαβε ποιο πανω οταν μιλαμε για ΕΚΤ μιλαμε για μια τραπεζα με 6 ΔΙΣ ιδια κεφαλαια και ολα τα αλλα ΔΑΝΕΙΚΑ με εγγυηση κατα 33% του ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ Δημοσιου το οποιο θα κληθει να πληρωσει και την ζημιά.


Φιλικα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου