Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΕΘΝΟΣ
Μελέτησε με πάθος την ελληνική μουσική παράδοση


Ενας από τους σπουδαιότερους ιστορικούς της μουσικής μας παράδοσης, δημοτικής και λαϊκής, ο μουσικός και συνθέτης Γιώργος Ε. Παπαδάκης έφυγε χθες το πρωί από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών.

Ο Γιώργος Ε. Παπαδάκης ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ιστορικούς της μουσικής μας παράδοσης, δημοτικής και λαϊκής


Εχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο, την οποία πολεμούσε εδώ και μία πενταετία, μη καταθέτοντας τα όπλα και ευρισκόμενος συνεχώς στις επάλξεις.

Εργάστηκε ως μουσικοσυνθέτης για το θέατρο και τον κινηματογράφο (μουσική σε 25 θεατρικά έργα και 30 ταινίες), ενώ παράλληλα δούλεψε με πάθος και με αντικείμενο τη συλλογή μουσικο-λαογραφικού υλικού που αφορά την ιστορία και εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής στην Eλλάδα, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη εξαιρετική ερευνητική δουλειά. Μάλιστα, η τελευταία του έρευνα είχε να κάνει με την προέλευση του ρεμπέτικου, ενώ το 1983 είχε εκδοθεί το πρώτο βιβλίο του με τίτλο «Λαϊκοί Πρακτικοί Oργανοπαίχτες».

Γεννημένος στα Χανιά, με μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, ο Γιώργος Ε. Παπαδάκης, από το 1988 έως το τέλος του, επιμελήθηκε την έρευνα και την έκδοση 20 δίσκων με καταγραφές παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Από το 1982 μέχρι το 1999 οργάνωσε και επιμελήθηκε τις καταγραφές παραδοσιακής μουσικής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που απέφεραν ένα ωφέλιμο υλικό καταγραφής που ανέρχεται σε 470 ώρες ή 3.650 μουσικά κομμάτια, από περίπου 200 μουσικούς σολίστες. Οι καταγραφές αυτές θεωρήθηκαν, από Eλληνες και ξένους ειδικούς, μοναδικές στο είδος τους.

Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το Διεθνές Βραβείο Μουσικής για την ταινία της T. Mαρκετάκη «Κρυστάλλινες νύχτες» (1992) και με το Βραβείο Μουσικής στο 42ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Λ. Παπαστάθη (2001). Διετέλεσε διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του B' Προγράμματος της EPA (1981), σύμβουλος του Τομέα Ψυχαγωγίας της ET1(1987), διευθυντής Προγράμματος της ET2, σύμβουλος της EPT A.E. για θέματα τέχνης και πολιτισμού (1993-1997), μουσικός υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος «Καταγραφή των Παραδοσιακών Μουσικών και Τραγουδιστών της Θράκης»(2000-2001) και μέλος του Συμβουλίου Κρίσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2002-2004). Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 3.30 μ.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΑΝΤ. ΚΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου