Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Σαν σήμερα - Καλάβρυτα, Δεκέμβρης

Άνδρες της 117 Μεραρχίας του γερμανικού στρατού ξεκουράζονται, ενω πίσω τους καίγονται τα Καλάβρυτα

Σαν σήμερα στα Καλάβρυτα το 1943, πόσο περήφανα θα είναι τα εγγόνια των Ναζί για τη σφαγή, το Δεκέμβρη του 1944 όταν ο λαός της Αθήνας έδινε τη μεγάλη μάχη ενάντια στον εδώ φασισμό και τον Αγγλικό ιμπεριαλισμό, το '59 στην Κύπρο και το '68 της μουσικής του Μάνου Λοίζου

1943 Η σφαγή των Καλαβρύτων. Γερμανικές δυνάμεις κατοχής και ταγματασφαλίτες συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες των Καλαβρύτων στην πλατεία και τους εκτελούν ομαδικά. Στο τέλος πυρπολούν και την ηρωική κωμόπολη. Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα ναζιστικά εγκλήματα κατά αμάχων στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1944 Το 3ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Αθήνας επιτίθεται ενάντια στις βρετανικές δυνάμεις που ήταν στρατοπεδευμένες στα Παραπήγματα (Αμπελόκηπους) και αιχμαλωτίζει σχεδόν ένα ολόκληρο Σύνταγμα. Την ίδια μέρα ο ΕΛΑΣ κυριεύει τα αεροδρόμια της Ελευσίνας και του Τατοΐου. Ο ΕΛΑΣ Πειραιά βάλλει κατά των θέσεων των Βρετανών και των Χιτών στο μέγαρο Σπυράκη και την Ηλεκτρική (Δεκέμβρης 1944).

1959 Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (που υποστηρίχθηκε από το Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Δημιουργίας) εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου με ποσοστό 66,85%. Ο Ιωάννης Κληρίδης (υποψήφιος της Δημοκρατικής Ενωσης που υποστηρίχθηκε και από το ΑΚΕΛ) έλαβε το 33,15%.

1967 Εκδηλώνεται βασιλικό στρατιωτικό κίνημα, το οποίο γρήγορα αποτυγχάνει. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για την προσπάθεια της αντικατάστασης της χούντας των «συνταγματαρχών» από τη χούντα των στρατηγών. Οπως είναι γνωστό, την ίδια περίοδο που η χούντα των «συνταγματαρχών» ετοιμαζόταν για το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος προετοίμαζε δικό του πραξικόπημα με την ηγεσία του ελληνικού στρατού.

1968 Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου με τίτλο «Ο σταθμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου