Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

"Εδώ δεν παραδίνεται κανείς!" Αναπαράσταση της απόβασης του Γκράνμα


Πηγή: Cubadebate


Κάθε 2 Δεκέμβρη γιορτάζεται στην Κούβα η απόβαση του πλοιαρίου Γκράνμα στη ΝΑ Κούβα, που σήμανε την έναρξη της τελικής φάσης της Κουβανικής Επανάστασης. Μεταξύ των εκδηλώσεων γίνεται αναπαράσταση της απόβασης των 82 ηρωικών μαχητών με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο στη βαλτώδη περιοχή της τότε επαρχίας Οριέντε, που πλέον φέρει το όνομα επαρχία Γκράνμα.


Το Cubadebate τιμά την επέτειο με ένα σκίτσο που αναπαράγει τη διάσημη φράση του κομαντάντε Χουάν Αλμέιδα: ¡Aquí no se rinde nadie! Εδώ δεν παραδίνεται κανείς! Την είπε στην πρώτη μάχη των ανταρτών στην περιοχή Αλεγρία ντε Πίο, όπου οι ταλαιπωρημένοι από την απόβαση -ο Τσε στο ημερολόγιό του την χαρακτήρισε με το γνωστό σαρκασμό του "ναυάγιο"- άνδρες του Φιντέλ αιφνιδιάστηκαν από τις δυνάμεις του Μπατίστα και είχαν σημαντικές απώλειες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκράνμα, φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων, ξένοι υπότροφοι και μαθητευόμενοι εργάτες της βιομηνίας νικελίου της Μόα, ακολουθούν τα βήματα εκείνων των αγωνιστών που στο όνομα της ελευθερίας αποφάσισαν να τα δώσουν όλα για την ελευθερία της Κούβας.

Μόνο που αυτή τη φορά η πορεία δε θα είναι αγωνιώδης, ούτε η ξηρά θα ανοιχτεί μπροστά τους σαν μοναχικό βουνό. Σήμερα, έχει στηθεί στο σημείο της απόβασης το μνημείο Πύλη της Ελευθερίας, απέναντι σε ένα ομοίωμα του πλοιαρίου Γκράνμα.

Το μέρος πλημμυρίζει κάθε χρόνο από νέους που τιμούν το γεγονός με ποιήματα, τραγούδια, χορούς και λουλούδια, κατά τη διάρκεια μιας γιορτής που θα μετατρέψει τα νέα μέλη του "εκστρατευτικού σώματος" σε καλλιτέχνες.


Στο Νικέρο, 57 χρόνια μετά, αυτή η απόβαση συμβολίζει το γεγονός της επανάστασης, αιώνιο φόρο τιμής και νεανικό αίμα που του χρωστάμε ευγνομωσύνη.
........
(Βρήκα στο fb και αυτό που αξίζει νομίζω τον κόπο)

Απόβαση από το Γκράνμα: 
Ο γκουαχίρο Κρέσπο γυρίζει πίσω να βοηθήσει τον Τσε, που έχει πάθει κρίση άσθματος.
«Έλα, άσε με να σε βοηθήσω».
«Όχι. Γιατί να με βοηθήσεις;»
«Γιατί είσαι κουρασμένος από την πορεία στον βάλτο».
«Τι μαλάκας! Να πας να βοηθήσεις τη μάνα σου καλύτερα! Εγώ ήρθα εδώ για να αγωνιστώ, δεν ήρθα για να με βοηθήσει κανένας».
Τελικά ο Κρέσπο καταφέρνει να του πάρει τον σάκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου