Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Μισθοί πείνας

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Τα στοιχεία για τους μισθούς, που έδωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν τη ραγδαία μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η μείωση αυτή επιβλήθηκε και με νόμους της κυβέρνησης, που άναψαν το πράσινο φως για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, την υπονόμευση των κλαδικών Συμβάσεων, τη διευκόλυνση των απολύσεων, κ.ά.

Αυτά και άλλα μέτρα αποτελούν ένα βασικό μέρος των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα που δεν αφορούν κυρίως στο μνημόνιο. Στόχος τους είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, επιδίωξη που βρίσκεται στις εξαγγελίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά που δεν αμφισβητεί και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούμενος στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο. Αυτές οι αντιδραστικές ανατροπές οδήγησαν ώστε σήμερα περίπου το 1/5 των εργαζομένων να αμείβεται με μεικτό μισθό κάτω από 500 ευρώ και το 20% των εργαζομένων να υποαπασχολείται μέχρι 20 ώρες τη βδομάδα, με μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Αυτή είναι η μισοδουλειά - μισοζωή που επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η διαχείριση της κρίσης για λογαριασμό του κεφαλαίου, όποια κυβέρνηση και αν τον διαχειριστεί, αφού είναι μια από τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση και την αναπαραγωγή της κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 43,37% των μισθωτών παίρνει μέχρι 800 ευρώ μεικτά. Πριν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την περικοπή του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ μεικτά, κατά 22% για τους άνω των 25 ετών και 32% για τους νέους, οι εργαζόμενοι -με εξαίρεση ένα 10% μερικώς απασχολούμενων- είχαν ως βάση μηνιαίο μισθό 800 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, η μισθολογική «βάση» των 800 ευρώ μεικτά μετατράπηκε με νόμο του κράτους σε μισθολογική «οροφή». Να για λογαριασμό ποιανού καταργήθηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις.

Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αναστραφεί αν αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία, όπως προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ούτε πρόκειται να αποκατασταθούν τα εισοδήματα στα προ κρίσης επίπεδα. Ούτε οι εργασιακές σχέσεις θα επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση. Αλλωστε, ο ίδιος λέει ότι η όποια αύξηση στους μισθούς εξαρτάται άμεσα από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Το βέβαιο είναι ότι το κεφάλαιο θέλει χαμηλούς μισθούς, σαν μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να κάνει επενδύσεις και να υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη.

Καμιά κυβέρνηση που κινείται εντός του στρατηγικού πλαισίου της ανταγωνιστικότητας, της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της ΕΕ, στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου, δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Η πάλη για την υπογραφή συμβάσεων και την ανάκτηση της ΕΓΣΣΕ στα προηγούμενα όρια, σαν βάση για την υπογραφή των κλαδικών, πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανασύνταξη δυνάμεων. Αυτός ο αγώνας σήμερα πρέπει να ανοίγει το δρόμο για την ωρίμανση της ανάγκης η πάλη να μην περιορίζεται μόνο στη διαπραγμάτευση των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης, αλλά να βάζει στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου