Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ- Βαθμιαία απελευθέρωση από το Γενάρη

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, με την οποία ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου για την άρση της παρεχόμενης προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση αύριο, Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενταγμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με σκοπό να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Παρασκευή και στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο.

Η τμηματική έναρξη των πλειστηριασμών από την 1η Γενάρη του 2014 αξιοποιείται εκβιαστικά προκειμένου να σύρουν λαϊκά νοικοκυριά στα γκισέ των τραπεζών, αναγκάζοντάς τα να κόψουν από στοιχειώδεις δαπάνες που αφορούν στην κάλυψη αναγκών της καθημερινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη δόση, κατά το μεταβατικό διάστημα του 2014, μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών τιμών (σήμερα ξεκινούν από 300.000 ευρώ) που ισχύουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επίσης, καταργείται η προστασία που ισχύει σε οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία (δεύτερη κατοικία, εξοχικά, γραφεία κ.ά.) για χρέη στις τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ.

Η βαθμιαία απελευθέρωση των πλειστηριασμών έχει στόχο την προστασία του συλλογικού συμφέροντος των τραπεζών αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα προκαλούσε νέες επισφάλειες στους τραπεζίτες, θα διόγκωνε και τις ανάγκες πρόσθετης «ανακεφαλαιοποίησης» και αυτό σε μια περίοδο που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ανταγωνισμοί γύρω από τους τρόπους διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας στην «ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική» απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση για την προωθούμενη ρύθμιση. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο τον κατευνασμό του φαινομένου καλεί τις τράπεζες σε επαγρύπνηση για τον «πρώιμο εντοπισμό αρνητικών εξελίξεων», σε «καθορισμό προτεραιοτήτων στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», στην «αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών, με σκοπό την εξεύρεση επιλογών που θα οδηγούν σε μακροχρόνια διατηρήσιμες λύσεις». Οι συγκεκριμένες αναφορές έχουν να κάνουν και με τα πολύ μεγάλα «κόκκινα» τραπεζικά και ομολογιακά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.

Απέναντι σ' αυτή την προοπτική το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή μια σημαντική τροπολογία για την προστασία της λαϊκής στέγης. Η τροπολογία έχει τίτλο: «Απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών τους».Η προστασία αφορά σε λαϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων, διαγραφή του 50% της οφειλής για στεγαστικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου