TA NEAonline
Με 23 από τα 27 κράτη μέλη της προχωράστη νέα Συνθήκη η Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατώτερη των προσδοκιών αποδεικνύεται η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να προχωρούν μαζί με την πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέα Συνθήκη που θα «κτίζει μία δημοσιονομική ένωσηικανή να προστατεύσει το ευρώ», απομονώνοντας τη Βρετανία.
Τα 23 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ενσωμάτωση και αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες με υποβολή των κρατικών τους προϋπολογισμών στην Κομισιόν, για να εξασφαλίσουν το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Σχεδιάζουν, μάλιστα την εκπόνηση της νέας Συνθήκης μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
Νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και ίδρυση Ταμείου διάσωσης
Έπειτα από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι 27 ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν μόνο να συμφωνήσουν στις αρχές ενός δημοσιονομικού συμφώνου και τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν από τις Βρυξέλλες ότι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν, στις αρχές ενός δημοσιονομικού συμφώνου.
«Σημειώθηκε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία, αλλά, μέχρι στιγμής, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν προχωρήσει στη συζήτηση επί της νομικής μορφής που θα έχει το δημοσιονομικό σύμφωνο» δήλωσε διπλωματική πηγή, η οποία, όπως
μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, επεσήμανε πως το νομικό πλαίσιο του σε εξέλιξη συμφώνου είναι πολύ πιθανό να προσκρούσει σε ποικίλες αντιδράσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο».
Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζει το προσχέδιο, «συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε σημαντικά ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος».
Στο νέο σύμφωνο, συνεχίζει, οι προϋπολογισμοί «θα είναι κατ' αρχήν ισοσκελισμένοι» με όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ. Στο μεταξύ νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία αν δεν ληφθούν αποφάσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.
Προσερχόμενη, εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι το κοινό νόμισμα «έχει χάσει σε αξιοπιστία, την οποία και πρέπει να αποκαταστήσουμε», προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινηθούν σε μία «δημοσιονομική ένωση σταθερότητας».
Οι ηγέτες των 27 συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης.
Στόχος των συνομιλιών των 27 είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των « 27 », με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Το βέτο Κάμερον στη νέα Συνθήκη
Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.
Ο ίδιος απείλησε ότι δεν θα επιτρέψει στα 23 κράτη μέλη να συνάψουν δική τους νέα Συνθήκη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφεύγοντας στην άσκηση βέτο .
«Οι θεσμοί της ΕΕ ανήκουν στην ΕΕ ανήκουν και στα 27 κράτη της» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Η απάντηση του Νικολά Σαρκοζί
«Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπέβαλε μία πρόταση που φαίνεται σε μας απαράδεκτη, ένα πρωτόκολλο της Συνθήκης που θα απαλλάσσει τη Βρετανία από έναν μεγάλο αριθμό οικονομικών ρυθμίσεων και κανόνων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως θεωρούμε ότι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται ακριβώς στην έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων. Αν θέλετε να μην είσαστε στη ζώνη του ευρώ αλλά να μετέχεται στις αποφάσεις για το ευρώ, ακόμα και να τις επικρίνετε, αυτό δεν είναι δυνατόν» τόνισε σε αυτή τη δήλωση απάντηση προς το βρετανό πρωθυπουργό ο γάλλος πρόεδρος.
Έτσι, στις χώρες μέλη που αναμένεται να μείνουν εκτός Συνθήκης είναι εκτός της Βρετανίας, η Ουγγαρία ενώ η Σουηδία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στα κοινοβούλιά τους.
Η νέα Συνθήκη μεταξύ άλλων θα ενισχύσει το ρόλο της Κομισιόν αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να επιβάλλει κυρώσεις στα «απείθαρχα» κράτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου