"Η" Online
Της Κατερίνας Κοσμά
Λεφτά με το τσουβάλι για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος
μοιράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ευελπιστώντας με τον τρόπο αυτό
να σταθεροποιήσει την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ, όπως επίσημα
ανακοινώθηκε, προχώρησε χθες στη μεγαλύτερη «ένεση ρευστότητας» καθώς
παρείχε σε 523 τράπεζες μέσω τριετών δανείων και επιτόκιο μόλις 1% το
ποσό των 489 δισ. ευρώ.
Αν και η συμμετοχή στις δημοπρασίες ήταν μεγάλη, αναλυτές εκτιμούσαν
ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη διατραπεζική θα μπορούσαν να
είχαν αντληθεί έως και 600 δισ. ευρώ.Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγορές έμειναν ασυγκίνητες. Τα κέρδη για τα μεγάλα χρηματιστήρια έφτασαν αρχικά στο 2%, ενώ το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,32 δολάρια. Στη συνέχεια όμως ο ενθουσιασμός ξεφούσκωσε. Οι δείκτες γύρισαν στο κόκκινο και το ευρώ διολίσθησε στα 1,3035 δολάρια.
Αναλυτής της ING επεσήμανε πως, ενώ το νούμερο των 489 δισ. ευρώ είναι πράγματι εντυπωσιακό, ο αριθμός των τραπεζών που συμμετείχαν στη δημοπρασία είναι μικρότερος από το 2009. «Είναι 523 έναντι 1.121 τότε», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό δείχνει ότι η συμμετοχή είναι λιγότερο ευρεία και ίσως πιο επικεντρωμένη στα τραπεζικά συστήματα της περιφέρειας της Ευρωζώνης». Άλλοι πάλι τόνισαν ότι η κίνηση αυτή της ΕΚΤ από μόνη της δεν αποτελεί λύση.
Το θετικό πάντως είναι πως ενώ μέχρι πρότινος, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δίσταζαν να εκμεταλλευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ, φοβούμενες το στίγμα και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην πορεία των μετοχών τους, η εικόνα έχει αρχίσει να αλλάζει γεγονός που σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στις ανάγκες αναχρηματοδότησης ύψους 720 δισ. ευρώ που θα έχουν τον επόμενο χρόνο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, εξέφρασε πάντως τη μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης Σαρκοζί για τη δέσμευση της ΕΚΤ να παρέχει για μια 3ετία ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Δήλωσε ακόμη ότι «η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ισχυρή απάντηση, που αίρει πολύ μεγάλο μερίδιο της πίεσης πάνω στα τραπεζικά ιδρύματα».
Σημειώνεται ότι στόχος της ΕΚΤ με την παροχή ρευστότητας είναι να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες - που σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να δανειστούν από τη διατραπεζική αγορά λόγω της κρίσης χρέους - έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση μεσοπρόθεσμα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οικονομολόγος της Commerzbank συμπλήρωσε πως υπάρχει και ένα δεύτερο επιχείρημα, να παίρνουν δηλαδή οι τράπεζες φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ για να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου