Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Kύπρος:Καλύπτονται οι ανάγκες μας για 210 χρόνια!

Σημερινή

  100 δις δολ. η αξία του κοιτάσματος αερίου

Το σημαντικό της ανακοίνωσης είναι ότι υπάρχει βεβαιότητα για την ύπαρξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, κάτι που αφορά και τους ίδιους τους επενδυτές, είτε αυτοί θα επενδύσουν στην υποδομή είτε από την πρώτη μέρα σε παρεμφερείς υπηρεσίες, δήλωσε χθες στο ΡΙΚ η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «η ποσότητα που ανακοινώνεται, από 5 μέχρι 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέσο όρο το 7, είναι μια σημαντική ποσότητα, αν σκεφτούμε ότι καθένα από αυτά αναλογεί με την κάλυψη των αναγκών της Κύπρου σε ηλεκτροπαραγωγή για 30 χρόνια, δηλαδή 30 επί εφτά αντιστοιχεί με τις ανάγκες της Κύπρου για 210 χρόνια».

«Ότι μιλάμε για δισεκατομμύρια και δεκάδες δισεκατομμύρια είναι σίγουρο. Να πούμε πρώτα ότι η τιμή του φυσικού αερίου
κυμαίνεται ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής και τον τρόπο διάθεσης, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή, αλλά αν θέλετε να δώσουμε μια ένδειξη αριθμών, αν υπολογίσουμε ότι 6000 από αυτά τα κυβικά πόδια αντιστοιχούν με ένα βαρέλι πετρελαίου από πλευράς ενέργειας, αυτά τα εφτά περίπου τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αντιστοιχούν με ένα δισεκατομμύριο βαρέλια γύρω στα εκατό δις ως αξία κοιτάσματος, με ένα πολύ ευρύ τρόπο προσέγγισης», εξήγησε η Υπουργός. Σε ό,τι αφορά τη μετέπειτα διαχείριση του κοιτάσματος, δηλαδή τον τομέα της επεξεργασίας, η κ. Αντωνιάδου δήλωσε πως ο ευρύτερος σχεδιασμός που αφορά το ενεργειακό κέντρο υπάρχει και επικεντρώνεται στην περιοχή του Βασιλικού.
Κόμματα: Χαμόγελο ευτυχίας και βλέμμα ανησυχίας
Θετικά υποδέχθηκαν τα κόμματα τα μαντάτα για τον γιορτινό μας «μποναμά». Με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, ωστόσο, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις εξέφρασαν και ανησυχίες για τη μέχρι στιγμής διαχείριση, προβαίνοντας παράλληλα σε συστάσεις για τη χάραξη ενεργειακής πολιτικής.
ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ανακοίνωση, αναφέροντας ότι, χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής, μπορεί δίκαια να χαρακτηριστεί ως ιστορική για την Κύπρο και το λαό μας στο σύνολό του. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη, η επιβεβαίωση ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντάσσει πλέον την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Πρωτίστως, όμως, πρόσθεσε, διανοίγει καινούριους ορίζοντες και ευοίωνες προοπτικές για τον τόπο και τον λαό μας.
«Θεωρούμε ότι τα επόμενα βήματα αναφορικά με την ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου θα πρέπει να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μακριά από τις όποιες τυμπανοκρουσίες και λεονταρισμούς», υπογράμμισε, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και μέσα σε πνεύμα ενότητας, συναίνεσης και συλλογικότητας να εργαστούν από κοινού για μεγιστοποίηση των οφελών για την Κύπρο και τον λαό μας.
Τέλος, ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του κόμματός του σε όλους όσοι διαχρονικά εργάστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα και συνεχάρη την κυβέρνηση Χριστόφια «για τους συνετούς, μεθοδικούς και επιδέξιους χειρισμούς της».
ΔΗΣΥ
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης από την εταιρεία Noble είναι χωρίς αμφιβολία εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική και θετική. «Πρόκειται για γεγονός, που επιβεβαιώνει πλήρως αυτούς που είχαν προωθήσει, διαχρονικά, την υπόθεση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και που αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία των συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ μας που είχαν συνομολογηθεί από τις κυβερνήσεις Κληρίδη και Παπαδόπουλου, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση», είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι αυτό που επείγει «είναι η χάραξη μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, η δημιουργία ενός αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου και η καθιέρωση διαδικασιών πλήρους διαφάνειας. Με επίγνωση ότι η ύπαρξη ενεργειακών αποθεμάτων δεν αποτελεί υποκατάστατο για μια νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική που να βασίζεται στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε στην ορθολογική και όχι στην πολιτική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου», αναφέροντας πως «μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι η σημερινή θετική εξέλιξη θα μετουσιωθεί σε πραγματικό όφελος για τον τόπο».
ΔΗΚΟ
Ιστορική ημέρα για την Κύπρο χαρακτήρισε το ΔΗΚΟ, διά του εκπροσώπου Τύπου Φώτη Φωτίου, τη χθεσινή. Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει, όπως ολόκληρος ο κυπριακός λαός, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «υπαγορεύει την ανάγκη για διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και συνετής στρατηγικής διαχείρισης του φυσικού μας πλούτου, που με τόση γενναιοδωρία μας έχει προικίσει η φύση. Το ζήτημα της ενέργειας είναι εξόχως εθνικό θέμα και υπερβαίνει κατά πολύ τόσο τους εναπομείναντες δεκατέσσερις μήνες της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και των διακυβερνήσεων που θα έρθουν». Πρόκειται, συμπλήρωσε, «για ένα θέμα μείζονος στρατηγικής σημασίας μακράς πνοής».
Το ΔΗΚΟ επανέλαβε την πρότασή του για από κοινού επεξεργασία μιας εθνικής στρατηγικής διαχείρισης του θέματος. Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «πρέπει να παραμεριστούν και να παρακαμφθούν οι όποιες έμμονες ιδέες, που δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία του θέματος και τα εθνικά συμφέροντά μας». Καταλήγοντας δήλωσε πως οι εξελίξεις υπαγορεύουν την υποχρέωση να συγχαρούμε όλους όσοι εργάστηκαν για να φθάσουμε εδώ: Τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση του και τη νυν κυβέρνηση.
ΕΔΕΚ
Ικανοποίηση εξέφρασε και η ΕΔΕΚ. Όπως δήλωσε ο Γραμματέας του κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης, τα αποτελέσματα των ερευνών διανοίγουν ελπιδοφόρες προοπτικές τόσο για το οικονομικό μέλλον της Κύπρου και του λαού μας όσο και για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την ορθή και δίκαιη λύση του εθνικού μας θέματος. «Οφείλουμε αυτή την ώρα να εκφράσουμε εκτίμηση σε όσους εργάστηκαν για την προώθηση πολιτικών και συνομολόγηση συμφωνιών για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κυβερνήσεις και αρμόδιους Υπουργούς. Αλλά και λειτουργούς του κράτους όπως ο Σόλων Κασίνης», πρόσθεσε. Η ΕΔΕΚ, παράλληλα, κάλεσε την Κυβέρνηση να κινηθεί με διαφάνεια και συλλογικότητα για χάραξη μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, με δημιουργία εθνικού φορέα ενέργειας. Ταυτόχρονα θεσμοί και μηχανισμοί όπως η ΔΕΦΑ και η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να τερματιστεί οποιαδήποτε προσπάθεια παραγκωνισμού και εξουδετέρωσής τους, κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

ΕΥΡΩΚΟ

Το ΕΥΡΩΚΟ ευχήθηκε όπως «τα ευρήματα των ερευνών στην υποθαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ να είναι θετικά, γιατί αυτό θα δημιουργήσει πολιτικές και οικονομικές προοπτικές για τον τόπο μας». Ωστόσο, ανέφερε σε ανακοίνωση, «η μέχρι στιγμής διαχείριση του θέματος από την Κυβέρνηση πλήττει τις προοπτικές αυτές σε βαθμό που να τις εκμηδενίζει». Το ΕΥΡΩΚΟ σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση υλοποιεί το όραμα της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλας Αντωνιάδου, της απαράδεκτης και έξω από κάθε πρόνοια του διεθνούς δικαίου, δήθεν συνδιαχείρισης του φυσικού πλούτου με τους Τ/κ ή ακόμα και της δήθεν συνεργασίας με την Τουρκία, καταντώντας τον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δικοινοτικό ζήτημα». Πρόσθεσε ότι «η λανθασμένη τακτική εφαρμόστηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος δημόσια δεσμεύτηκε προς όφελος των Τ/κ, χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν και βεβαίως χωρίς να συζητηθεί το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο». Τέλος, εκτιμά ότι η ανεύρεση αερίου πρέπει να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι να γινόμαστε μάρτυρες άσκησης επιπόλαιας πολιτικής, για προσωπικά πολιτικά και κομματικά οφέλη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

«Τα θετικά μηνύματα για την ποσότητα των αποθεμάτων που βρίσκονται στο οικόπεδο 'Αφροδίτη' δίνουν πια μια νέα δυναμική στη χώρα μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι. Μια δυναμική που μας επιτρέπει να βλέπουμε αισιόδοξα το μέλλον και ανοίγει καινούργιες προοπτικές που πρέπει να διαχειριστούμε με σύνεση, πάντα με γνώμονα την ευημερία της χώρας μας, σημειώνουν. «Σίγουρα όμως δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εμείς ως Οικολόγοι είμαστε πάντα έτοιμοι για να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου