Του Peter Coy πηγή:capital.gr
Οι Eυρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους για να αναζωπυρώσουν την ανάπτυξη, αλλά οι σκληροί κανόνες μείωσης του ελλείμματος τούς αποτρέπουν από το να χρησιμοποιήσουν το πιο προφανές εργαλείο: τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να διδαχτούν από την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία παρά τα περιστασιακά στραβοπατήματα, βρήκε τη σωστή φόρμουλα: "καύσιμα" τώρα, "φρένα" αργότερα.
Η Ευρώπη καταπνίγει την ίδια της την ανάπτυξη, επιμένοντας στην πρόωρη λιτότητα. Το πρώτο λάθος ήταν να συμφωνηθούν μη ρεαλιστικοί σκληροί στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος.
Το δεύτερο λάθος ήταν -μάλλον είναι- να επιμείνουν στη συμμόρφωση με τους στόχους αυτούς έστω και αν προκαλούν σημαντική βλάβη στην οικονομία της Ευρώπης.
«Για την αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να διατηρήσουμε αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε στις 2 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Herman Van Rompuy, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. "Εάν δεν το κάνουμε αυτό με συνεπή τρόπο, τότε θα τιμωρηθούμε από τις αγορές."
Ο Rompuy, ένας πραγματικός πιστός της ισχυρής Ένωσης, εξελέγη για μια δεύτερη θητεία διάρκειας 2,5 ετών κατά τη σύνοδο κορυφής. Αντί όμως η σκληρή γραμμή της Ένωσης να ενώνει τα έθνη, μάλλον τα διαχωρίζει. Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy περίμενε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής για να ανακοινώσει ότι αυξάνει το στόχο για το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ισπανίας στο 5,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, από 4,4%. Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ισπανίας διογκώνεται επειδή η οικονομία είναι αδύναμη -το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται στο 23%.
Ωστόσο, έπειτα από "συνομιλίες" με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Mario Monti, ο Rajoy άλλαξε ξανά την τακτική του και είπε ότι η Ισπανία θα μείνει προσηλωμένη στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Rajoy, εκπρόσωπος Λαϊκού Κόμματος που εξελέγη τον Δεκέμβριο, δεν υποχώρησε εντελώς. Είπε ότι η Ισπανία θα παρουσιάσει ένα "λογικό" πρόγραμμα δαπανών στις 30 Μαρτίου που θα βασίζεται σε «εύλογες» προβλέψεις.
Η Ευρώπη τα κατάφερνε καλύτερα από τις ΗΠΑ στα πρώτα στάδια της οικονομικής κρίσης. Αλλά έκανε πολύ λίγα για να ενισχύσει τις τράπεζες και απέσυρε πολύ σύντομα τα πακέτα στήριξης. Τώρα, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις ΗΠΑ δείχνουν πιο αποτελεσματικές -το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 8,3%. Η ανεργία στις 27 χώρες της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 10,1% τον ίδιο μήνα.
Οι πιο χρεωμένες χώρες της Ευρώπης δεν έχουν τα μέσα για να πυροδοτήσουν τις οικονομίες τους, ωστόσο οι πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, τα διαθέτουν. Αντίθετα οι τελευταίες μπαίνουν στο χορό της λιτότητας - επιδεινώνοντας το πρόβλημα αντί να το αμβλύνουν. Η Γερμανία κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος.
Καμία χώρα δεν μπορεί να εμφανίζει υψηλά ελλείμματα για πάντα. Αλλά το με το να θέτει ως στόχο τη δημοσιονομική συμμόρφωση, όταν η οικονομία παραμένει αδύναμη, η Ευρώπη προκαλεί μία οικονομική επιβράδυνση που καταπιέζει τα φορολογικά έσοδα, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να περιορίσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους και να εγλωβιστούν σε ένα θανατηφόρο καθοδικό σπιράλ.
O Coy είναι συντάκτης Οικονομικών του BusinessWeek Bloomberg.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου