Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Νότια Αφρική: «Έφυγε» ο Νέλσον Μαντέλα - Παγκόσμια συγκίνηση

902.gr

Ο ηγέτης του νοτιοαφρικανικού λαού πέρασε στην Ιστορία
«Κανείς δεν γεννιέται μισώντας τον διπλανό του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του ή του παρελθόντος ή της θρησκείας. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν, κι αν μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν και πώς να αγαπούν, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά από ότι το αντίθετό της» ανέφερε στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Μακρύς Δρόμος για την Ελευθερία» ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, που άφησε το βράδυ της Πέμπτης την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ έπειτα από πολύμηνη μάχη με λοίμωξη του αναπνευστικού σε ηλικία 95 ετών.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ν. Αφρικής, πρώην ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) ήταν ζωντανός θρύλος του πολυετούς αγώνα του νοτιοαφρικανικού λαού κατά του στυγνού, ρατσιστικού καθεστώτος «Απαρτχάιντ» και
ο θάνατός του ανακοινώθηκε χτες βράδυ από τον νυν πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα σημειώνοντας ότι «το έθνος μας έχασε τον πιο σημαντικό γιο του και ο λαός μας έναν πατέρα» εκφράζοντας παράλληλα εκ μέρους του νοτιοαφρικανικού λαού ευγνωμοσύνη για τις θυσίες ενός ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και αναγνώρισης.

Σε ανακοίνωσή του το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο σημειώνει ότι «η Νότια Αφρική και ολόκληρος ο κόσμος έχασε έναν κολοσσό και την επιτομή της ταπεινότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ελευθερίας. Η ζωή του μας δίνει θάρρος να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο ώστε να καταπολεμήσουμε την πείνα και την φτώχεια».

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο θάνατος του μεγάλου Νοτιοαφρικανού ηγέτη προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση. Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στους οικείους του και τον νοτιοαφρικανικό λαό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κατάφερε περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος. Δεν ανήκει πλέον σε εμάς αλλά στους αιώνες». Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξήρε το νικηφόρο αγώνα του Μαντέλα κατά του Απαρτχάιντ και τη «συμβολή του στον αγώνα για την πρόοδο του ανθρώπου». Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα «γίγαντα δικαιοσύνης που ενέπνευσε τον αγώνα ενός λαού για έναν καλύτερο κόσμο».

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι ο αγώνας του πρώην ηγέτη «έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο.Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εξήρε το έργο του Νέλσον Μαντέλα λέγοντας ότι αποτέλεσε «παράδειγμα για την ανθρωπότητα και η κληρονομιά του θα εμπνεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τονίζοντας ότι το μήνυμά του για συμφιλίωση «τελικά οδήγησε σε μια νέα, καλύτερη Νότια Αφρική». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, εξέφρασε βαθύτατη θλίψη λέγοντας πως «σήμερα έσβησε ένα από τα δυνατότερα φώτα της εποχής μας».

Σύντομο βιογραφικό ενός μεγάλου ηγέτη

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιούλη 1918 στο Τρανσκέι της Ν. Αφρικής και αποφοίτησε από τη νομική του πανεπιστημίου Witwatersrand για να ενταχθεί δυναμικά στο πλευρό του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) το 1944. Σύμφωνα με τον Βρετανό πανεπιστημιακό ιστορικό Στέφεν Ελις, που επικαλείται στοιχεία από μυστικές συναντήσεις στελεχών του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP), ο Νέλσον Μαντέλα ήταν μέλος του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ ήδη από τη δεκαετία του '60.

Το 1960 το ANC κηρύσσεται παράνομο από το ρατσιστικό καθεστώς των Αφρικάνερς, γεγονός που ατσαλώνει τη θέληση του Μαντέλα για κλιμάκωση του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 12 Ιούνη 1964 μαζί με άλλους επτά συναγωνιστές καταδικάζεται σε ισόβια και στέλνεται στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν όπου μένει ως το 1982 οπότε μεταφέρεται στις φυλακές του Πόλσμουρ μέχρι τις 11/2/90 καθώς απελευθερώνεται με απόφαση του τότε προέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, εξαιτίας ώριμων πολιτικών εξελίξεων. Το Δεκέμβρη του 1993 βραβεύτηκε από κοινού με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η ανάδειξή του στον προεδρικό θώκο το 1994 φούντωσε τις ελπίδες του νοτιοαφρικανικού λαού για ουσιαστική αλλαγή στη βελτίωση της ζωής του που ως τότε ταλανιζόταν από ρατσισμό, ακραία φτώχεια και τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες. Ο Νέλσον Μαντέλα αποσύρθηκε από το δημόσιο βίο το 2004. Εδώ και χρόνια υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας και λοίμωξη του αναπνευστικού, που τον ταλαιπώρησε έως και στις 5 Δεκέμβρη 2013, οπότε άφησε την τελευταία του πνοή.

Το ΚΚΕ για το θάνατο του Ν.Μαντέλα

Ανακοίνωση εξέδωσε τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕγια το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα. Αναλυτικά αναφέρει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, αγωνιστή, συμβόλου της πάλης ενάντια στο Απαρτχάϊντ, πρώην προέδρου του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσου και πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Νότιας Αφρικής σε πολυφυλετικές εκλογές.

Ο «Μαντίμπα», όπως τον αποκαλούσαν τα λαϊκά στρώματα, ταυτίστηκε με τον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και τις φυλετικές διακρίσεις, ενάντια στην πείνα και τη φτώχεια.

Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσσου –πολιτικό και ένοπλο- ενάντια στο Απαρτχάιντ και για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε επί 27 χρόνια. Συνεργάστηκε στενά με το Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, στο πλαίσιο της συμμαχίας, και έδρασε πλάι πλάι με ιστορικά στελέχη του, όπως ο Τζο Σλόμπο και ο Κρίς Χάνι. Για αυτή του τη δράση τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το μετάλλιο Λένιν όπως και με το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ το Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ το 1998 του απένειμε το βραβείο ειρήνης «Κρίς Χάνι».

Η κληρονομιά των λαϊκών αγώνων, στους οποίους συμμετείχε και πρωτοστάτησε ενάντια στις διακρίσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανισότητες, βρίσκει σήμερα έκφραση, νόημα και σκοπό στην πάλη των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων της Νότιας Αφρικής και όλου του κόσμου ενάντια στα μονοπώλια, την εκμετάλλευση και τον καπιταλισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου