Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η Βόρεια Χαλκιδική σε θέση μάχης


Οπως βλέπουμε τελευταία το θέμα της μεταλλουργίας στη Χαλκιδική  επανέρχεται και οι κατοικοι της περιοχής  είναι ανάστατοι με αυτά που σχεδιάζονται πάνω απ' το κεφάλι τους. Η περιοχή τους έχει μπεί στο στόχαστρο των διεθνών χρυσοθήρων και των πολυεθνικών του μετάλλου και ένας νέος ξεσηκωμός ετοιμάζεται μετά τη νίκη τους στη δεκαετία του '90 με την περίπτωση του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα. Δημοσιεύουμε ένα παλιό άρθρο του 2010 μαζί με ένα ενδιαφέρον σχόλιο του antigold που θα βοηθήσουν να πάρουμε μιά γεύση της κατάστασης. Οι λόγοι βεβαια που το ζήτημα ξαναγυρίζει τόσο καυτό είναι απλοί. Τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί με τις τιμες του χρυσού να είναι στα ύψη και με τον εργασιακό μεσαίωνα που θεμελιώνει η τρόικα μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να εξελίσσεται. Διαμορφώνεται όπως θα έλεγαν κι οι αγορόδουλοι ένα "θετικό επενδυτικό περιβάλλον" κοινώς μυρίζει χρήμα.  Το βίντεο ειναι από τις απίστευτες κινητοποιήσεις της περασμένης Κυριακής που δείχνουν οτι ο λαός της περιοχής δεν θα κάτσει καθόλου με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθήσει τον τόπο του να καταστρέφεται και να δηλητηριάζεται.

Να πούμε για όσους δεν το ξέρουν οτι το Δασαρχείο Αρναίας (δασαρχείο της περιοχής) είναι το πρώτο σε ποσότητα ξυλείας σε ολη την Ελλάδα. Τα δάση είναι τοσο πυκνά που κάποιες στιγμές δεν ξέρεις αν είναι μέρα ή αν έχει σκοτεινιασει. Για τις θάλασσες δε χρειάζεται να πούμε. Παρ'όλα αυτά η Β.Χαλκιδική, όλος αυτός ο υπέροχος τόπος είναι χαρακτηρισμένος από τη δεκαετία του '50(μεταλεία Μποδοσάκη) ως βιομηχανική περιοχή.

  "Χρυσή" κόλαση στη Βόρεια Χαλκιδική

Η εξόρυξη χρυσού δεν είναι μια αθώα υπόθεση με χρυσοθήρες που πλένουν κόκκους χρυσού με καθαρό ποταμίσιο νεράκι όπως νομίζουν κάποιοι που δεν ξέρουν.
Η περιεκτικότητα των κοιτασμάτων σε χρυσό πια, είναι της τάξης του 0,5 γρ/τόνο έως 12γρ/τόνο μεταλλεύματος!
Αυτό σημαίνει ότι για 1 τόνο χρυσού χρειάζονται 6,5 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος!!!Δηλαδή πόσο βουνό; Πόση ζωή; Πόσα ποτάμια και υπόγειες πηγές;Πόσα νεκρά ζώα και κατεστραμμένοι βιότοποι;Και βέβαια πόσα άρρωστα δικά μας παιδιά;


Γιατί άραγε όλο και πιο πολλοί μιλούν για τρομερό έγκλημα εναντίον της Χαλκιδικής;
Ε λοιπόν όχι.Δεν πρόκειται για κάποιες συνηθισμένες ή "βλακώδεις μεταμοντέρνες οικολογικές ανησυχίες".
Ακόμη και εκείνοι που είχαν σοβαρες αμφιβολίες πριν από 10-15 χρόνια για το τί σημαίνει η εξόρυξη χρυσού, τώρα ξέρουν τι θα συμβεί.Τους το λέει η καταστροφή στην Μπάια Μάρε στη Ρουμανία πριν από 10 χρόνια με την κατάρρευση φράγματος αποβλήτων και την φοβρή μόλυνση του Δούναβη.Τους το φωνάζουν τόσα πρόσφατα 'ατυχήματα' σε χώρες όπως η Ουγγαρία.Το κάνει όλο και πιο φανερό ο τρόπος που αντιμετωπίζεται "η κρίση σαν ευκαιρία", όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες τα ζητούν όλα χωρίς καμιά προδιαγραφή και ελάχιστους και "τυπικούς" μόνο ελέγχους.
Βράζουν τα χωριά της Β.Χαλκιδικής με τη στημμένη διαβούλευση που άρχισε και θα διαρκέσει 6 μήνες(!), ενώ στις 4 Δεκέμβρη το απερχόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο(!) θα πάρει αποφάσεις για την τύχη της "επένδυσης"  Χρυσού.
Τι νόημα έχει η "διαβούλευση" όταν οι αποφάσεις θα έχουν ήδη παρθεί από ανθρώπους που δεν θα έχουν προλάβει έστω ελάχιστα να ενημερωθούν και να μετρήσουν τις συνέπειες και τους όρους και μάλιστα από ένα απερχόμενο Νομαρχιακό συμβούλιο;

Εξόρυξη χρυσού σημαίνει ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
Και μάλιστα σε μια πανέμορφη ,ολοζώντανη και χρήσιμη για την Ελλάδα περιοχή όπως η Βόρεια Χαλκιδική.Εκεί που ένα καταπράσινο βουνό (το 1ο σε ποσότητα ξυλείας Δασαρχείο της Ελλάδας βρίσκεται στην περιοχή) βουτάει σε καταγάλανα νερά, ο τόπος θα γεμίσει κρατήρες, βουνά από μεταλλεύματα και λίμνες με επικίνδυνες τοξικές ουσίες όπως το κυάνιο.

Η εξόρυξη χρυσού δεν είναι μια αθώα υπόθεση με χρυσοθήρες που πλένουν κόκκους χρυσού με καθαρό ποταμίσιο νεράκι όπως νομίζουν κάποιοι που δεν ξέρουν.
Η περιεκτικότητα των κοιτασμάτων σε χρυσό πια, είναι της τάξης του 0,5 γρ/τόνο έως 12γρ/τόνο μεταλλεύματος!
Αυτό σημαίνει ότι για 1 τόνο χρυσού χρειάζονται 6,5 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος!!!Δηλαδή πόσο βουνό; Πόση ζωή; Πόσα ποτάμια και υπόγειες πηγές;Πόσα νεκρά ζώα και κατεστραμμένοι βιότοποι;Και βέβαια πόσα άρρωστα δικά μας παιδιά;

Πολλοί νομίζουν ότι ο κόσμος εκεί θα το αφήσει να περάσει έτσι.Ειναι πολύ γελασμένοι.
Οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας που έζησε έναν πραγματικό πόλεμο και μια κατάσταση πολιορκίας πριν 15 χρόνια  ξέρουν καλά τι συμβαίνει και δείχνουν δρόμους.Τοτε το κράτος υπέστη τη μεγαλύτρη ήττα στην ιστορία του και τελικά ο αγώνας κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή.Το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάνθηκε οτι η επένδυση ήταν επικίνδυνη και την έκοψε.
Τότε οι κάτοικοι της περιοχής χωρίς να εχουν τίποτα στα χέρια τους, πάλεψαν μέσα σε μια ατμόσφαιρα αστυνομοκρατίας, τρομακρατίας και φόβου και κατάφεραν με πραγματικές μάχες να διώξουν την κόλαση μακριά τους.
Τώρα έχοντας απόφαση Συμβουλίου Επικρατείας, τι περιμένει κανείς να κάνουν και μαλιστα οταν πλέον η επένδυση καταστρέφει όχι ένα αλλά πολλά χωριά της περιοχής;
Κυριακή κοντη γιορτή...
Κι όπως έλεγε το συνθημα στην πρόσφατη διαδήλωση πο έγινε "Εξόρυξη δε γίνεται μην τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες"

Δείτε  την ταινία-ντοκυμανταίρ "Κυνήγι θησαυρού "  με την πολεμική ατμόσφαιρα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής τη δεκαετία '90 και τη νίκη των κατοίκων.(Μετά την 1 ώρα 17 λ. εξηγεί επαρκέστατα τι σημαίνει αυτή η "επένδυση" για τον τόπο)

*"Κυνήγι θησαυρού": http://video.google.com/videoplay?docid=2826516547295546024#

Σχόλιο από το antigold:
 Εγώ θα συμπληρώσω μόνο ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο κακά... είναι χειρότερα!! Η "επένδυση" έχει αλλάξει...

Δεν μιλάμε πλέον για μια "απλή"(!!!) μεταλλουργία χρυσού όπως επί TVX. Αυτά ήτανε πταίσματα μπροστά σ'αυτό που πάει να γίνει τώρα. Η μελέτη που είναι τώρα σε "διαβούλευση" περιλαμβάνει συγκρότημα πυρομεταλλουργίας χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου -μέσα σε δάσος, 1500-2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, 300 μέτρα από τον οικισμό του Στρατωνίου. Οι βαρύτερες βιομηχανίες του κόσμου όλες συγκεντρωμένες στην "τυχερή" Β. Χαλκιδική... Η καμινάδα θα έχει ύψος 60 μ.! 
Μιλάμε επίσης για επιφανειακά μεταλλεία (σωστή η φωτογραφία!) σαν αυτά της Χιλής, της Ινδονησίας και της Παπούα Νέα Γουινέα, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πάνω στο παρθένο δάσος που είναι ο υδατοταμιευτήρας όλης της Χαλκιδικής.

Λες να ξεθάψουμε το τομαχωκ;Το βίντεο από την Κυριακή 25/3
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου