Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τι συμβαίνει τελικά με την ΠΓΔΜ;

inprecor


της Kassandra

Άλλη μια σύνοδος του ΝΑΤΟ, αυτή που πρόκειται να γίνει τον Μάιο στο Σικάγο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα γίνει χωρίς ούτε καν να τεθεί θέμα συζήτησης για ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ούτε ακόμα και με την προσωρινή ονομασία της χώρας. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης Γκρούεφσκι για την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης που ήταν υπέρ των Σκοπίων και ζητούσε από την Ελλάδα να σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, και να μην ξανα-μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς δεν χρησίμευσε στα Σκόπια. (Όπως είχαμε γράψει η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν δεσμευτική, έχει μόνο συμβολική σημασία, και σίγουρα δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι). (1)
Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι ( η ΠΓΔΜ) δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας και δεν προβλέπεται στη διαδικασία της διεύρυνσης και της αποδοχής νέων     μελών. «Όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ λαμβάνονται με τη συναίνεση και αυτή περιλαμβάνει και την Ελλάδα», είπε και ξεκαθάρισε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να λάβει πρόσκληση για ένταξη εάν δεν υπάρξει αμοιβαία λύση στο όνομα με την Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Πολ Γουόλερς, επεσήμανε ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας προβάλλει αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και επεσήμανε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της Συμμαχίας. Ο κ. Γουόλερς ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ αποφασίζει μόνο του ποιες χώρες θα κάνει δεκτές στους κόλπους και ότι κανείς άλλος παράγοντας δεν μπορεί να έχει ανάμειξη στις αποφάσεις της Συμμαχίας.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που υποτίθεται ότι θέλουν η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζουν μάλλον πολύ χαλαρά το θέμα. Στην πραγματικότητα, αν και επίσημες εκθέσεις κάνουν λόγο για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται για να υπάρξει λύση. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος κ. Νίμιτς  επανέλαβε ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα της ονομασίας απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σχετίζεται με την περιοχή και την ασφάλεια, αλλά όπως όλα δείχνουν, τέτοιες δηλώσεις γίνονται απλώς για να γίνονται. Απόδειξη ότι επί τόσα χρόνια δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα βήμα προόδου και η τελευταία επίσκεψη του κ. Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα δεν πρόσθεσε τίποτα το καινούργιο. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Γκρούεφσκι κλιμακώνει την εθνικιστική της πολιτική η οποία:
Α) Δεν βοηθά στην μείωση των εντάσεων στο εσωτερικό της χώρας όπου τα περιστατικά εθνοτικών  συγκρούσεων μεταξύ Σλάβων και Αλβανών πληθαίνουν.
Β) Δίνει αφορμές σε γείτονες της ΠΓΔΜ να θέτουν υπό απειλή την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ακόμη και την ύπαρξη της
Γ) Απομακρύνει την πιθανότητα μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, άρα και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που υποτίθεται ότι επιθυμούν διακαώς τα Σκόπια, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάλυσης της ΠΓΔΜ.
ΕΘΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση για την    Ενσωμάτωση (DUI) των Σκοπίων, Αλί Αχμέτι, (2) που σχεδόν κάθε εβδομάδα έχει συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Πωλ Γουόλερς λέει ότι  δύο είναι οι επιλογές  του κόμματος του, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό   των Σκοπίων, μετά την παταγώδη αποτυχία να λάβει  η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Σικάγου: η πρώτη είναι η επανεξέταση της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση και η δεύτερη είναι η επιδίωξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.
Παράλληλα αναφερόμενος  στις εθνοτικές συγκρούσεις στην χώρα ο εκπρόσωπος  του DUI είπε χαρακτηριστικά: « Τα Σκόπια θα γίνουν Βηρυτός και  η χώρα Λίβανος, αν δεν ληφθεί μέριμνα για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών» και συνέχισε: « Η εθνοτική σύγκρουση θα μας κάψει όλους».
Από τις αρχές Φεβρουαρίου είχαμε μια σειρά ανησυχητικών περιστατικών στην γειτονική χώρα όπως: τον εμπρησμό ενός χριστιανικού ναού και μιας μονής, πιθανότατα από ισλαμιστές εξτρεμιστές Αλβανόφωνους ή τουρκόφωνους, την δολοφονία δύο Αλβανών από Σλάβο αστυνομικό στο Γκόστιβαρ,  επιθέσεις Αλβανών σε φορτηγό το οποίο οδηγούσε Σλάβος κάτοικος της χώρας, σειρά επεισοδίων κυρίως μεταξύ μαθητών των δύο εθνοτήτων μέσα σε αστικά λεωφορεία των Σκοπίων με ξύλα και λοστούς, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία…
Ομάδα νεαρών στο κέντρο της αλβανικής πόλης  Μπούρελ διαμαρτυρήθηκε για τις επιθέσεις των Σλάβων κατά των Αλβανών κατοίκων των Σκοπίων, ποδοπατώντας και καίγοντας τη σκοπιανή σημαία. Και μια ομάδα που είναι γνωστή ως «Χριστιανική Οργάνωση» και έχει εκφράσει δημόσια τη ρατσιστική τάση της, δημοσίευσε ένα βίντεο με το κάψιμο της αλβανικής σημαίας και εκκλήσεις. υπέρ της ενότητας των Χριστιανών εναντίον των Αλβανών,  ζητώντας την εξαφάνισή  τους.
Η αστυνομία μέσα σε μία μόνο εβδομάδα  κατέγραψε πάνω από 20 επεισόδια μεταξύ νεαρών από τις δύο μεγαλύτερες εθνοτικές κοινότητες στη χώρα, τα οποία, σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων, σε μεγάλο βαθμό έχουν διεθνοτικό υπόβαθρο.
Υπό το φόβο μάλιστα να μεταφερθούν στους αγωνιστικούς χώρους τα επεισόδια μεταξύ Σλαβομακεδόνων και αλβανόφωνων νεαρών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της ΠΓΔΜ ανέβαλε το ντέρμπι μεταξύ των ομάδων Σκέντιγια από το Τέτοβο και Βαρντάρ Σκοπίων, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί την περασμένη Πέμπτη, στο γήπεδο της πρώτης.
Το αλβανικό κόμμα DPA  κατάγγειλε το κυβερνών κόμμα  του Γκρούεφσκι για ενθάρρυνση των γεγονότων αυτών, ενώ το VMRO-DPMNE ανταπάντησε ότι  οι Αλβανοί βουλευτές είναι γεμάτοι  από μίσος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντα οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού  των Σκοπίων, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι (3) ο οποίος  σε συνέντευξή του  στη βουλγαρική τηλεόραση BTV, είπε  ότι Τα Σκόπια θα γίνουν, σύντομα,  το τρίτο αλβανικό κράτος, μαζί με το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Αυτό θα συμβεί μέσα σε 10-20 χρόνια, είπε. Σύμφωνα με τον πολιτικό αυτόν, που θεωρείται ως πατέρας του σύγχρονου κράτους των Σκοπίων, το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία και η ΠΓΔΜ δεν λειτουργούν ως ανεξάρτητα κράτη. Και αυτό θα προκαλέσει ένα νέο ψήφισμα, θα αποτελέσει μια νέα διάταξη των Βαλκανίων κάποια μέρα. Ο Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι  δεν πιστεύει ότι θα γίνει πόλεμος.  Όμως τα προβλήματα της ΠΓΔΜ  δεν περιορίζονται μέσα στα όρια αυτού του μικρού κράτους που έκανε την εμφάνισή του με την διάλυση της πρ. Γιουγκοσλαβίας.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ  ΑΛΒΑΝΙΑ
Με αφορμή την απόφαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων να μην εγκρίνει ως εθνική γιορτή την 28η Νοεμβρίου, εορτή της σημαίας για τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, το κόμμα για τη Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα( PDIU) στην Αλβανία, κατήγγειλε την πλειοψηφία της συνέλευσης των Σκοπίων ότι  η πολιτική που ακολουθεί  είναι σλαβική  και απορρίπτει τα δικαιώματα των Αλβανών, οι οποίοι αποτελούν συστατικό στοιχείο της κοινωνίας σε αυτήν τη χώρα.  Το Κόμμα καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ασκήσει θετική επιρροή στους αξιωματούχους των Σκοπίων να τερματιστεί αυτή η κατάχρηση, όπως την χαρακτηρίζει, και τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από ποια χώρα είναι, να δράσουν αποφασιστικά και ενιαία για την διατήρηση των δικαιωμάτων των Αλβανών των             Σκοπίων.
Επίσης, Αλβανικοί Σύλλογοι και οπαδοί  του εθνικιστικού κινήματος ‘Κόκκινο Μαύρο’ πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρεσβεία των Σκοπίων στα Τίρανα, για τα πρόσφατα επεισόδια βίας κατά πολιτών αλβανικής καταγωγής στα Σκόπια. Στην  ανακοίνωση των συλλόγων κατηγορείται  η  αστυνομία των Σκοπίων ότι αφήνει τους δράστες των επιθέσεων κατά των Αλβανών να κυκλοφορούν ελεύθερα και κάνουν έκκληση «να αποκατασταθούν  οι αλβανικές περιοχές των Σκοπίων στο κράτος καταγωγής τους, στην Αλβανία και να καταστεί δυνατή η αλβανική εθνική εδαφική επανένωση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Να ζήσουν οι Αλβανοί σε ένα ενιαίο κράτος  θεωρεί ως καλύτερη λύση και ο
πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, πρώην ηγέτης του UCK, Χασίμ Θάτσι (5) ο οποίος  δήλωσε ότι εάν υπάρχει σχέδιο αλλαγής των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, τότε η καλύτερη λύση είναι οι Αλβανοί να ζήσουν σε ένα ενιαίο κράτος. Ο Χασίμ Θάτσι αναφέρεται στις συζητήσεις που ήδη γίνονται για  αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.
«Όσον αφορά το πρόσχημα της αλλαγής των συνόρων, διεμήνυσα προς τους διεθνείς φίλους της κυβέρνησης,  στέλνοντας, επίσης,  ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους θεσμούς και τους πολίτες ότι ο καλύτερος και ο ευκολότερος τρόπος θα ήταν οι Αλβανοί να μπορέσουν να ζήσουν σε ένα ενιαίο κράτος», δήλωσε ο Θάτσι απαντώντας στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που του τέθηκαν στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου. Επανέλαβε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει αυτονομία στο βορρά.
και  ότι η παραμονή στην επικαιρότητα των σερβικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο είναι   επικίνδυνη.
Νωρίτερα  σε στήλη της εφημερίδας ‘Λάιμ’ ο Τζαβίτ Χαλίτι, (6) στενός συνεργάτης του Θάτσι και μέλος της ηγετικής ομάδας του UCK, σήμερα αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, έγραψε ότι αν οι Σέρβοι κατέβουν μέχρι τη Μιτρόβιτσα- Κοσόβσκα, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα είναι ικανοποιημένοι  με την αποδοχή μόνον  του Πρέσεβο, αλλά θα απαιτήσουν  την ιστορική ενότητα  του πρώην βιλαετιού του Κοσσυφοπεδίου  που είχε πρωτεύουσα       τα        Σκόπια.(2)

«Νομίζω ότι η αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και με αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας  θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και το Κοσσυφοπέδιο θα απαιτήσει να ταυτιστεί με τα όρια του παλαιού βιλαετιού που είχε πρωτεύουσα τα Σκόπια», προειδοποιεί .
Αυτή η άποψη του Χαλίτι, περί αποκατάστασης του ιστορικού βιλαετιού  με πρωτεύουσα τα Σκόπια, συμπίπτει με τις απόψεις του προέδρου του Συνδέσμου Βετεράνων Πολέμου  του (UCK), Φαζλί Βελίου, ο οποίος δηλώνει  ότι όποια αλλαγή συνόρων του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει αλλαγές             που σήμερα     είναι αδιανόητες.
Απόψεις με τις οποίες συμφωνούν και αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ που περισσότερο φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο «Συμφωνούμε με τη θέση, ότι η αλλαγή  των συνόρων, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και επιμένουμε στην άποψη ότι πρέπει να  παραμείνουν ως έχουν μέχρι την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου τους διεθνείς μηχανισμούς, ΟΗΕ, ΕΕ και του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο  Μπουγιάρ Οσμάνι εκπρόσωπος του κόμματος    DUI των Σκοπίων.
Στις 2 Δεκεμβρίου  2011 η γνωστή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ των Σκοπίων (7) έγραφε:
Η προσπάθεια της υλοποίησης της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας κατά τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία του αλβανικού κράτους, που συμπληρώνονται το 2012, υποδηλώνει ότι  τα Σκόπια θα πρέπει να πουν αντίο στον ενιαίο χαρακτήρα του πολυεθνικού κράτους και της κοινωνίας με τα πολλαπλά μηνύματα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, όπως αυτά παρουσιάζονται από ορισμένα σοβαρά αλβανικά συμβάντα
Και συνεχίζει:
Οι Αλβανοί και οι Σλάβοι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί αλλά διαφωνούν  για  τις αιτίες και τις προτεινόμενες πιθανές λύσεις.
Μέσα σε λίγες ημέρες η εθνική σημαία των Σκοπίων κάηκε δύο φορές: μία στο Κοσσυφοπέδιο στο παιχνίδι της Κυριακής και στην πόλη των Σκοπίων κατά την Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας.
Στο Τέτοβο τα γκράφιτι έχουν φυτρώσει στους δρόμους από  άτομα αλβανικής καταγωγής και το σύνθημα έπεσε προχθές στο γήπεδο ότι  «Τα Σκόπια θα τελειώσουν το 2012» και συγχρόνως σήκωναν την αλβανική σημαία.
Το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, DUI,  την Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας, αρνήθηκε να  τοποθετήσει το έμβλημα της αλβανικής σημαίας – το δικέφαλο αετό- σε διαστάσεις μικρότερες από την σημαία του κράτους ( όπως αυτό προβλέπεται από το νόμο).
Επιπρόσθετα, ο αρχηγός του άλλου αλβανικού κόμματος Τάτσι, κάλεσε την (αλβανική) αντιπολίτευση να ενωθεί πίσω από μια πλατφόρμα για μια νέα Σλαβο-Αλβανική Συμφωνία για Ομοσπονδιοποίηση του κράτους και ο Νεφζάτ Χαλίλι έθεσε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της  (αλβανικής) Ιλλυρίδας…(8)
ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Με τις εθνοτικές συγκρούσεις να πολλαπλασιάζονται, με τις εθνικιστικές αλβανικές οργανώσεις και τους γνωστούς ηγέτες του UCΚ, που σήμερα κατέχουν πολιτικές θέσεις, να μην κρύβουν τις προθέσεις τους, η απειλή μιας νέας  σύγκρουσης  πλανιέται πάνω από τα Βαλκάνια.
Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ φαίνεται  να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης  και να κινδυνεύει κυριολεκτικά με εξαφάνιση από τον χάρτη, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης των Σκοπίων.  Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ενεργεί σαν να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει , θέτει στόχους (ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ) που η ίδια υπονομεύει και συνεχίζει, χωρίς ουσιαστικό λόγο, με εθνικιστικές κορώνες, να συμμετέχει στον εθνικιστικό πυρετό που πλήττει την χώρα και να συντηρεί  την στείρα αντιπαράθεση για το θέμα του ονόματος  με την χώρα μας-την μόνη δηλ. χώρα που δεν απειλεί τα Σκόπια . Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την πολιτική αυτή «ανοίγει την πόρτα» σε όσους επιθυμούν την διάλυση της ΠΓΔΜ;
Το θέμα οπωσδήποτε αφορά την χώρα μας, όπως και όλες τις βαλκανικές χώρες. Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και λαμβάνουν μέτρα. ( Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου