Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Διαπάλη για την ΕΕ στο SPD

Γ.Δελαστίκ-έθνος

Το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερους Ευρωπαίους: η αναμενόμενη νίκη του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, έπειτα από πέντε εβδομάδες, θα βρει άραγε ανταπόκριση και στη Γερμανία ώστε να υπάρξει κάποια χαλάρωση της εφιαλτικής πολιτικής λιτότητας που ασκείται σε ολόκληρη την Ευρώπη κατ' εντολήν του Βερολίνου;
Με άλλα λόγια, υπάρχει ελπίδα να νικήσει στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου τον Σεπτέμβρη το SPD - το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας;
Αλλά και αν νικήσουν όντως οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, θα σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Πράσινους ή θα πάνε να συνεργαστούν με τη Δεξιά της Μέρκελ, οπότε δεν υπάρχει πια καμιά ελπίδα έστω και στοιχειώδους αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής;
Είναι προφανές ότι στο επίκεντρο του ζητήματος βρίσκονται οι σοσιαλδημοκράτες. Από τη δική τους γραμμή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη της Ευρώπης - και επειδή στο SPD, στο κόμμα τους, συνυπάρχουν τόσο αριστερόστροφα όσο και έντονα δεξιόστροφα στελέχη, έχει ήδη αρχίσει η εσωκομματική διαπάλη ως προς τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουν.
«Ανοιχτή διαμάχη στην ηγεσία του SPD για τη στρατηγική απέναντι στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο - Ο Γκάμπριελ θέλει οξύτερη πορεία εναντίον της Μέρκελ από τον Στάινμαγερ» ήταν π.χ. ο τίτλος χθεσινού σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ο πιο αριστερός από τα τρία κορυφαία στελέχη του κόμματος που διεκδικούν του χρόνου το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου, προτείνει να αρνηθούν οι σοσιαλδημοκράτες να υπερψηφίσουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αν προηγουμένως δεν έχει επιβάλει πανευρωπαϊκά η Μέρκελ φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Αντιθέτως, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, περισσότερο «κεντριστής», το συζητάει και δείχνει διατεθειμένος να το ψηφίσει.
Πλήρως υπέρ της υπερψήφισης της αιώνιας λιτότητας χωρίς αναστολές είναι ο τρίτος που διεκδικεί τη θέση του υποψήφιου καγκελάριου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρικ, ο οποίος είναι εντελώς δεξιός - ίδιος ή και ακόμη χειρότερος από την Ανγκελα Μέρκελ.
Η εσωτερική σύγκρουση στο SPD δεν διεξάγεται βεβαίως εν κενώ. Λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της κίνησης και των άλλων γερμανικών κομμάτων.
Το σημαντικότερο που παρατηρείται είναι ότι το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, που έχει αρχηγό τον αντιπαθέστατο στους Ελληνες λόγω των αλλεπάλληλων εχθρικών κατά της χώρας μας δηλώσεών του, Φίλιπ Ρέσλερ, τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας και κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, δεν πάει καθόλου καλά ούτε στις δημοσκοπήσεις ούτε στις κρατιδιακές εκλογές.
Για την ακρίβεια, πηγαίνει άθλια! Τόσο άθλια που θα αποτελέσει έκπληξη αν κατορθώσει του χρόνου να ξεπεράσει το 5% και να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο - και αναφερόμαστε σε ένα κόμμα που στις βουλευτικές εκλογές του 2009 είχε πάρει 14,6%!
Ετσι όμως η γερμανική δεξιά θα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες μείνουν εκτός Βουλής.
Προβλήματα όμως παρουσιάζουν και οι Πράσινοι, οι οποίοι εμφανίζουν δημοσκοπική κάμψη, και στις προ ημερών εκλογές στο κρατίδιο του Σάαρ έδειξαν ιδιαιτέρως ευάλωτοι στο νεοσύστατο κόμμα των Πειρατών, προς το οποίο έχασαν πολλές ψήφους.
Στις 6 Μαΐου θα γίνουν κρατιδιακές εκλογές στο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και στις 13 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, το οποίο όχι μόνο είναι το πολυπληθέστερο της Γερμανίας με 18 εκατομμύρια κατοίκους αλλά και η καρδιά της βαριάς βιομηχανίας της. Από τις εκλογές εκείνες θα βγουν σοβαρά συμπεράσματα.
ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ
Το πρόσωπο του υποψηφίου
Το καλύτερο για την Ευρώπη και όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα ήταν οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία να κατεβούν του χρόνου στις εκλογές με υποψήφιο καγκελάριο τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών - Πράσινων, στον βαθμό φυσικά που θα το επιτρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν το SPD προτείνει για την καγκελαρία τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ή ακόμη χειρότερα τον Πέερ Στάινμπρικ, ισχυροποιείται το ενδεχόμενο να σχηματίσουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες «μεγάλο συνασπισμό» με τη Δεξιά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί ραγδαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου