Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η μεγάλη ληστεία και ο Καραγκιόζης

Aριστερά και πολιτική


Κάποτε στην εξορία, στο θέατρο σκιών που είχαμε, ανέλαβε ο Καραγκιόζης να κάνει, με το μακρύ του  χέρι, μοιρασιά από εισπράξεις της κομπανίας μιας και παινεύτηκε ότι ήταν ο πιο δίκαιος! Έτσι άρχισε τη μοιρασιά: ένα για μένα, ένα για την αφεντομουστουνάρα μου, ένα για πάρτι μου, ένα για τον Χατζηαβάτη! Ένα για μένα, ένα για την αφεντομουστουνάρα μου, ένα για πάρτι μου, ένα για τη Σουρπουΐτσα! Ένα για μένα, ένα για την αφεντομουστουνάρα μου, ένα για πάρτι μου, ένα για τον Μπάρμπα Γιώργο κ.ο.κ! Το μόνο που μου έμεινε ήταν η εξέγερση του Μπάρμπα Γιώργου ο οποίος, ως συνήθως, άρχισε να κυνηγάει τον Καραγκιόζη με τη γκλίτσα «άι αναθεματισμένου κι συμφουριασμένου πας να κλέψς τ’ Μπάρμπα Γιώργ’ έ;».


Δεν είχα καλοκαταλάβει καλά τότε την αλληγορία. Τώρα όμως, ώριμος πια, την έχω απτή μπροστά μου. Είναι σαν το «κούρεμα» των ομολόγων και την κλοπή των αποθεματικών ταμείων και οργανισμών πέρα από τη γενική κλοπή του λαού και του πλούτου της χώρας.

Το «κούρεμα» των ομολόγων φαντάζει μια «ηθική» εκδίκηση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών της χώρας και γι αυτό το παρουσίασαν σαν… «νίκη» της κυβέρνησης αποκρύβοντας το αντάλλαγμα του ξεπουλήματος του λαού και της χώρας κοψοχρονιά. Τώρα γιατί τα λεφτά των νοσοκομείων, επιμελητηρίων,  Ταμείων κλπ που με κυβερνητική εντολή «επενδύθηκαν» ως ζεστό χρήμα σε κρατικά ομόλογα και κατόπιν μειώθηκαν στο 31,5% της αξίας στην οποία αγοράστηκαν, αποτελεί νίκη του λαού, μόνο η κυβέρνηση και η τρόικα μπορούν να το εξηγήσουν. Εκτός και αν τα λεφτά αυτά τα θεωρούσαν προϊόν τοκογλυφίας των… ταμείων σε βάρος του λαού, δηλαδή ότι δεν ήταν από εισφορές των ασφαλισμένων αλλά από τοκισμούς και ανατοκισμούς παλιών δανείων όπως ήταν τα ομόλογα των δανειστών και τραπεζιτών τα οποία «κουρεύτηκαν»!

Η πραγματικότητα είναι ότι απλώς το κράτος με το κόλπο των ομολόγων έκλεψε τα λεφτά των δημόσιων και κοινωνικών οργανισμών που προέρχονταν από τις εισφορές του λαού. Και μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Η κλοπή αυτή όμως γίνεται ακόμη πιο προκλητική στη περίπτωση που οι οργανισμοί δεν αγόρασαν κανένα ομόλογο αλλά απλώς κατέθεσαν τα χρηματικά αποθεματικά που είχαν για να λειτουργούν, εξαναγκαστικά, με βάση το νόμο στην Τράπεζα Ελλάδος.


Και σ’ αυτή την κλοπή όμως όλα έγιναν «νόμιμα»(!) αφού το χρήμα που δεν επενδύεται από τα ταμεία και τους άλλους οργανισμούς σε ομόλογα και μετοχές μεταφέρονται, πλην των ποσών άμεσης ταμειακής λειτουργίας, υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του ν. 2216/94 (ΦΕΚ Α 83). Αν δεν σε κλέψουν δηλαδή απευθείας, σε παγιδεύουν στο επόμενο βήμα.
Αυτή η παγίδα είναι η παράγραφος 11.α. του άρθρου 15 του νόμου 2469/97 (ΦΕΚ 38 Α') που ορίζει ότι «Τα σύμφωνα με το τρίτο άρθρο του Ν.2216/94 (ΦΕΚ 83 Α') διαθέσιμα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα διαθέσιμα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων (Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος…».

Αυτό έκανε η ΤτΕ και τα «διαχειρίστηκε» επενδύοντάς τα νομίμως(!) σε ομόλογα και διάφορα «χαρτιά» χωρίς να ρωτήσει κανένα, μιας και όπως «πρόβλεψε» ο πονηρός νομοθέτης αυτό.. δεν προβλέπεται στο νόμο!

Όλοι λοιπόν αναγκαστικά κατέθεταν το ζεστό χρήμα στην Τράπεζα για να το πάρουν όποτε το έχουν ανάγκη.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα του τι ακολούθησε.


Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τα κατατεθειμένα υποχρεωτικώς στην Τράπεζα της Ελλάδος χρηματικά αποθεματικά του ΤΕΑΠΥΚ (Ταμείου Βενζινοπωλών) ανέρχονταν ονομαστικά στο ποσό των 124 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το εσωτερικό δάνειο 110 εκ. που πήρε από αυτό το ταμείο δια μέσου της ΤτΕ ο ΟΑΕΕ). Η αξία των χρημάτων αυτών, όπως ενημέρωσε η τράπεζα, ανέρχονται μεν ονομαστικώς στα 124 εκ. αλλά… πραγματικώς σε τρέχουσες τιμές στα 30 εκ. ευρώ! Δηλαδή αν το Ταμείο έχει ανάγκη και πάει να πάρει τα λεφτά του θα πάρει 30 εκ και με αυτά θα του εξοφληθούν… 124 εκ.! Πρόκειται για «θαύμα» ταχυδακτυλουργικό! Δίνεις 124 εκ και την επομένη σου δίνουν ένα «ισοδύναμο» 30 εκ. και λένε «ξοφλήσαμε κύριοι»! Τα υπόλοιπα 94 εκ. απλώς τα «κουρέψαμε» ή κοινώς τα κλέψαμε!

Από το ίδιο Ταμείο ο ΟΑΕΕ για να πληρώσει συντάξεις πήρε εσωτερικό δάνειο 110 εκ δια μέσου της ΤτΕ. Τα 110 ήταν κατατεθειμένες εισφορές και η ΤτΕ πραγματικά έδωσε 110 εκ στον ΟΑΕΕ τα οποία θα επιστρέψει, (αν… αν τα επιστρέψει…) εντόκως στην τράπεζα για να τα βάλει αυτή με τη σειρά της στο ταμείο Βενζινοπωλών. Αν όμως το Ταμείο Βενζινοπωλών ζητήσει να του δοθούν αυτά τα 110 εκ. θα λάβει… 16,6 εκ! τα υπόλοιπα απλώς «κουρεύονται» κοινώς κλέβονται!

Η μείωση αυτών των ποσών ανέρχεται σε 75,80%  και είναι μεγαλύτερη και από το «κούρεμα» που έχουν υποστεί τα ομόλογα (68.5%).

 Η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει τα παιχνίδια που της διατάσσουν η κυβέρνηση και η τρόικα και το παίζει «ανεξάρτητος θεματοφύλακας» των αποθεματικών των ταμείων!

Στο μεταξύ το Τμήμα Δημόσιων Οργανισμών ενημέρωσε τις ενδιαφερόμενες διοικήσεις ταμείων και οργανισμών ότι από το σύνολο των κονδυλίων που είχαν καταθέσει μέχρι τις 12 του Μάρτη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει μείνει μόνο το 30%. Τα υπόλοιπα ποσά τα εξαφάνισαν ενώ ορισμένα λέει είναι ποσά που μπορούν να αναληφθούν το ...2042!!!

Με έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδας ενημέρωσε ότι  το κεφάλαιο του ΟΕΚ που ανερχόταν σε 365.169.123 ευρώ, στις 9 Μάρτη 2012, την επομένη έγινε ονομαστικά 208.820.699 ευρώ!, αλλά πραγματικά, αν εισπραχθεί τώρα δηλαδή είναι  111.671.072 ευρώ!!! Στην ουσία έκλεψαν από τον ΟΕΚ 253.498 Ευρώ!


Το  Γενικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» όταν χρειάστηκε να κάνει ανάληψη ανακάλυψε ότι ενώ κατέθεσε στην τράπεζα 1,8 εκατ. ευρώ, το ποσό που δικαιούνταν και μπορούσε να πάρει έναντι των καταθέσεων ήταν 575 χιλ. ευρώ!

Φυσικά δεν έχουν τελειωμό οι κλοπές για χάρη των ξέων δανειστών και των τραπεζών που δεν έχουν χάσει ούτε ευρώ πέρα από αυτά που καρπώθηκαν από τα δάνεια και τις εγγυήσεις.

Ούτε ο ίδιος ο Καραγκιόζης δεν φαντάστηκε τέτοια μοιρασιά!

Όσο για τις πραγματικές συνέπειες της κλοπής αρχίζουμε και τη βλέπουμε στις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία κλπ.


Ξανασκέφτομαι τώρα το τι έκανε ο Μπάρμπα Γιώργης μπροστά στην αδικία.


Μάλλον τη μαγκούρα πρέπει να πάρουμε για τους Καραγκιόζηδες της εξουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου