Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

«Καλπάζει» η ανάπτυξη...αλλά όχι προς όφελος των εργατών


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

«Μια νέα γενιά ρομπότ αντικαθιστούν τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς», σχολιάζουν οι «New York Times», που αναφέρονται σε δημοσίευμά τους σε ολλανδικό εργοστάσιο παραγωγής ξυριστικών μηχανών, στο οποίο η παραγωγή εκτελείται σχεδόν αποκλειστικά από 128 ρομποτικούς βραχίονες. Πραγματικά αξιοσημείωτο στοιχείο που αναδεικνύει πως όσο κι αν κάποιοι κλαψουρίζουν ότι, δήθεν, δεν υπάρχει πλούτος, οι παραγωγικές δυνάμεις καλπάζουν ραγδαία. Βέβαια, το αποτέλεσμα δεν το καρπώνονται οι εργαζόμενοι λαοί, οι οποίοι, αντίθετα, βλέπουν τη ζωή τους να επιδεινώνεται και την ανεργία να μεγαλώνει.

Για τα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ αυτό είναι φυσιολογικό, αφού κάθε πρόοδος στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας αξιολογείται από την πλευρά της εξασφάλισης μέγιστης «ανταγωνιστικότητας» για τις επιχειρήσεις (πρόκειται για τη διάσημη πλέον «μείωση του κόστους εργασίας»).

...


Γι' αυτό και οι «New York Times» σχολιάζουν: «Αυτό είναι το μέλλον. Μια νέα γενιά ρομπότ, πολύ πιο εξελιγμένα από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αντικαθιστούν το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό τόσο στην παραγωγή όσο και σε άλλους τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας. Η μείωση του κόστους και η αύξηση των δυνατοτήτων των ρομπότ θέτουν για άλλη μια φορά επί τάπητος το "τέλος της ανθρώπινης εργασίας"...». Τα μονοπώλια επιδιώκουν τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο για να μειώσουν τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία. Βάζουν την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία του κέρδους, παράγουν και μ' αυτό τον τρόπο βγάζουν κέρδη. Θεωρούν... αδιανόητη μια, π.χ., αύξηση των θέσεων εργασίας με μείωση του εργάσιμου χρόνου, αφού δεν παράγουν για να καλύψουν λαϊκές ανάγκες. Ετσι, ενώ από τη μία πλευρά η εκμηχάνιση της παραγωγής ολοκληρώνεται με (συχνά) ασύλληπτα σύγχρονα χαρακτηριστικά σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, από την άλλη, τα ποσοστά της μερικής και γενικά της ελαστικής απασχόλησης εκτοξεύονται. Γιατί; Γιατί πολύ απλά αυτό εξυπηρετεί το κυνήγι του όλο και μεγαλύτερου και γρηγορότερου κέρδους.

Για τους ίδιους λόγους, άλλωστε, βλέπει κανείς, π.χ., την ιατρική επιστήμη να σημειώνει μεγάλη πρόοδο αλλά τους εργαζόμενους να μένουν ανυπεράσπιστοι από τις επαγγελματικές ασθένειες, εκτεθειμένους σε επικίνδυνες πρώτες ύλες κ.τ.λ.

Η ανάγκη να κοινωνικοποιηθεί ο παραγόμενος πλούτος ώστε και αυτός να τεθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας μεγαλώνει. Μόνο με εργατική εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, οι παραγωγικές δυνάμεις θα υποτάσσονται και θα αναπτύσσονται για να καλύπτουν τις ολοένα διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες και όχι στον πλουτισμό κάθε επιχειρηματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου