Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι αναφορές Π. Ρουμελιώτη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση γνώριζε ότι θα αποτύχει το μνημόνιο


Σε κόντρα Παπανδρέου – Ρουμελιώτης

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Παναγιώτη Ρουμελιώτη πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν γνωστό πως θα αποτύχει και εξ αυτού κάλεσε τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και νυν αντιπρόεδρο της Τραπέζης Πειραιώς, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Ο κ. Πεπονής ζητά τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου», αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», ενώ απευθύνει ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ.Ρουμελιώτης».
Ο κ. Ρουμελιώτης προ ημερών άφησε νέες αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι αν είχε ακουστεί η πρόταση που είχε μεταφέρει στην Αθήνα για κούρεμα του χρέους πριν ενταχθεί η Ελλάδα στο μηχανισμό, τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά. Υπονομευτή της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Ρουμελιώτη ο Γ. Παπανδρέου.
Σε φόντο μνημονίου, για το πώς οδηγήθηκε εκεί η χώρα και με αφορμή την προ ημερών δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ περί προδιαγεγραμμένης αποτυχίας του προγράμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Παναγιώτη Ρουμελιώτης ανταλλάσσουν εκατέρωθεν πυρά.
Ο κ. Ρουμελιώτης ο οποίος επί της ουσίας εγκαλεί τον πρώην πρωθυπουργό κατηγορώντας τον πως δεν επιδίωξε άμεση αναδιάρθρωση χρέους, αποδέχτηκε υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και συμφώνησε σε μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, επανήλθε με νέα δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση.
«Εάν είχε εισακουσθεί η πρόταση του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, D. Ντομινίκ Στρος Καν, την οποία επανειλημμένα μετέφερα στην Αθήνα για κούρεμα του χρέους πριν ενταχθεί η Ελλάδα στο Μηχανισμό, το χρέος σήμερα θα ήταν 80-90% του ΑΕΠ και το πρόγραμμα που θα είχε εφαρμοσθεί για την Ελλάδα θα ήταν ριζικά διαφορετικό από αυτό που εφαρμόσθηκε και βιώνει σήμερα η χώρα», τόνισε ο πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Η κόντρα μεταξύ του Ρουμελιώτη – Παπανδρέου ξεκίνησε μετά από συνέντευξη του δεύτερου στους New York Times, στο οποίο επισήμανε ότι "στο ΔΝΤ γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα".
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έκαναν λόγο για "ποταμό μνήμης που ρέει με κάθε τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη".
Στον πρώην μόνιμο εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ καταλογίζεται εμμέσως ότι όσα είπε, τα είπε αφού έφυγε από τη θέση του και τοποθετήθηκε στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, σε επιχείρηση με την οποία ο κ. Παπανδρέου είχε ανοιχτή κόντρα όσο ήταν πρωθυπουργός. Του καταλόγισαν επίσης ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.
Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θέτουν ακόμη το ερώτημα γιατί ο κ. Ρουμελιώτης, εφόσον διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, δεν παραιτήθηκε από τη θέση του. Στα σχόλιά τους, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αναφερόμενοι στην τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη στον ιδιωτικό τομέα και σε συγκεκριμένη τράπεζα, ανέφεραν ότι ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του όπως θέλει, αλλά όλοι μπορούμε να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.


Πηγή: www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου