Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Αναστάτωση στην Κύπρο με τις καταθέσεις

6,7% "κούρεμα" καταθέσεων για ποσά κάτω των 100000 ευρώ, και 9,9%(όχι 10%!) κούρεμα για ποσά πάνω από 100000! Περιμενουμε τις αντιδράσεις τη Δευτέρα στις αγορές...)

902.gr

Πολλοί Κύπριοι έσπευσαν από νωρίς το πρωί στα «Συνεργατικά Ιδρύματα» της Κύπρου, που λειτουργούν και το Σάββατο, για να αποσύρουν χρήματα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, για το «κούρεμα» των καταθέσεων και το φόρο στους τόκους. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε.

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Γιούρογκρουπ - Κύπρου.

Εκπρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Ως επιλογή, μεταξύ του οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων και του κλεισίματος δύο τραπεζών με απώλεια όλων των καταθέσεων, εμφάνισε τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος. «Μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν» είπε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, θα επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει το δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο».

Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης. Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε». Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία. Ενώ, για τη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο» και ότι λειτούργησαν με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που εποφθαλμιούσαν οι ίδιοι.

1 σχόλιο:

  1. Η εξουσία, η πολιτική και η Κύπρος

    Όταν οι κομμουνιστές λένε ότι στον καπιταλισμό η ταξική εξουσία ορίζει όλα τα βασικά και η πολιτική τους τρόπους διαχείρισης - υλοποίησης των βασικών, μας λένε.. «δεν έχουμε προτάσεις»!

    Είδαμε στην Κύπρο ότι ανεξαρτήτως πολιτικής εξουσίας και κυβέρνησης η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και διαφέρει στο χρώμα της εφαρμογής. Σιγά που δεν θα λήστευαν τον Κυπριακό λαό για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Το ίδιο και στην Ελλάδα όποια κυβέρνηση και αν αλλάζει, το ίδιο στην Πορτογαλία το ίδιο και στην Ιταλία ακόμη και με… ακυβερνησία!

    Μία είναι η γραμμή, πάρτε του λαού την κεφαλή. Το πώς, βροτέ το εσείς κ. Χριστόφια, Αναστασιάδη, Αντωνάκη, Φώτη, Βαγγέλη, Πρόντι και ξε-Πρόντι…

    Αν δεν ανατραπεί η ταξική εξουσία ποτέ δεν θα αλλάξει η πολιτική εξουσία πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή