Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Οι ειδικοί της ντροπής

Η πραγματικά πρωτοφανής απόφαση του eurogroup να γίνει αρπαγή καταθέσεων από την Τρόικα στην Κύπρο, εννοείται ότι όποιος μιλάει για "φορολόγηση" το κάνει εκ του πονηρού, άφησε με το στόμα ανοιχτό πολλούς.
Από τώρα και μετά βέβαια δεν θα είναι πια πρωτοφανής, όπως και τίποτα άλλο δεν θα πρέπει να θεωρείται πρωτοφανές από αυτά που ήδη σχεδιάζονται και απλά αναγγέλονται την "κατάλληλη στιγμή". Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται πρωτοφανές, είναι η μοναδική ευκολία με την οποία καταπίνονται τέτοια πρωτοφανή, με τη βοήθεια βέβαια πάντα των "ειδικών".

Αυτό που έγινε στην Κυπρο ήταν να αρπαχτούν οι καταθέσεις  από τους λογαριασμούς και να μπουν στο Ταμείο για τη σωτηρία των τραπεζών. Κυριολεκτικά δηλαδή τα χρήματα πήγαν από τη μια τσέπη στην άλλη, εντελώς "νόμιμα", χωρίς καλάσνικοφ και κουκούλες και μάλιστα πρωί πρωί με τη δροσούλα κάποιο Σάββατο Μαρτίου!
Αυτό μάλιστα έγινε λίγες μέρες μετά τις απανωτές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει! Το γελοίο της υπόθεσης είναι η "κλιμάκωση" που αποφασίστηκε, που ξεκινάει από το 6.7% για τα μικρά ποσά και φτάνει το 9,9%(γιατί όχι 9,99%;) για τα ποσά από 100000 και πάνω...Από εκεί και μετά καμία κλιμάκωση. Δηλαδή όποιος έχει λογαριασμό είναι πλούσιος, όποιος έχει 100000 είναι λίγο πιο πλούσιος και  όποιος έχει 1δις και βάλε είναι ...το ίδιο πλούσιος και δε χρειάζεται να δώσει κάτι παραπάνω. Ή μάλλον είναι εξουσία, και επομένως είναι από αυτούς που ειδοποιήθηκαν και πήγαν τα χρήματά τους αλλού, και δεν τον αγγίζουμε.
Βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο "δίκαια" και νόμιμα αρπάζει ο καπιταλισμός όποτε χρειαστεί και πόσο "ισότιμα" φέρεται  προς χαμηλά και ψηλά εισοδήματα και περιουσίες.

Αυτό που είναι ακόμη πιο γελοίο πάντως είναι η δικαιολόγηση από τους πρόθυμους ειδικούς που βάζουν πλάτη στο σύστημα έναντι κάποιου ...βραβείου Νόμπελ ας πούμε. Πάντα φτάνει η ώρα να δώσεις κάτι πίσω.
Ο γνωστός μας πιά Νομπελίστας Χρ.Πισσαρίδης, πού πήρε Νόμπελ για τη γελοία θεωρία του για την ανεργία-απασχόληση και χαρακτηρίστηκε ως "το Νόμπελ της ντροπής", και  από τον Γ.Βαρουφάκη, είπε λοιπόν πως καλά έκαναν και άρπαξαν τις καταθέσεις.
Αυτό που έγινε είπε , "ήταν προτιμώτερο από την άτακτη χρεοκοπία"...Κάτι θυμίζει το επιχείρημα. Πόσες φορές το έχουμε ακούσει εδώ αλήθεια;

Οταν σε λίγο η Κύπρος ξαναγυρίσει στα χρόνια της αποικιοκρατίας, της τρομερής φτώχειας και εξαθλίωσης για το λαό, ο κ.Πισσαρίδης θα ξεκουράζεται σε κάποιο εξωτικό φορολογικό Παράδεισο, εκτός Κύπρου φυσικά όπου δεν θα μπορεί να πατήσει, όπως και πολλοί άλλοι από αυτούς που δικαιολογούν τώρα με πάθος τα αδικαιολόγητα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου