Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το σχέδιο "σωτηρίας" της Κύπρου

 902.gr

Κύπρος - Eurogroup: Υπογράφηκε η συμφωνία σε βάρος του κυπριακού λαού
Τα ξημερώματα της Δευτέρας υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Γιούρογκρουπ και της αντιπροσωπείας της κυπριακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του κουρέματος καθώς και όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο ορισμένα πρώτα στοιχεία είναι τα εξής:

- Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (τη Λαϊκή) και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης (της Τράπεζας Κύπρου) στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της.

- Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα μπούνε στη διαδικασία του κουρέματος. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

- Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς Eυρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

- Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

- Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

- Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

- Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ορισμένη ρευστότητα.

- Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Εκβιασμοί για να περάσει χωρίς αντιστάσεις η αντιλαϊκή συμφωνία και λαϊκές αντιδράσεις

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακεφαλαιοποίηση θα σημάνει θυσίες του λαού για να σωθούν οι τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα ζητάει ζεστό χρήμα και αυτό δεν μπορεί να προέλθουν παρά από την τσέπη του λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι παραλλαγές σχεδίων που συζητήθηκαν αυτές τις μέρες περιλαμβάνουν παραλλαγές αντιλαϊκών μέτρων, ιδιωτικοποιήσεις, συντριβή δικαιωμάτων, ακόμα μεγαλύτερη παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα καπιταλιστικά μονοπώλια.

Στο πλαίσιο αυτό όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί συνεχείς εκβιασμοί, παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο φόντο της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Το απόγευμα της Κυριακής εντείνονταν οι εκβιασμοί ώστε να αποδεχθεί ο κυπριακός λαός οποιαδήποτε αντιλαϊκή απόφαση.


Την ίδια ώρα εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία ύστερα από κάλεσμα του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ.

Από την Κυριακή το πρωί στις Βρυξέλλες βρισκόταν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μαζί με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ενώ αργότερα συνάντησε τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και άλλα στελέχη της ΕΕ.

Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ

Ιδιαίτερα ενδεικτική για τον χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων που έπονται μετά την συμφωνία στο Γιούρογκρουπ είναι η ανακοίνωση του ίδιου του Γιούρογρκουπ το οποίο «καλωσορίζει τα μέτρα για αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα», λέγοντας ότι θα σχηματίσουν τη βάση για αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του. Την ώρα που ανοίγει ο δρόμος για σφαγή των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και μετά τους σφοδρούς εκβιασμούς και εκ μέρους της ΕΕ προκλητικά δηλώνει ότι «στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες». Και επίσης «το Γιούρογκρουπ καλεί τις κυπριακές αρχές και την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν το μνημόνιο μέχρι τις αρχές Απριλίου».

Δηλώσεις Αναστασιάδη-Σαρρή

«Είμαι ικανοποιημένος διότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», είπε ο Κύπριος πρόεδρος κ. Αναστασιάδης.

«Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου