Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Επίθεση στο βρετανικό βασιλικό ζεύγος



Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Λονδίνο

Επίθεση δέχθηκε το αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης ενώ βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Βρετανία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας.
Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο χθες το βράδυ, δεκάδες συγκρούστηκαν με την αστυνομία ενώ εκατοντάδες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.
Σύμφωνα με την αστυνομία 12 αστυνομικοί και 43 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 34 συλλήψεις.
Διαδηλωτές πέταξαν μπογιά και πέτρες στο όχημα που μετέφερε τον πρίγκηπα, ραγίζοντας το παράθυρο. Το ζεύγος δεν υπέστη τραυματισμούς. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε “συγκλονιστική και θλιβερή” την επίθεση κατά του πρίγκιπα.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει τον τριπλασιασμό, σχεδόν, των διδάκτρων στις 9.000 στερλίνες το χρόνο. Η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε σχεδόν κατά τρία τέταρτα, αφού μόλις 21 μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών ψήφισαν υπέρ. Συνολικά 323 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 302 κατά του μέτρων που, όπως αναφέρθηκε, θα εφαρμοστεί το 2012. Τρεις σύμβουλοι υπουργών παραιτήθηκαν.
Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο κοινοβούλιο. Εκσφενδόνιζαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και ορισμένοι από αυτούς έβαλαν φωτιά σε κοντέινερ που βρισκόταν εκεί κοντά. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χτυπήματα με γκλομπ.
Οι διαδηλωτές, μεταξύ άλλων, έβαλαν φωτιά σε χριστουγεννιάτικο δένδρο, έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα στην Oxford Street, βανδάλισαν αγάλματα στην πλατεία του Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και το Γουίνστον Τσόρτσιλ και περίπου 150 μαθητές κατέλαβαν την Εθνική Πινακοθήκη.

2 σχόλια: