Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Χιλιάδες στους δρόμους, η αστυνομία έπνιξε την Αθήνα στα χημικά

το κουτί της πανδώρας

Θύμιζε Δεκέμβρη 2008… Στην κατάχρηση των χημικών και των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, στις πέτρες, στα μάρμαρα και στη διάσπαρτη κίτρινη σκόνη του πιπεριού που, μαζί με τα υπολείμματα των καμένων σκουπιδιών, έμειναν πίσω στους άδειους δρόμους της Αθήνας… Μα, πάνω απ’ όλα στην οργή που ξεχείλιζε: κι αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο για τη δολοφονία του Αλέξη.
Οσοι αναρωτιούνταν, πέρσι τέτοια μέρα, «πού πήγε η γενιά των εξοργισμένων νεαρών;», χθες πήραν την απάντησή τους. Τα παιδιά -εντός και εκτός εισαγωγικών- ξαναβγήκαν στους δρόμους.
Συμμετέχοντας σε μια πορεία που είχε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες και κομμάτια από μάρμαρο από τη μία, κρότου-λάμψης και χημικά από την άλλη, πριν καν ξεκινήσει. Πράγμα το οποίο έγινε με το «έτσι θέλω» της ΕΛ.ΑΣ., την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου και την επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ στο κυρίως σώμα της πορείας, λίγο αργότερα, πιθανότατα ως απάντηση.
Η πορεία ολοκληρώθηκε τελικά, όπως όπως, σπασμένη σε δύο κομμάτια, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών, και πάλι μπροστά από τα Προπύλαια, με απολογισμό περισσότερους από 10 τραυματίες, 96 προσαγωγές, από τις οποίες 42 συλλήψεις, μικρές ζημιές σε ένα ξύλινο κιόσκι (Κοραή), στάσεις λεωφορείων, εκδοτήρια εισιτηρίων, τηλεφωνικούς θαλάμους, βιτρίνες καταστημάτων, καθώς και συγκρούσεις, οδοφράγματα και δύο καμένα Ι.Χ. στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, στα στενά των Εξαρχείων.
Μέχρι νωρίς χθες το βράδυ από την αστυνομία δεν είχε γίνει αναφορά για τραυματίες. Ωστόσο ένας μεσήλικας, πιθανότατα διερχόμενος, τραυματίστηκε σοβαρά από κομμάτι μαρμάρου στο κούτελο, όταν βρέθηκε πίσω από διμοιρία των ΜΑΤ, στη συμβολή της Σταδίου με την Αιόλου. Ο άνθρωπος, που βρισκόταν αιμόφυρτος στο οδόστρωμα για αρκετή ώρα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «ΚΑΤ».
Στον «Ευαγγελισμό», όπου τους έγιναν ράμματα, πήγαν και πέντε φοιτητές της Νομικής και της Φιλοσοφικής -ανάμεσά τους και μία κοπέλα- οι οποίοι ποδοπατήθηκαν και χτυπήθηκαν άγρια με κλομπιές από τα ΜΑΤ, όταν η πορεία έφτανε στο τέλος της, στη διασταύρωση της Πανεπιστημίου με την Αμερικής. Αυτοί και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε όταν εντοπίστηκε από διαδηλωτές στην πορεία και πρόκειται πιθανότατα για αστυνομικό με πολιτικά, είναι οι πιο σοβαρά τραυματισμένοι. Υπήρξαν και άλλοι τραυματίες, ανάμεσά τους και μια γυναίκα υπάλληλος ταχυφαγείου.
Οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και ο κλεφτοπόλεμος συνεχίστηκαν και στην οδό Στουρνάρη, αλλά και την πλατεία Εξαρχείων, όπου κινήθηκε μεγάλη μερίδα διαδηλωτών, μέσω της οδού Πατησίων (οι υπόλοιποι ωθήθηκαν ακολουθούμενοι από τα ΜΑΤ προς Ομόνοια).
Η περιοχή των Εξαρχείων αποκλείστηκε περιμετρικά από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Η ανταλλαγή… πυρών, με πέτρες και μολότοφ από τη μια, χημικά και κρότου-λάμψης από την άλλη, το κυνηγητό στα στενά και την πλατεία συνεχίστηκαν μέχρι τις 10 το βράδυ.
Δύο αυτοκίνητα, ένα στην οδό Ναβαρίνου και ένα στην οδό Στουρνάρη, μετατράπηκαν σε φλεγόμενα οδοφράγματα.
Συνέχεια και video εδω (το κουτί της πανδώρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου