τα ΝΕΑ
Έκπληξη από τους Πειρατές
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ακολουθούν με 23,5%, κερδίζοντας ελαφρώς ενισχυμένοι το στοίχημα της δεύτερης θέσης, όμως τα οδυνηρά νέα για τον κυβερνητικό συνασπισμό έρχονται από τους Φιλελεύθερους (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ, οι οποίοι κατρακυλούν στο 2% και μένουν εκτός τοπικής Βουλής.
Την έκπληξη κάνει το νεοσύστατο κόμμα των Πειρατών με ένα θεαματικό 8,5% στις κάλπες.
Το exit poll που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη γερμανική πρωτεύουσα «δίνει» στο κόμμα των Πρασίνων ποσοστό 18%, αυξημένο συγκριτικά με το 13,1% που είχαν συγκεντρώσει στην αναμέτρηση του 2006. Το κόμμα της Αριστεράς πέφτει στο 11,5% από 13,4% στις προηγούμενες εκλογές.
Την έκπληξη κάνει το νεοσύστατο κόμμα των Πειρατών που συγκεντρώνει ένα θεαματικό ποσοστό 8,5% στις κάλπες. Πρόκειται για το γερμανικό «παρακλάδι» του σουηδικού «πειρατικού κόμματος», με ατζέντα την αναμόρφωση του πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο και ενίσχυση της προστασίας της «ιδιωτικότητας» των χρηστών του Ίντερνετ.
Το στοίχημα για την Άνγκελα Μέρκελ στις κάλπες που στήθηκαν στο Βερολίνο ήταν να μην περιέλθουν οι Χριστιανοδημοκράτες στην τρίτη θέση και υποστούν ένα ακόμη τεράστιο πλήγμα στο τέλος της «σούπερ εκλογικής χρονιάς» -το κόμμα της Μέρκελ έχει χάσει τις έξι σε σύνολο επτά περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων.
Το CDU αποσπά, σύμφωνα πάντα με το exit poll του ARD, ποσοστό 23,5%, ελαφρώς ενισχυμένο από το 21,3% του 2006, αλλά σαφώς πολύ χαμηλότερα από το 40% που συγκέντρωνε το κόμμα τις δεκαετίες του '80 και του '90.
Στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση επικρατεί ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και αγωνία για τις επιπτώσεις της πανωλεθρίας που υπέστη ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, το FDP.
Δραματική ήττα για το FDP
Το βαρύτερο πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας έρχεται από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που καταποντίζονται στις τοπικές κάλπες, αποτυγχάνοντας (για πέμπτη φορά σε επτά αναμετρήσεις) να περάσουν το όριο του 5%.
Οι Φιλελεύθεροι πέφτουν στο 2% στο Βερολίνο από 7,6% που είχαν συγκεντρώσει στις εκλογές του 2006 και μένουν εκτός τοπικής Βουλής.
Το FDP στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα είχε εστιάσει αποκλειστικά στην ευρωσκεπτικιστική γραμμή του προέδρου του Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είχε ζητήσει ανοιχτά «συντεταγμένη πτώχευση» της Ελλάδας.
Οι ήττες του FDP στις εκλογές της Βρέμης και Μεκλεμβούργου-Πομερανίας είχαν ήδη χρεωθεί στον Φίλιπ Ρέσλερ. Το FDP Βερολίνου έριξε στην τελική ευθεία όλο το βάρος του προεκλογικού αγώνα στην αντιπαράθεση για το ευρώ ακολουθώντας σαφή ευρω-σκεπτικιστική γραμμή.
Ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γρέε επεσήμανε αναφορικά με την αντιπαράθεση για το ευρώ ότι «η νευρικότητα είναι πάντα κακός σύμβουλος». Πρόσθεσε δε ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση είναι πεπεισμένη ότι «η ηγεσία του FDP έχει επίγνωση της ευθύνης της».
Ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων FDP Κρίστιαν Λίντνερ παραδέχτηκε τη δραματική ήττα και ανακοίνωσε ότι το κόμμα μπαίνει σε «φάση περισυλλογής». Απέρριψε ωστόσο αλλαγή της γραμμής που ακολουθεί η ηγεσία στο θέμα του ευρώ.
«Επ' αυτού δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής» είπε ο κ. Λίντνερ.
Ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ εκτίμησε ότι «στη Γερμανία δεν υπάρχει πλειοψηφία για την αντι-ευρωπαϊκή γραμμή των Φιλελευθέρων».
Η πρόεδρος του κόμματος Αριστερά Γκεζίνε Λετς δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να αναλύσει αυτοκριτικά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Γκρέγκορ Γκίζι παραδέχτηκε ότι η Αριστερά ασχολήθηκε πολύ το τελευταίο διάστημα με τον εαυτό της, ενώ αρνητική επίπτωση, όπως είπε, είχαν και επίμαχες δηλώσεις ηγετικών στελεχών του κόμματος υπέρ του Τείχους του Βερολίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου