Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα εμπλοκή με εφεδρεία και μισθολόγιο

εθνος

Επειτα από έντονο παρασκήνιο και αλλεπάλληλες συσκέψεις αποφασίστηκε να επανεξεταστεί το θέμα της εφεδρείας λόγω ιδιαιτεροτήτων και συνταγματικών εμπλοκών. Πρώτη ανάγνωση για το ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς να αναμένονται τελικές αποφάσεις
Νέα εμπλοκή με εφεδρεία και μισθολόγιοΤον κίνδυνο νέας εμπλοκής στην εφαρμογή κορυφαίων διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου, όπως για την εργασιακή εφεδρεία, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τη στιγμή που επιδιώκει τη θετική αξιολόγηση του σχεδίου από την τρόικα, που επέστρεψε χθες στην Αθήνα.
Εντονο παρασκήνιο, αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, "φάκελοι στον... αέρα" και επανασχεδιασμός για την προώθηση τουλάχιστον της εργασιακής εφεδρείας συνθέτουν το παζλ της προετοιμασίας της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο συναγερμός άρχισε να χτυπά από νωρίς χθες το μεσημέρι - μόλις ο Γ. Παπανδρέου επέστρεφε στο γραφείο του από το κρίσιμο τετ α τετ με την Αν. Μέρκελ στο Βερολίνο, αποφασισμένος να ζητήσει από τους υπουργούς του "εδώ και τώρα" εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε μέχρι την προσεχή Δευτέρα (ημέρα κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του '12) να έχουν κλείσει όλες οι κρίσιμες "λεπτομέρειες".
Ακολούθησε
σειρά συσκέψεων, κατ' ιδίαν συναντήσεων, τηλεφωνικών επαφών, καθώς και η ανακοίνωση της "ατζέντας" του σημερινού Υπουργικού, όπου συμπεριλαμβανόταν το θέμα της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου με την... ένδειξη "ενημέρωση και λήψη απόφασης".
Ωστόσο λίγες ώρες μετά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποφασίστηκε η "απόσυρση" από την ατζέντα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς βασικές πτυχές "αποκαλύφθηκε" ότι χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία - για το δε ενιαίο μισθολόγιο κατέληξαν στην κατ' αρχάς πρώτη ανάγνωση, χωρίς να προσδιορίζουν πάντως το πότε θα "κλειδώσει".
Ο ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, θέλει να μιλήσει αναλυτικά με την τρόικα για τον όλο σχεδιασμό, τις ιδιαιτερότητες, τα συνταγματικά κωλύματα για "ανατροπές" στον στενό δημόσιο τομέα και στα νέα δεδομένα.
"Ποιος μπορεί να δεσμευτεί ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της εφεδρείας, δεν σημαίνει τελικά απολύσεις;", ήταν το ερώτημα που προέκυψε χθες το βράδυ αιφνιδιαστικά σε κυβερνητικές ζυμώσεις, με στελέχη να αναρωτιούνται για τα χρονικά περιθώρια αλλαγών.
Σε κάθε περίπτωση, η εκταμίευση της 6ης δόσης εντός του Οκτώβρη αλλά κυρίως η άμεση υλοποίηση της "21ης Ιούλη" αποτελούν για την κυβέρνηση κυρίαρχους στόχους, που για να τους πετύχει όμως δεν πρέπει να "χάσει" τους ενδιάμεσους σταθμούς.
Ετσι δεν θέλει προφανώς να διακινδυνεύσει την ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων του Δημοσίου μέσα στο 2011- ούτε να μην επιλύσει τα διάφορα νομικά προβλήματα σε χρόνο dt.
Για το δε ενιαίο μισθολόγιο έγινε χθες το βράδυ σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Β. Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχε ο συναρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας, ο Ντ. Ρόβλιας, ο Ηλ. Πλασκοβίτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, του Υπουργικού υπό τον πρωθυπουργό θα συζητηθούν σημαντικές αλλαγές δημοσιονομικού, συνταξιοδοτικού, φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα, που θα παρουσιάσουν οι κ. Βενιζέλος και Κουτρουμάνης με στόχο να ληφθούν και αποφάσεις.
Από πρώτη "κρησάρα" θα περάσουν εν τω μεταξύ τέσσερα σχέδια νόμου, μεταξύ των οποίων αυτό που αφορά την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που έχει την υπογραφή του υπουργού Γ. Ραγκούση.
Εκτιμάται, τέλος, ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα έχει προωθηθεί ακόμη ένα σχέδιο νόμου για την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (το έθεσε στις δηλώσεις της και η κ. Μέρκελ), καθώς και η ανακοίνωση ιδιωτικοποιήσεων.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου